|

JAS-39 Gripen & MiG-29 – Gondolatok a honvédelemről – 2018-as kiadás

JAS-39 Gripen & MiG-29 – gyakran felmerülő kérdések, avagy szüksége van-e az országnak légierőre? A dokumentum igyekszik az általában felmerülő kérdésekre választ adni és eloszlatni bizonyos téveszméket.

A cikk nem más, mint a korábbi Gripen FAQ kibővített, immáron 5. változata, mely azonban alaposan túlmutat az eredeti művön – innen is a cím változása. Az utolsó frissítés dátumát a szokott módon a bejegyzés tartalmazza, az írás végén is megtalálható.

A JAS-39 Gripen & MiG-29 – Gondolatok a honvédelemről 2018-as kiadása:

Fórum hozzászólások

 • "Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái, a 2019. január 28-31. (hétfő-csütörtök) közötti időszakban, a kora esti órákban hajtanak végre repüléseket. A repülés az éves kiképzési repülési tervnek megfelelően történik, a pilóták képzettségének fenntartása érdekében.
  A repülések során – Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros és Nagyatád, továbbá Kaposvár és Szigetvár térségében, 13:30 és 20:30 óra között előfordulhat a megszokottól eltérő nagyobb zaj- és hanghatás. A Magyar Honvédség kéri a lakosság szíves megértését és türelmét."
 • Sivatagiróka
  Tango alert
  Olyan régi ez a videó, hogy akkor még volt bevethető AIM-9 rakétája a Honvédségnek...

  Megint eltelt egy hónap. Már csak 3 hónap az újabb Baltic Air Policing küldetés.

  Gondolom egy új rakétatípussal nem vágnak neki egy éles küldetésnek. Azt előtte még rendszerbe kell állítani és éleslövészettel kipróbálni.
  Valószínűleg ez az AIM-9X-re is igaz, nem csak az IRIS-T-re.

  Így két lehetőség marad: most is a svédektől kérnek kölcsön AIM-9-et vagy valahogy mégis bevethetőnek nyilvánítanak kb. 10 db AIM-9L(I-1)-et.

  Vagy ott is csak AIM-120-szal adják majd a készültséget? Meglátjuk...
 • Terminator
  Vagy ott is csak AIM-120-szal adják majd a készültséget? Meglátjuk...
  Kell, hogy legyen addigra valami - de NATO készletből is kényelmesen megoldhatják ott helyben.
 • arcas
  Kell, hogy legyen addigra valami - de NATO készletből is kényelmesen megoldhatják ott helyben.
  Szégyenszemre IR rakétát kell majd kunyerálni? Éljenek a magyar reformok és nagy bejelentések...
  Ez kb. olyan, mintha bejelentenéd, hogy 6 év múlva luxus merci lesz....
  ..de most kb. egy kilincsre sem telik a Skoda Octaviához. Mert kb. ilyen arányban van az, hogy mit kellene megoldani, hogy legyen IR AAM legalább keszira. És ezt nem sikerül megoldani.

  Kicsit éles a kontraszt. Nagy tervek és bejelentések mellett valahogy a napi szintű üzem biztosítása nem megy azon a területen, amit nem a svédek adnak. Ej...
 • molnibalage
  Szégyenszemre IR rakétát kell majd kunyerálni?
  Eddig úgyfest igen. Nekem se tetszik ez a felállás.
  Csak annyit irtam, hogy meg tudják oldani igy is, ha akarják.
 • Terminator
  Nekem valahogy nem illik bele a "fuggetlensegunk megteremtese" projektbe...
  Csak a 24.hu is beállt a sorba, semmi különös, a többi hétvégi cikkekben nem említették pl az F35-öt, hát ők bedobták, főleg Kővârival....
 • Mikor is modositottak ugy a Gripen szerzodest, hogy a vegen maradvanyerteken megvehetok legyenek a gepek? 2017-ben?

  2012-ben a Hende fele modositasnal allitolag meg sved tulajdonban maradtak volna a gepek. (Elotte a szoci modositas szerint meg allitolag magyarban, azert lett olyan draga.)

  Na akkor ezzel a tipusvaltast vagy a gepek megtartasat keszitettek elo az elmult 7 evben?
 • Terminator
  Mikor is modositottak ugy a Gripen szerzodest, hogy a vegen maradvanyerteken megvehetok legyenek a gepek? 2017-ben?

  2012-ben a Hende fele modositasnal allitolag meg sved tulajdonban maradtak volna a gepek. (Elotte a szoci modositas szerint meg allitolag magyarban, azert lett olyan draga.)

  Na akkor ezzel a tipusvaltast vagy a gepek megtartasat keszitettek elo az elmult 7 evben?
  Én ép a "tipusváltásra" utalgattam az F-35 topikban. Ha marad ez a lendület (gazdasági és katonapolitikai, ha lehet igy nevezni), simán lehet majd egy Gripen E/F vs F35 tender...
 • RomperStomper
  Állítólag nem vesszük meg a Gripeneket, ha lejár a lízing, hanem F35 ről tárgyalunk az amcsikkal...

  https://24.hu/kulfold/2019/02/11/gripen-f35-vadaszgep-usa-orban-kormany/
  A cikkből konrkétan lejön szerintem hogy a jenkik pontosan tisztában vannak hogy mit is szeretnénk csak valamelyik fél lassabban haladna , ezért lesz most bejelentve végre a NASAMS aztán 24-25 fele meg valami “ütősebb”
  Amúgy nagyon kíváncsi lennék egy olyan tenderre hogy először az amiktól kérünk ajánlatot F35-re aztán elmegyünk a svédekhez és megkérdezzük hogy abból a pénzből (persze nem kell tudniuk hogy az amik ajánlata) mennyi Grif E-t kapnánk
 • fedett_mókus
  persze nem kell tudniuk hogy az amik ajánlata
  No és mégis kinek az ajánlata lenne? Pápua Új Guinea nem gyárt vadászgépet.
 • Anti
  No és mégis kinek az ajánlata lenne? Pápua Új Guinea nem gyárt vadászgépet.
  ez jogos , ebben igazad van de a franciák/németek/ dél korea pl igen , nem lehetne nekik biztos tipp az usa szerintem , főleg annak fényében hogy eddig elég sok EU cuccot vettünk
 • MAGDAYs to bolster NATO's fighter operations

  For the first time this year, the Luftwaffe (GAF, German Air Force) will host one of four planned Multinational Air Group days ('MAGDAYs') in and over northern German airspace from 18 until 22 February 2019.

  The Multinational Air Group (MAG) is set up with Germany as a framework nation. Targets for 2023 are initially limited readiness, and then, for 2026, full operational readiness. Along the way, various international partners will be enabled to participate in training, technical and logistical cooperation, exercises, partnerships and a regular exchange of information. In doing so, MAG represents a kind of toolbox from which the participating nations can generate appropriate forces and make them available to NATO.

  By organizing the 'MAGDAYs' in the form of regular joint exercises with the involvement of multinational partners, the Luftwaffe contributes to the development of the MAG and to the achievement of the set goals. In each of these and the coming years, there will be four of these week-long practice exercises, each with two days of preparation and two days of flying.

  The first 'MAGDAY' in 2019 will be attended by all German Air Force fighter aircraft with Eurofighters from Nörvenich, Laage, Wittmund and Neuburg as well as Tornados from Büchel and Jagel.

  Also at Jagel, the Magyar Légierö (HuAF, Hungarian Air Force) has already deployed several Kecskemét based JAS39C/D Gripen aircraft to participate in the MAG. The following Hungarian 59th TFW JAS39s have been sighted: 30, 31 and dual aircraft 43.

  The 'MAGDAYs' 2019, which according to current plans, will not only involve Hungary, but also Poland, the Czech Republic, Slovakia, the United Kingdom and the United States to participate, gather more common experience and mutual exchange of aviation expertise.

  Credit information: Luftwaffe

Ugrás a fórum topichoz