|

Viszlát Prowler!

Végleg alkonyodik Prowler számára U.S Air Force Photo by Staff Sgt. Rion Ehrman,

A közelmúltban utolsó fejezetéhez érkezett az a stafétaváltás, ami az EA-18G Growler 2009-es szolgálatba lépésével kezdődött és a U.S. Navy / U.S. Marine Corps duó korábbi rádióelektronikai tevékenységre felkészített típusának, a Northrop Grumman EA-6B Prowlernek a fokozatos nyugdíjazását jelentette. A két haderőnem közül elsőként a jóval nagyobb mennyiséget üzemeltető haditengerészet vonta ki a típust – ezen folyamat 2015-ös befejeződésével kezdődött csak meg a tengerészgyalogság Prowlerjeinek nyugdíjazása. Az  utolsó gépek mostanában búcsúznak, hiszen nemrégiben zárult a Bőrnyakú Prowlerek utolsó harci bevetése, melyre a Közel-Keleten került sor: az elmúlt 7 hónapban a VMAQ-2 „Death Jesters” század a katari Al Udeid légibázisra települve támogatta az Irakban, Afganisztánban és Szíriában zajló műveleteket.

A VMAQ-2 század utolsó 6 Prowlerjével pózol a század kitelepült emberállománya a katari Al Udeid légibázison idén augusztusban. U.S. Army photo by Spc. Jose Diaz,

A Grumman A-6 Intruderből kiindulva létrehozott, nem olyan sokkal az Egyesült Államok vietnami kivonulása előtt csatasorba álló EA-6B szolgálata ezzel lényegében véget ért – még ha a típus utolsó repülése egy picit odébb is van. Pár hónapról van mindössze szó, a típust repülő utolsó század, az 1952 óta aktív VMAQ-2 cirka 3 hónap múlva kerül feloszlatásra, ha minden igaz.