|

Blair: még nem született döntés Anglia nukleáris arzenáljáról

Tony Blair hétfői bejelentése szerint még nem született meg a döntés, hogy belevágnak-e új típusú nukleáris fegyverek kifejlesztésébe. Három nappal az általános választások előtt az Independent nevű lap állítása szerint titokban már megszületett a döntés a „Trident tengeralattjárók” utódlásának kérdésében.

„Nem született még döntés, de nyilvánvalóan nagyon meg kell fontolnunk a kérdést az elkövetkezendő évek során” – nyilatkozta a miniszterelnök egy munkáspárti sajtótájékoztatón.

Az Independent egy vezető védelmi forrása szerint az elhatározás a nagyon közeli múltban már megszületett. A várható költségek pedig elérhetik a 10 milliárd Angol Font (~14,4 milliárd Euro) összeget. A harmadik kormányzati ciklusban reménykedő Blair szerint Anglia akkor jár el helyesen, ha megtartja nukleáris elrettentő erejét.

Az Independent forrása arra is kitért, hogy egy új nukleáris fegyver kifejlesztése, megépítése nagyon hosszú folyamat, ezért a döntésnek jóval meg kell előznie a Tridentek hordozását végző Vanguard-osztály kivonását. Anglia egyébként 4 Vanguard-osztályú tengeralattjáróval rendelkezik, melyek mindegyike 16 db, több robbanófejes, 12 000 km hatótávolsággal rendelkező Trident II D5 SLBM hordozására képes.