|

Megvan az új amerikai hadipisztoly

Az M16/M4 mellett talán az egyik legikonikusabb lőfegyver az Amerikai Egyesült Államok haderejénél a Beretta M9 hadipisztoly. Az 1980-as évek közepén rendszeresített fegyvert az olasz Beretta cég 9×19 Parabellum lőszert tüzelő, 92FS névre hallgató termékéből alakították ki. Az elmúlt 30 év konfliktusainak fontos szereplője volt az M9: leginkább híressé az iraki hadműveletek során vált, amikor az amerikai csapatoknak sűrűn kellett városi körülmények között, házról-házra előre haladva harcolniuk. Néhány éve azonban felmerült, hogy ideje lenne egy modernebb típust a helyébe állítani, aminek most meg is lett az eredménye.

A Pentagon bejelentése alapján a SIG Sauer vállalat nyerte el a következő amerikai hadipisztoly gyártásának jogát. A svájci és német érdekeltségű cég az Egyesült Államokban, New Hampshire-ben is rendelkezik telephellyel, ami felkészült a Model P320 típus gyártására is – nem véletlenül, ugyanis a SIG Sauer ezzel nevezett be az MHS (Modular Handgun System – moduláris maroklőfegyver rendszer) tenderre. Amit meg is nyert: a január 19-i bejelentés alapján a P320-ból válthat M17 néven hadipisztoly, a szerződés értéke pedig 580 millió dollár.

A SIG Sauer P320-ból lesz az M17 – itt még az MHS tenderen használt XM17 jelöléssel látható a fegyver két konfigurációban |Forrás: SIG Sauer ,

A fenti összegért cserébe a SIG Sauer nem csak a fegyvereket, hanem a hozzájuk tartozó lőszereket és kiegészítőket (szereléksínek, célzást segítő eszközök, karbantartó felszerelések, stb.) is el kell készítenie. A terv szerint az M9 leváltása 2027-ig fog tartani, tehát a következő 10 évben még láthatjuk a Beretta termékét is. Ami pedig a mennyiséget illeti: 280 000 darab került a szárazföldi erőkhöz, 212 000 példány a többi haderőnemhez. Ezek mind sztenderd kialakításúak lesznek, ám mellettük megrendelnek 7000 darabot a kompakt verzióból is – ez kisebb űrméretű lőszert tüzelhet, és mérete is csökkentett lesz, ami bizonyos helyeken (pl. harckocsizók esetében) fontos szempont.

Az MHS tenderre egyébként nyolc cég nyújtott be pályázatot, amelyek közül három – a végül győzedelmeskedő SIG Sauer, a Beretta és a Glock – maradt versenyben a végső szakaszra. Mindhárom gyártó pisztolyát alapos teszteknek vetették alá, ezek eredményeit értékelve hozták meg a döntést. Érdekesség, hogy a leendő hadipisztoly által tüzelt lőszert még nem választották ki: a P320 többféle kaliberben is elérhető, amik között ott van a 9×19 mm Parabellum éppúgy, mint az M1911 esetében alkalmazott .45 ACP.

M9 hadipisztoly |Forrás: Wikimédia Commons ,

A P320 egyébként kiváló választás: a pisztolyt 2014-ben kezdte el gyártani a SIG Sauer, a legmodernebb eljárásokkal és szerkezeti anyagok felhasználásával. Biztonságosság szempontjából kiemelkedően teljesít, amit igazolnak a piaci sikerek is: az utóbbi három évben az Egyesült Államok számos állami és megyei rendőri egysége rendszeresítette. A cég közleménye szerint az M17-esek mindegyike ellátható lesz majd hangtompítóval és egy sor kiegészítővel, valamint kétféle lőszer-kapacitású tárat is készítenek hozzájuk. Alapvető esetében a kétkezes használhatóság, valamint fontos, hogy harctéri körülmények között könnyen és gyorsan tisztítható és karbantartható, akár a katonák által is.