|

Belgium a Rafale-beszerzés küszöbén?

A Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon A/B MLU verzióját alkalmazó észak-európai országok (Norvégia, Belgium, Hollandia és Dánia) szinte mindegyike megkezdte már a típus utódjának kiválasztását, ami komoly üzleti lehetőségeket jelent a nagy nyugati repülőgépgyártók számára. Az említett országok közül van, amelyik már el is kezdte új vadászbombázójának rendszeresítését, ám van, ahol az igazi verseny még csak most kezdődik. Utóbbi kategóriába tartozik Belgium, amely idén márciusban hirdette meg tenderét F-16-osainak leváltására. A 34 új repülőgépről szóló, közel 3,5 milliárd euró értékű szerződésért természetesen a francia Dassault is versenybe szállt, ám most Párizs előállt egy alternatív megoldással.

Rafale l Forrás: dassault-aviation.com ,

A francia védelmi tárca csütörtöki bejelentése szerint országuk a Dassault Rafale eladása helyett, illetve azon túlnyúlóan kínálna hosszú távú és széleskörű együttműködést Belgiumnak. A kooperáció keretében azonos technikát alkalmaznának (ez lenne esetünkben a Rafale), és együttműködnének annak üzemeltetésében, a személyi állomány kiképzésében, valamint a bevonnák a két fél hadiipari résztvevőit az alkatrész-ellátásba és a fejlesztésekbe. Párizs célja ezzel az összeurópai védelmi kapcsolatok szorosabbra fűzése, első lépésként pedig ideális partner lenne ehhez Belgium.

Franciaország olyannyira komolyan gondolja a dolgot, hogy a tenderre már egyből az együttműködési csomaggal neveztek be. Belga források szerint a csütörtöki határidőig rajtuk kívül a Lockheed Martin és az Eurofighter konzorcium nyújtott még be ajánlatot – előbbi nyilván az F-35-öst, utóbbi a Typhoont nevezte be. A Dassault Aviation egyelőre nem kommentálta az értesülést, a belga védelmi minisztérium pedig a pályázatok értékelésének lezárultáig nem kíván semmilyen információt szolgáltatni a témában. Döntést egyébként jövő nyáron szeretnének hozni, hogy a típusváltás minél hamarabb elkezdődhessen.