|

HTKA évértékelő – 2017

Jóm ideje szokás már, hogy év végén afféle visszatekintőt publikálunk az elmúlt esztendő eredményeiről. A 2017-es esztendő esetében ez a megszokotthoz képest kicsit megcsúszva, már az újévben jelenik meg, de talán elnézitek nekünk :) Régi motoros olvasóink előtt ismert, hogy ezen írásoknak nincs különösebben kötött szerkezete, szóval lássuk az aktuális kiadásba mik kerültek!

A számadatok, százalékok után jellemzően szokott érdeklődés lenni, így kezdésként lássunk pár ilyen jellegű adatot.

Mit olvastok

Az összesített forgalom 2017-ben. Tavaly is összejött némi növekedés, összességében elégedettek vagyunk. ,

A fenti grafikonból nem derül ki, de most jól megmondom, hogy a tavalyi forgalomnak ~60 százalékát adta a fórum – ez azért annyira nem meglepő, végül is ez itt valami kerekasztal, vagy mifene… :)

Ám ha már a fórumnál tartunk, akkor egy dolog biztosan mozgatja sokak fantáziáját: a haditechnika és a biztpol aránya. Mivel erről voltak parázs viták tavaly, gondoltam mindenki megnyugtatására beleteszek egy ilyen kimutatást is. Érdemben nem változott a helyzet, a HT+vegyes vs. biztpol százalékos aránya továbbra is cirka 60 – 40%. A biztpol témák olvasottsága tavasz – ősz között egy kicsit visszaesett a mérések alapján, éves szinten azonban kijön az előbb említett arány.

A biztpol témák olvasottságának százalékos aránya a teljes forgalomhoz. ,

A biztpol témák közül továbbra is toronymagasan a szír topic a legnépszerűbb, az adja a biztpol forgalom 39 százalékát ezzel szemben az ukrán topic már csak 10,5 százalékos részt ad. Oroszországgal és Észak-Korával kapcsolatos témák 5-5 százalékkal részesednek a biztpolos forgalomból, míg a többi ilyen topic már a futottak még kategória.

A nem biztpolos forgalomból 12 százalékos részt hasít ki magának a magyar haderő fejlesztésével kapcsolatos topic – de mondhatjuk úgy is, hogy a fórum összesített forgalmának olyan 7 százalékát adja ezen téma. Azaz igencsak népszerű.

Egy „szakmai” fórum sem lehet meg a közösséget is kovácsoló off-topic témák nélkül. Esetünkben ezen nem szakmai témák a teljes fórum forgalom szűken 10 százalékát adták tavaly. Ezen témák között dobogósak a [Kantin] Magyarország, Humor és a CSAJOK topicok. :) Népszerű még az Oroszországgal kapcsolatos off-topic és a Beszélgető témák is. Végül, de nem utolsó sorban van nekünk egy Űrkutatás témánk is! Mely ugyan százalékosan nem egy gigász, de igen érdekes, így javasoljuk olvasását a téma iránt érdeklődők számára – pláne, hogy tavaly nőtt is az oda írogatók száma.

Az előző bekezdésben olvasható adat egyben kiadja a haditechnika vs. biztpol végső, 50-40 arányát is.

Honnan olvastok minket

Gondolom senkit nem lepünk meg azzal a kijelentéssel, hogy dominánsan Magyarországról. Rendszeres olvasóink, vagy csak ilyen-olyan (kép)keresés révén a htka.hu-ra keveredettek 84 százaléka hazánkból érkezik. Máshogy listázva: a forgalom eredete 92 százalékban Kelet-Közép-Európa, 97 százalékban Európa.

A 2017-es forgalom országok szerinti bontása 25 helyig. ,

Magyarország tekintetében az alábbiak listázhatóak forgalom százalékok terén:

Miről olvastok minket?

62 százalékban asztali gépről, 33 százalékban mobilról és 5 százalékban tabletről.

Hogyan érkeztek az oldalra?

A fenti diagramról leolvasható, hogy többségetek közvetlenül jön, azaz beírjátok a böngésző címsorába, hogy htka.hu, de nagy arányt tesz ki a keresőkből érkezők száma is. Van egy 20 százalékos eredménye a közösségi oldalaknak is, mely esetünkben lényegében csak a facebookot jelenti. A más oldalakon megjelenő linkjeinkre kattintás a forgalmunk szűken 6 százalékát teszi ki.

Közösségi oldalak

A facebook nem jött össze a 25 000 követő elérése év végéig – azért tudunk emiatt még jól aludni :) A Magyar Honvédség fb oldala után lemaradva mint a borravaló, elvileg még így is a miénk a 2. legnagyobb tisztán haditechnikai oldal. ,

És ezért Mi és Ti mennyit melóztunk?

Több száz órát :) Annak ellenére is, hogy mondjuk 2017 sem nevezhető híranyag szempontjából a HTKA 10+ éves történelmének legproduktívabb éveként.

Tcat által a HTKA-ba ölt órák hozzávetőleges száma 2017-ben. Nem is mindig mértem, főleg most év vége felé hiányos… (Ezt a nyilvántartást is a Toggl-lel vezetem, amúgy, ha érdekel valakit. Hasznos.) ,

Abba meg már bele se gondolok, hogy a szerkesztőgárda és a fórum aktív közönsége összesítve mennyi időt és energiát feccölt az oldalba 2017-ben is! Biztosan irdatlan mennyiség jönne ki, ha mérhető lenne. :)

Fórum statisztikákat tavalyhoz hasonlóan idén sem emelnék be ide, hiszen a fórummotor közli a lényeges adatokat: oldalsáv alján egy áttekintést, illetve a tagok kereshető listájában a toplistákat.

Ezúton is szeretném megköszönni a szerkesztő és moderátor kollégák munkáját, illetve az aktív és passzív olvasók kitartó érdeklődését. Abszolút komolyan gondolva, hogy nélkületek ez így nem jött volna létre az évek alatt. Még akkor is, ha természetesen vannak (néha idegesítő) csörték és olykor repül 1-2 hosszabb-rövidebb pihenőt kiosztó ban hammer…

Zárszóként boldog, eredményes új esztendőt kívánok mindenkinek a HTKA csapata nevében!