|

USS Zumwalt – ezt a látványt még mindig szokni kell

A USS Zumwalt kihajózása honi kikötője, San Diego felé.

A USS Zumwalt kihajózása honi kikötője, San Diego felé. , U.S. Navy

2016. szeptember 7-én kihajózott a Maine államban található Bath Iron Works kikötőjéből a U.S. Navy legfurcsább kinézetű hadihajója, a jelenleg még a PCU előtaggal illetett Zumwalt (DDG-1000). Bő 1 hónap múlva a hajó azonban már a USS előtagot viseli majd a Pre-Commissioning Unit (PCU) jelölés helyett, hiszen október 15-én sor kerül a hadrendbe állítására.

A U.S. Navy által idén májusban átvett romboló az elkövetkező 3 hónap folyamán az USA keleti partjáról áthajózik a nyugati parton található San Diego hadikikötőjébe, mely honi kikötője lesz a jövőben. A hadrendbe állításra azonban nem itt, hanem még a keleti parton, Baltimore-ban kerül majd sor.

Mint arról mi is sokszor írtunk az elmúlt évek folyamán, az ultramodern Zumwalt osztály nem valósulhatott meg az eredeti mennyiségben, elsősorban az anyagiak miatti többszöri megvágások után mindösszesen 3 hajó épülhetett meg – és még ekkor is ment a harc a 3. hajó törléséért. Nem meglepő módon az egekbe tornászva ezen erősen csökkentett észlelhetőségű rombolók egységárát. (A 3 hajó összesítetten mintegy 13 milliárd Dollárba kerül, ám ebből durván 9 milliárdot tesz ki a fejlesztési költség, ami így rettentően kevés hajón oszlik szét.)