|

Oroszország folytatja lövedékeinek fejlesztését

Látván az aktív amerikai, kínai, török részvételt a piacon, az oroszok sem szeretnének kisebb szeletet kapni a tortából. S ahogy a trend a nagyobb méretű/irányított/nagyobb hatótávolságú rakéták felé mutatnak, Vladimir Lepin, a Tecmash vezére úgy vélekedik, hogy ők sem tétlenkedhetnek.

Jelen hír apropója többek között az, hogy a Tecmash bejelentése alapján három új rakétát fejlesztettek a 122 mm-es Tornado-G sorozatvetőhöz (9M538,9M539,9M541 kódnév alatt HE-FRAG,HE/HEAT harci résszel) egy olyan rendszer kíséretében, mely lehetővé teszi az eszköz alkalmazását a fülke elhagyása nélkül. A parancsnok a feladatnak megfelelő rakéta kiválasztásával maximalizálhatja a rendszer képességeit, habár a Tecmash megjegyzi, hogy a pontosságon és a hatótávolságon még fejleszteni akarnak.

Az összehasonlító képen jól látszik, hogy új (felül a 9m538) rakéta robbanótöltete nagyobb, rakéta szekciója kisebb mint elődjének (alul a 9M521). Rombolóereje ezáltal nagyobb lett, hatótávolsága kisebb. Forrás: janes.com ,

Az igyekezet jellemzi, hogy más területen sem szeretnének lemaradni a piac többi szereplőjétől. 152 mm-es „okos” tüzérségi lövedékük fejlesztésén is dolgoznak, amelynek speciális működési körülményeinek igényeivel (a hír másodpercenkénti 30.000 fordulatot ír a tengely körül) is tisztában vannak. A lövedék indítást követően ballisztikus pályán mozog és végfázisban saját vezérlőrendszere vezeti arra a célra, amelyet a parancsnok meghatározott. A felmerülő problémák orvoslására készen állnak, ahogy „okoslövedékük” a jövőre kezdődő tesztekre is.

Forrás: monch.com ,

A Broneboishchik (S-8OFP) tesztjei a közelmúltban értek véget és az orosz Védelmi Minisztérium elégedettségét fejezte ki a légi indítású, páncélozott célpontok elleni nem irányított rakéta tulajdonságait illetően. A jövő év elején csapatpróbára kerülő rakéta hatótávolságát és harci részének (fragmentáló) hatékonyságát megnövelték, valamint új gyújtószerkezetének köszönhetően akadályba ütközve is képes a célpont leküzdésére.

Forrás: engineeringrussia.com ,

S ha már a Broneboishchik szóba került, a Tecmash Monolith néven és 130 mm-es űrméretben kívánja előbbi fejlesztését új köntösbe bújtatni, hogy az S-13 váltótípusát megtalálja. Az irányított és nem irányított verzióban elképzelt Monolith esetében is a hangsúly a megnövelt pontosságon és páncéltörő képességen van.

A Zvezdának adott interjú utolsó eseménye az időzíthető működésű 30 mm-es lövedékek tesztjének megemlítéséről szól. A támogató járművek fegyverzetének alapját képező új lövedék csapatpróbája a hírek szerint jövő év elején fog kezdődni.

Az oroszok a globális MLRS piac 28 %-át „uralják” jelenleg a Grad és Uragan járműveknek köszönhetően. A Grad rakétavető jelenleg 64 országban van jelen és, hogy a piac nem halott mi sem jelzi jobban, minthogy a Tecmash 2017-2018-as évben 300 millió dollár értékben kötött szerződést ebben a szegmensben.

Fórum hozzászólások

 • anonim999
  20 évig kémkedett egy osztrák ezredes az oroszoknak

  Húsz évig kémkedett az oroszoknak egy osztrák ezredes, aki tevékenységéért összesen 300 ezer eurót (csaknem 100 millió forintot) kapott Moszkvától - írta weboldalán a Kronen Zeitung című osztrák napilap pénteken.

  A védelmi minisztérium egyik szóvivője csütörtök este megerősítette, hogy a kém lelepleződött. A 70 éves salzburgi ezredes a többi között az osztrák légierőről, tüzérségi fegyverekről, a migrációról és a hadsereg magas rangú tisztjeiről továbbított információkat titkos csatornákon keresztül az orosz katonai hírszerzésnek.

  Az osztrák hadsereg egy baráti külföldi ország segítségének köszönhetően leplezte le a kémet, aki ellen eljárást indítottak.

  https://www.krone.at/1805532

  https://www.krone.at/1805750

  https://444.hu/2018/11/09/20-evig-kemkedett-egy-osztrak-ezredes-az-oroszoknak
  Most azért valamit nem értek.Ha hetven éves az öreg akkor miről kémkedett az utolsó 5-10 évben? A katonai nyugdíjas foglalkozásokról? Nyugodtan felezzük ezt a húszat a többi a szokásos...
 • Ördög tudja mivel foglalkozott nyugdíj mellett. Ezeknél nem volt divat 40-45 évesen nyugdíjba menni, legalábbis ismerek elég koros osztrák tiszthelyetteseket. Elnézést a 60 körüliektől. Aztán mivel főkutya gondolom bent maradt valami zsíros tanácsosi, szakértői stb pozícióban ahogy az nálunk is lenni szokott. Aztán ugye a kapcsolatok, meg azért bejáratosak ám ezek még pár évig az ojjektumokba bajtársi alapon. Na meg ismerik a politikusokat , netán ők is párttagok lesznek stb.
  Egyébként azt nem írja a zeitung hogy mikor kémkedett, kb 20 éve van náluk euró, előtte-e, vagy utána-e?
 • Putyin pedig, hogy megtáncoltatta a külügyminiszter asszonyt...

  Őrizetbe vették a kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet

  Robert Holzleitner, az ügyben illetékes salzburgi ügyészség szóvivője azt mondta, őrizetbe vették az Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsított nyugállományú osztrák főtisztet szombatra virradóra.

  A gyanúsítottat részletekbe menően kikérdezik, az esetleges vizsgálati fogságáról későbbi időpontban fognak dönteni.

  A kémbotrányról a nap folyamán telefonon egyeztetett orosz kollégájával Karin Kneissl osztrák külügyminiszter. Kneissl a Szergej Lavrovval folytatott beszélgetésében azt mondta, teljes körű együttműködést vár Oroszországtól az ügyben. Mint mondta, az osztrák kormány intézkedései világos tényeken alapszanak.

  Ez a kémügy elfogadhatatlan beavatkozást jelent Ausztria belügyeibe - mondta.


  Kneissl ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az ügy nem befolyásolja a két ország kapcsolatát.

  Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megalapozatlannak nevezte a vádakat és elégedetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ausztria az üggyel még az orosz fél értesítése előtt a nyilvánosság elé állt.

  Pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben sajtóértekezleten bejelentette, hogy az osztrák ügyészség nyomozást indított egy 70 éves, nyugállományú salzburgi ezredes ellen, aki a vád szerint a 90-es évek vége óta kémkedett Moszkvának.

  Kneissl az ügyről értesülve lemondta a december elejére tervezett moszkvai látogatását.

  Az orosz ügyvivőt péntek délelőttre bekérették a bécsi külügyminisztériumba.

  Ausztria, amely nem tagja a NATO-nak és számos nemzetközi szervezetnek ad otthont, régóta fontos színtere a különböző titkosszolgálatok kémtevékenységeinek, és a hidegháború idején a keleti és a nyugati tömb közötti találkozópontként szintén meghatározó szerepet töltött be.

  Márciusban Bécs nem csatlakozott az EU azon tagállamaihoz sem, amelyek a Szkripal-ügyre válaszul orosz diplomatákat utasítottak ki. Kurz és Kneissl akkor azt hangsúlyozta, Ausztria szeretné nyitva hagyni a kommunikációs csatornákat Oroszországgal.

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20181...nusitott-nyugallomanyu-osztrak-fotisztet.html
 • Roni
  Nem kis pénzbe lehet ez!
  Csak egy kis magyar vonatkozás.... Film említi, hogy első utazók osztrák-magyar monarchiából érkeztek és ők nevezték Ferenc József földnek.... Земля Франца Иосифа
 • "Nem kis pénzbe lehet ez!"

  Bizony nem kis pénz. Az oroszok hatalmas pénzeket fektetnek új katonai bázisok, repterek, raktárak, radarállomások építésére.
  Nem csak fegyverekre költenek, Ezt kevesen tudják.
 • antigonosz
  Szóval itt lakik a Gyedmaroz és Sznyegurocska.
  Hááát lassan már ő is cserélheti le a téli ruhatárát. Sajnos az időjárás itt is melegszik.......
 • gioo
  Az igen! Szabályosan csinálják, integetnek neki, gondolom fel is szólítják és csak akkor kezdik lőni amikor láthatóan nem engedelmeskedik a parancsnak. Mert azzal egyértelművé vált a célja. Aztán mivel közelebb menni már nem tud, mert lőnek rá, ott helyben szétcsapja magát. Biztonságos távolságban a rendőröktől, csak ő halt bele az öngyilkos merényletbe. Persze szerencse,hogy nem jött még egy autó a fehér Lada Priora után, mert nem lett volna kellemes az utasoknak, ha egy-két pontatlanabb lövésből ők is kapnak. Vagy éppen akkor csapja szét magát az öngyilkos merénylő, amikor melléje érnek.
 • gioo
  Normális világi életet élt a lány, amíg férjhez nem ment egy iszlámistához-akkor kezdett hidzsábba járni-, aki áttérítette a radikális iszlámra. 25 évesen két gyereket hagyott hátra.
  Karina Spiridovana
  [​IMG]
  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz