|

9K33 Osza (SA-8 Gecko) önjáró légvédelmi rakétakomplexum család fejlesztésének története

Az 1950-es évek végére a hadsereg légvédelmi egységeinek összegyűlt annyi tapasztalata amelyből leszűrhették, hogy milyen területeken vannak hiányosságaik, amelyek miatt nem megfelelőek a képességeik a harcoló egységek légi oltalmazására. Erre a célra egy alapvetően új típusú mobil légvédelmi komplexumokra volt szükségük, amelyek magas fokú automatizáltsággal, hogy képesek legyen mind fix objektumok (pl. hidak), mind mozgó egységek védelmére a légitámadásokkal szemben.

[…]

1960 február 10-én levél érkezett a Szovjetunió Minisztertanácsához, melyet R. Malinovszkij védelmi, a hajóépítésért felelős miniszter és haditengerészeti miniszter írtak alá, melyben megfogalmazták kérésüket az Osza és Osza-M nevű rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerre. Ez egy azonos rakétára alapuló, maximálisan 500 m/s sebességgel (~M1,5), alacsonyan repülő célok elfogására alkalmas eszközt iránti igényt
fogalmazott meg.


Frissítés @ 2019.06.18.: a cikk átesett egy stilisztikai átvizsgáláson, illetve javítva lett az előző verzióban bent maradt, az RPK vezérlésnél ejtett hiba.


A 9K33 Osza fejlesztésének történetét bemutató anyag a PDF formátumú cikkek esetében megszokott változatokban tölthető le az alábbi linkekkel:


Közreműködők

Az eredeti orosz nyelvű cikket V. Dénes (angelsoul) fordította angolra. A fordítást szakmailag, stilisztikailag lektorálta és kiegészítette:

  • molnibalage
  • Hpasp
  • Cifka Miklós (Cifu)
  • Kemény Tibor (ozymandias)