|

Amerikai és japán hordozók a Filippínó-tengeren

A USS Ronald Reagan (CVN 76) és a JS Izumo (DDH 183) kötelékben a Filippínó-tengeren a napokban. U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kaila V. Peters,

A napokban ismét összetalálkozott a U.S. Navy Japánba előretolt repülőgép-hordozója és Japán 2 legnagyobb hadihajójának egyike. Ez utóbbi most az Izumo volt, bár a CVN 76 az idén már hajózott együtt a japán hajóosztály második tagjával a JS Kaga-val is. Nagy extra dolog nincs ebben, hiszen szövetségesekként a két haditengerészet rendszeresen tart kisebb-nagyobb közös gyakorlatokat is az együttműködés csiszolása érdekében.

A fenti fotón jól látszik, hogy az Izumo osztály azért lényegesen kisebb, mint a Nimitz osztály, bár mindenképpen megjegyzendő, hogy a 2 Izumo osztályú helikopter-hordozó romboló sem csöppség, hiszen méreteik hasonlóak például a 2. világháború Essex osztályú hordozóihoz (a hosszúság nagyjából egyezik, de a repfedélzet azért keskenyebb).

Fórum hozzászólások

 • Az a Phalanx úgy néz ki az orrában, mint valami kis játék, amit ottfelejtettek. Szép nagy hordozó az biztos.
 • <blockquote rel="Mackensen"><i>Japán megkapta a 2. VH óta legnagyobb hajóját, egy 248 m hosszú helikopterhordozót.</i>

  Ez nem helikopterhordotó:)) A japánok érzékenyek, hogy ne legyen annyira offenzív neve. Ez hivatalosan egy romboló, ami helikoptereket hordoz.
  :)))))
  Ez oké, de ez mire jó? :) Mármint nem nevén nevezni valamit? :)
  Meg amúgy miért érzkények rá? :)</blockquote>

  2. VH + "Japán <b>Önvédelmi</b> Erők". Egy helikopterhordozó pont nem védelmi egység, hanem inkább támadó, mivel így kiterjeszthető az a zóna, ahol Japán katonai értelemben befolyással rendelkezhet (mert ugye hogy ha csak magát akarja védeni, akkor miért nem a szárazföldre telepíti azokat a helikoptereket?).
 • Az oké, hogy mondjuk a kínai vezetés erre érzékeny, viszont nem hülyék. :) Azt nem értem, hogy egy japán maki miért érzékeny erre...

  Az meg ugye megint csak nem annyira leegyszerűsíthető, hogy ezt most mi mindenre tervezik/lehet használni. :)
  Pl. Dudi is ugyanúgy tud mászkálni mindenfele és lövöldözni... :p
 • Mindkét fél érzékeny a témára. A japánok alul sorolják a saját hajójukat, mert el akarják kerülni még a látszatát is annak, hogy a '30-as évekhez hasonló fegyverkezés kezdődne. Sok japán ennek tudja be a két atomot.
  Kína meg túlmisztifikálja a hajót, mert a kínaiak nagyon érzékenyek a japán fegyverkezésre, ráadásul amíg a japánok szidják, addig nem a kormányt szidják. Mindkét fél pontosan tisztában van vele, hogy az Izumo egy nagy méretű helikopter-hordozó, amiről esetleg üzemelhet F-35B, de köze sincs egy repülőgép-hordozóhoz.
 • Azért én nem nagyon lepődnék meg, ha néhány éven belül megjelenne rajta egy-két Tengerészgyalogos Villám, csak amúgy, gyakorlatozás képpen! :D :D
 • Szolgálatba állították a második Izumo-osztályú hajót, a Kagát (DDH-184)

  http://www.haborumuveszete.hu/rovatok/fegyverek/hadihajok/hivatalosan-csak-helikopter-hordozo/
 • A második Izumo-osztályú heéikopter-hordozó, a JS Kaga megkezdte a tengeri tesztjeit. A tervek szerint 2017. márciusában áll szolgálatba.

  [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
 • Egy mai facebook kommentemből átemelve ide is:

  A meghajtásról összesen 4 db General Electric LM2500 gázturbina gondoskodik ún. COGAG (Combined Gas turbine And Gas turbine, kombinált gázturbinás meghajtás) elrendezésben.

  2 hajócsavar tengelye van a hajónak, a meghajtásuk pedig úgy van kialakítva, hogy 1-1 tengelyre maximum 2 gázturbina együttes ereje szabadítható rá az erőátviteli rendszerrel. A 4 gázturbina kombináltan 112 000 lóerő előállítására képes, mely által a megadott publikus csúcssebesség 30 csomó / 56 km/h.

  Maguk a gázturbinák Japánban gyártott példányok, ugyanaz a nehézipari vállalat gyártja, mely magát a hajót is építette. (IHI Corporation)

  Védelmi rendszere közelkörzeti légvédelem és abban kb. USA standard: Phalanx CIWS a csöves és SeaRAM a rakétás vonalon. Ezt egészítik ki a hajó elleni rakéták infravörös / radar szenzorainak zavarására kiszórható zavarótöltetek.
 • Érdekes kötelék: az Izumo a Fülöp-Szigetek Rajah Humabon fregattjával. A világ egyik legöregebb aktív szolgálatban álló hajójának az érdekessége, hogy szolgált a JMSDF-ben. 1943-ban állt szolgálatba az amerikai haditengerészetnél mint USS Atherton, egy Cannon-osztályú kísérő romboló, majd a háború végeztével, már 1945-ben tartalék állományba helyezték. Egy testvérhajójával 1955-ben adták át a frissen újjáalakult japán haditengerészetnek, ahol Hatsuhi néven szolgált 20 évig, majd 1975-ben visszaadták az USÁ-nak. 1979-ben (két testvérhajójával együtt) korszerűsítésen és felújításon esett át Dél-Koreában, majd 1980-ban került a fülöp-szigeteki flottába. Jelenlegi állás szerint 2017 szeptembere-novembere körül kerül kivonásra, 74 év szolgálat után.
  [​IMG]
 • dudi
  Átfestik a hangárt átalakítás címén?
  Fedélzet megerősítése (ha szükséges persze), üzemanyag rendszer átalakítása, bővítése, raktárak, fegyverraktárak esetleges bővítése. Egyik sem 2 forintos beruházás.
 • arbalest
  Fedélzet megerősítése (ha szükséges persze), üzemanyag rendszer átalakítása, bővítése, raktárak, fegyverraktárak esetleges bővítése. Egyik sem 2 forintos beruházás.
  Én bízok annyira a japánokban,hogy gondoltak ezekre és csak tessék-lássék átalakításokra lesz szükség az is csak azért,hogy befogják a helyi hülyék száját.
 • Naplementés csendélet a Kaga, az Inazuma romboló és a Royal Navy HMS Argyl, Duke-osztályú fregattjának részvételével valahol Szumátra közelében, az ISEAD 2018 gyakorlat keretében. Elvileg tegnapi kép. :)

  [​IMG]

Ugrás a fórum topichoz