|

VT-4 harckocsi Pakisztánnak

A Karacsiban tartott, idén tizedik megrendezett International IDEAS Defence fegyverbemutatón jelentették be az üzlet létrejöttét. A nem hivatalos szivárogtatást Muzammil Hatami helyi katonai elemző “követte el”. A nemrég megjelent információk szerint a pakisztáni páncélos fegyvernem illetékesei a VT-4 harckocsit szemelték ki, mint olyan típust, ami a leginkább megfelel igényeiknek és ajánlották rendszeresítésre.

A VT-4 egy egy viszonylag új fejlesztésű harckocsi, kimondottan export célokra, melyet a kínai Norinco cég gyárt. A harckocsi az MBT-2000 (pakisztánban Al-Khalid néven van rendszerben) továbbfejlesztett változata. A VT-4 a korábbi modellhez képest megtartotta a 125 milliméteres löveget, automata töltőberendezést és a háromfős személyzetet, viszont ezt már egy jóval erősebb 1300 lóerős vízhűtéses dízelmotor hajtja. Maximális sebessége eléri a 70 km órát, egy feltöltéssel pedig 500 kilométert tehet meg. Ezen kívül jóval fejlettebb elektronikával gyártják, valamit ellátták egy tetőre szerelhető távirányítású géppuskával is.

Pakisztáni hivatalos források még nem erősítették meg az információt, a hivatalos bejelentés még várat magára, azt viszont tudni lehet, hogy Pakisztán évek óta keres egy új harckocsit, amivel fegyveres erőit modernizálhatná. Ha összejön az üzlet, legalább száz darabos megrendelésről lenne szó.

Az internetre 2017 január 6-án felkerült képek szerint, pakisztáni katonák tesztelik a VT-4 harckocsit egy meg nem nevezet helyszínen.

VT-4 tesztelése pakisztáni katonák által. defence-blog.com,

A VT-4-en kívül, a pakisztáni hadsereg az ukrajnai Oplot-P harckocsit is megvizsgálta, melyek a Malyshev (volt Harkovi Mozdonygyár) gyárban készülnek. Pakisztáni részről 2017-ben puhatolózások folytak Ukrajnában 100 darab Oplot-P esetleges megvételéről. Küldöttségükről képek is készültek, amint egy helyi harckocsit vizsgálnak meg, viszont azóta nem lehetett többet megtudni az esetleges üzletről.