|

Dél-Korea lesz az A400M legújabb vásárlója?

Különleges barterszerződésben gondolkodik Spanyolország és Dél-Korea, mely mindkét államnak előnyére válna. Mindkettő rendelkezik olyannal, amire a másiknak szüksége lenne.

Adott két, komoly repülőgép-iparral rendelkező ország, melyeknek kölcsönösen szükségük van egymás termékére. Akkor miért ne segítenék egymást? Így gondolkodott Dél-Korea és Spanyolország vezetése is, amikor tárgyalásokat kezdtek a bartelüzletről. Dél-Korea növelné a légierő szállítókapacitását, és a Korean Aerospace Industries (KAI) tevékenységének köszönhetően rendelkeznek kiképző repülőgépekkel: gyártás alatt áll a KT-1 Woongbi alapfokú és T-50 Golden Eagle sugárhajtású haladó kiképzőgép. Spanyolország leváltaná alapfokú (T-35C) és haladó (CASA-101) kiképzőgépeit, valamint F-5AM/BM Tiger II könnyűvadászát, viszont van feleslegben helyi gyártású A400M Atlas teherszállító repülőgépe, melyeket megrendelt, de nem vesz át a Spanyol Légierő (pénzügyi okok miatt a 27 igényelt gépből csak 14 példányt állítanak szolgálatba, a többit értékesíteni szeretnék – természetesen az Airbus jóváhagyásával).

Fotó: Airbus ,

Mindezen kínálat és kereslet eredményeképp tárgyalás kezdődött a felek között és a matek végén odáig jutottak, hogy Dél-Korea 4-6 darab A400M Atlas teherszállító repülőgépet vásárolna, melyért cserébe 34 darab KT-1 Woongbi alapfokú kiképzőgéppel és 20 darab T-50 Golden Eagle felfegyverezhető haladó kiképzőgéppel fizetnének. A hírek szerint a teljes üzlet értéke 890 millió dollár.

Dél-Korea jelenleg CN-235 és C-130 Hercules teherszállító repülőgépekkel rendelkezik, de a légierőnek szüksége van stratégiai légiszállító kapacitásra. Az Atlasokat 2019 és 2022 között állítanák hadrendbe.