|

Lezuhant egy szlovák rendőrségi helikopter

Gyakorlórepülős közben lezuhant a szlovák rendőrség állományába tartozó egyik Bell 429 típusú helikopter.

A Szlovák Belügyminisztérium fennhatósága alá tartozó, OM-BYM lajstromú Bell 429 GlobalRanger helyi idő szerint 14 óra 30 perc körül csapódott a földnek Presov (Eperjes) repülőterének (LZPW) területén. Helyi lapértesülések szerint a gép körülbelül 100 méter magasságból zuhant le. A fedélzeten két pilóta és két tűzoltó tartózkodott, akiket súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba mentőhelikopterrel. A személyzet két tagját hiába élesztették újra többször is, sajnos belehaltak sérüléseikbe. A másik két főt combcsont-, borda- és arccsont-törésekkel kezelik, egyiküknek kritikus az állapota és még nincs eszméleténél, közölte Ján Adam Reiman kórház szóvivője.

Forrás: Bell Helicopter ,

A Bell 429 Global Ranger a gyártó egyik legmodernebb modellje, amelyet a tíz évvel ezelőtt fejlesztettek ki a 427 alapján (végső soron pedig a Bell 206 leszármazottja). Két hajtóműves, könnyű, többcélú helikopterről beszélünk, amit számos polgári alkalmazója mellett több ország fegyveres erőinél használnak, elsősorban kiképző, felderítő, kutató-mentő és futár feladatokra.

Szlovákiában az ország rendőrsége két példányt használ (elsősorban határvédelemre), és a mentőalakulatoknál is megtalálható, de nemrég rendeltek 9 példányt a haderő számára is.