|

Sikeres rakétaindítást hajtott végre a Harpoonnal a P-8A

A Boeing és az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete egyelőre sikeresnek könyvelheti el a P-8 Poseidon tengerészeti járőrgép projektjét, ugyanis a típus a terveknek megfelelően teljesítette a csapatpróbákat. Július 1-jén a US Navy hivatalosan is befejezettnek nyilvánította a korlátozott bevethetőségi teszteket, és a P-8A-t „szolgálatba állítható” minősítéssel látták el, bár bizonyos képességeknek még nincsenek birtokában az eddig leszállított példányok. Az IOT&E (Initial Operational Test and Evaluation) jelentésben a haditengerészet szakértői az elmúlt hónapokban lefolytatott intenzív csapatpróbák eredményeire hivatkozva „műveleti szempontból hatékonynak és jól alkalmazhatónak, így sorozatgyártásra és rendszeresítésre alkalmasnak” ítélték a Poseidont.

P-8A, szárnya alatt gyakorló Harpoonok (ATM-84A) | Fotó: US Navy - NAVAIR

P-8A, szárnya alatt gyakorló Harpoonok (ATM-84A) – talán pár év múlva brit felségjellel is láthatjuk ezt a kombinációt | Fotó: US Navy – NAVAIR ,

Az IOT&E kiadását egy másik, hasonlóan fontos mérföldkő is kísérte. Amint arról Scott Dillon ezredes, a PMA-290 program (ez a US Navy tengerészeti felderítő repülőgépekkel foglalkozó projektjének neve) vezetője beszámolt, június 24-én a Patuxent River haditengerészeti légitámaszpontról felszállva az egyik példány sikeres éleslövészetet hajtott végre egy AGM-84D Block 1C változatú Harpoon hajók elleni rakétával. A cél egy LCMT (Low Cost Modular Target) volt, tehát minimális ellentevékenységet sem folytatott, ez azonban nem von le semmit a teszt jelentőségéből. A rakétaindítás során semmilyen rendellenesség nem lépett fel, a fegyver pedig telitalálatot ért el a Point Mugu tengeri lőtéren felállított célon.

Ez már nem gyakorló rakéta: az AGM-84D telitalálatot ér el az LCMT-en | Fotó: US Navy - NAVAIR

Ez már nem gyakorló rakéta: az AGM-84D telitalálatot ér el az LCTM-en | Fotó: US Navy – NAVAIR ,

Mindezen lépcsőfokok teljesítésével a P-8A jó úton halad afelé, hogy idén decemberben felálljon az első, kezdeti műveleti képességű (IOC) repülőszázad, ezzel pedig elkezdődhessen a Lockheed P-3 és EP-3 Orion repülőgépek leváltása a US Navy kötelékében. Jelen pillanatban a Boeing a második, alacsony ütemű gyártási szériába tartozó példányok átadását végzi a haditengerészet számára, melyek közül eddig kilencet szállítottak le. Ezekkel a leendő oktatók kiképzését végzik, illetve az üzemeltetési utasításokat állítják össze. A tesztrepülések a NAVAIR kötelékébe tartozó további hat, nullszériás P-8A segítségével zajlanak. A US Navy a tervek szerint összesen 117 P-8A-t kíván rendszerbe állítani, melyek az MQ-4C Tritonokkal együtt látnák feladataikat.