|

Elektromos vezeték okozta a Raptor vesztét

Nyilvánosságra hozta a 2012 november 15-én lezuhant gép vesztét okozó vizsgálat eredményét az amerikai légierő illetékes bizottsága.

A vizsgálat eredménye szerint az 5. generációs vadászrepülőgépet egy elektromos vezeték kényszerítette a földre a floridai Tyndall légibázis közelében, megsemmisítve ezzel a Raptort és szerencsés gépelhagyásra kényszerítve a pilótát.

A 2012 novemberében a Tyndall légibázis közelében lezuhant F-22 maradványai. | Fotó: USAF

A 2012 novemberében a Tyndall légibázis közelében lezuhant F-22 maradványai. | Fotó: USAF ,

A 43. vadászrepülő századba tartozó gép egy gyakorlaton vett részt, mely közben a generátorhoz kapcsolódó pozitív tápvezeték átégette a közelében futó hidraulikus vezetéket, a generátor leállását okozva eközben – áll a légierő jelentésében. A pilóta megkísérelte újraindítani a generátort, azonban a keletkező elektromos ív begyújtotta a szivárgó hidraulika folyadékot, tüzet okozva ezzel a repülőgép bal oldalán található rekeszben.

A tűz által megsérült az F-22 irányításáért felelős elektromos és hidraulikus rendszere, amely kontrollálhatatlanná tette a repülőgépet, rákényszerítve ezzel a pilótát a katapultálásra.

A repülőgép teljesen megsemmisült, a kárt megközelítőleg 150 millió dollárra becslik, melybe beletartozik a repülőgép költsége mellett, a becsapódás környezetének és berendezéseinek helyreállítása is (a 98-as számú autópálya Panama City külvárosában található szakasza).

A vizsgálatot követően az F-22-k üzemeltetésért felelős műszakiak a feltárt tények alapján többszörös ellenőrzést végeznek a teljes flottán. A légierő okulva a történtekből tervezi az elektromos és hidraulikus rendszer vezetékeinek elszeparálását egymástól.