|

150 sikeres Trident II teszt

Június másodikán került sor a 149. és 150. Trident II D5 ballisztikus rakéta indítására, amely egyben újabb rekordot jelent a sikeres tesztek sorában.

Az unalmasabb nevén UGM-133-ként emlegetett nukleáris csapásmérő eszköz 1989 óta szeli hiba nélkül az eget, amely egyedülállónak mondható a hasonló kaliberű fegyverek történetében, hiszen gondoljunk csak arra, hogy az oroszok milyen statisztikával „büszkélkedhetnek” a Bulava tesztjei kapcsán.

„Szállj, száljj Trident hátán…” – sikeres volt a 150. Trindent II D5 indítás is | Forrás: Lockheed Martin ,

A két Trindentet egy felújított Ohio-osztályú tengeralattjáróról indították, ugyanis az Amerikai Haditengerészet ilyen kilövésekkel teszteli le a tengeralattjáróit, mielőtt ténylegesen is visszahelyezné azokat aktív szolgálatba. Persze nem csak az Ohio-n volt a hangsúly, lévén a Lockheed Martin mérnökei két új avionikai alrendszert is teszteltek a rakétákon, amelyek a rakéta repülés közbeni vezérlésében látnak el kulcsfontosságú feladatokat. Ezen rendszerek egyébként a D5LE (Life Extension), azaz a Trindentek üzemidő hosszabbítását célzó programhoz kapcsolódnak, amely során a gyártó és a haditengerészet mérnökei költséghatékony formában próbálják kitolni a rakéták élettartamát, hogy az akár a következő generációs tengeralattjárókon is üzemelhessen.

Jelenleg a Trident II rakéták jelentik az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság tengeri nukleáris csapásmérő képességét, utóbbinál a Vanguard-osztályú tengeralattjárókra integrált formában.