|

Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség

Ismét nekifut a Magyar Honvédség az elfekvő készletek kiárusításának. A kiképző- és vadászgépek, harckocsik és gépkarabélyok mellett nagyobb mennyiségű, hulladéknak szánt anyag is eladó.

„24 db MiG-29 vadászrepülőgép és a hozzájuk rendszeresített 21 db RD-33 típusú tartalékhajtómű” – ezzel a tétellel kezdődik az a lista, amelyet Hende Csaba honvédelmi miniszter küldött válaszként a Magyar Honvédség (MH) elfekvő készleteinek értékesítése iránt érdeklődő Juhász Ferenc MSZP-s képviselőnek. A régi orosz vadászgépek értékesítése már régóta napirenden van, de mostanra a HM eljutott odáig, hogy megszabja a legalacsonyabb árat, amit elfogad: nettó 7,7 milliárd forintnál kevesebbért biztosan nem adják a MiG-eket.

Ismét nekifutnak a kivont MiG-ek eladásának | Fotó: BAON

Ismét nekifutnak a kivont MiG-ek eladásának | Fotó: BAON ,

Az MH a parlament honlapján kedden közzétett válasz szerint értékesítene ezen kívül öt darab L-39 Albatros kiképzőgépet is, a minimális ár nettó 35,5 millió forint. Az eladásra szánt eszközök közt szerepel még 104 darab T-72-es harckocsi is, amelyek közül jelenleg 62 darab „nyilvános értékesítésének előkészítése folyik”. Eladó emellett „11 darab különféle, Kalocsán tárolt páncélos- és gépjármű-technikai eszköz (harckocsi-vontatók, teherautók)” és 30 ezer darab AK63D típusú gépkarabély is (ez a Kalasnyikov magyar gyártmányú, behajtható válltámasszal szerelt változata).

Fotó: Beroesz

Fotó: Beroesz ,

Az eladó honvédségi holmik listáján szerepel még egy rakás – 1,4 millió darab, illetve 1,1 millió kilogramm – különböző apróság, amiket a miniszteri együttesen „ingóság” néven emleget. Példálózva azért felsorolják, mire kell gondolni: „ruházati anyagok, humán eszközök, élelmezéstechnikai eszközök, műszaki-technikai eszközök, fegyverzettechnikai eszközök, páncélos- és gépjármű-technikai eszközök, Bundeswehrtől származó páncélos- és gépjármű-technikai eszközök, páncélos- és gépjármű-technikai hulladékok, különféle eszközök, hulladékok, vegyi hulladékok”.

A hadrendből kivont, úgynevezett inkurrenciakészlet valódi mennyisége államtitok, de a valaha százezres létszámú honvédségre (és a munkásőrségre) kalkulált készlet annak ellenére is hatalmas, hogy 1990 óta a kormányok folyamatosan értékesítettek belőle. Így került például az előző kormány idején az USA közbeiktatásával az afgán kormányerőkhöz magyarországi fegyver, amit a papírok szerint az Egyesült Államokban használtak fel kiképzési célra.

Tavaly ősszel az orosz Rosszija 24 televízió egy állítólagos egyiptomi fegyverkereskedőre hivatkozva azt közölte, hogy Magyarország török közvetítéssel a polgárháborúban álló Szíriába adott el automata fegyvereket, robbanószereket és páncéltörőket. A magyar kormány cáfolta az orosz értesülést, és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) sem adott ki tavaly engedélyt törökországi fegyverexportra.

Forrás: HVG

21 hozzászólás “Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség”

  1. „AK63D típusú gépkarabély is (ez a Kalasnyikov magyar gyártmányú, behajtható válltámasszal szerelt változata).”

    Hogyan lehet ilyet leírni???Teljesen pontatlan és és szakmaiatlan fogalmazás!
    A köznyelv a Kalasnyikov alatt az AK-47-est érti az AK-63D pedig az AKMS licenc változata.
    Ez kb olyan mintha azt írtátok volna hogy a repülőnek kasznija van vagy hogy az F-15 motorja meg ilyenek.

  2. Nézzétek kár romantikus érzelmeket táplálni a T-72 iránt ! Régi elavúlt és orosz ezért Európában már nem rúg labdába! A felújítás áráért kapnánk komoly tankokat is Leo-2 ,Leclerc ,Challenger mindből van fölösleges készlet amit szinte ingyen megkaphatunk.Olyan tank kell ami légitámogatás és komolyan vehető csapatlégvédelem nélkül is túlélési eséllyel rendelkezik és nem lövik ki az első adandó alkalommal egy filléres RPG-7-el! Az oroszoknál a 30 évvel fiatalabb T-72 leszármazottakat sem tekintik modernnek. Lehet modernizálgatni de kb oda jutnánk mint a Románok a Mig-21 Lancer modernizációval. Van , repül de nem komolyan vehető! Lehet hadoválni fegyvernemi kultúráról de akkor is ha már tank akkor legyen komoly tank!
    Kellene keresni egy olyan pl afrikai országot ahová nincs embargó és akár nagyon olcsón csak vigyék már el mert sok pénzbe kerül a tárolás . A Mig-29-eket meg az alkatrészeit villámgyorsan át kellene adni a Lengyeleknek vagy a Bulgároknak kis pénzért vagy csere-bere alapon…Talán ők még hasznát vennék ezeknek. Vannak Afrikában is Mig-29 felhasználók őket is meg kellene keresni ezügyben..

  3. dudi írta ha,
    Amennyiben jól emlékszek hogy T-72 sek fabadkát sem érnek egy mai háborúban. Tehát azokért nem kár valami Afrika diktátor dobhatna pár gyémántot értük.
    Mig-29 az full egyértelmű.
    AMD szerintem tök észerű hogy sem optika semmi nélkül eladjuk inkább a többi modernizálására költsék.
    L-39 Albatros szerintem tök értelemes.
    Attól még hogy érzelmileg ragaszkodunk bízonyos eszközökhöz , mert szakmailag bíztos nem., attól még nem kell megtartani ezeket eszközöket
    Remélem nagyrészét eladjuk . VÉGKIÁRUSÍTÁS ! :D

  4. Azt mondjátok nem ér szart se a T-72?
    Talán mégis csak jobb, mint a semmi.
    Nem is olyan rég a HM Cirkusz modernizált 120db-ot NATO (USA?) megrendelésre Iraknak és Afganisztánnak.
    Az abból befolyt összegből nem lehetett volna másik 120 db-ot is modernizálni? Vagy tegyük fel, hogy csak százat, kilencvenet. Az is összevethetetlen mennyiség a semmivel.
    Nehogy már egy raktárat ne tudjanak felhúzni, ahol lezsírozva nem állnának el.
    Drága az őrzés?
    Érdekes, Kövér házának az őrzése nem drága.
    Most „béke” van, nyugodtan fel lehet készülni a háborúra.
    Kicsit visszaemlékezve dereng, hogy izrael elraktároz szinte mindent, mert „jó lesz az még akármire is”. Ha ők csinálják, akkor ők nagyon ügyesek, okosak, előre látóak, meg minden, de ha itthon lenne néhány tucat hk. elfekvőben, akkor az már égbekiálltó pazarlás.
    Gépfegyver dettó.
    Ha ócskavas, akkor jó, adják el fémhulladéknak, de úgyszintén jól jöhet.
    Mert nem hiszem, hogy akkor kellene rohangálni kézifegyverért, amikor már a hadüzenetváltás megtörtént.
    Jó, a Mig-eket passzolják el, de ennek megint csak herdálás lesz a vége.
    Amiket leállítottak tizen éve, már akkor lehetett tudni azokról, hogy nem fognak többet repülni. Már akkor mehettek volna. Azóta csak rohadtak.

    Linderi mélységekben a vezetés.

  5. sajnálom. ezek a dolgok képezhették volna annak a nemzetközi cigány légiónak alapját, akik a világháborús szenvedéseikért cserébe.létrehozhatták volna a cigány kaszinókirályságot a kárpátoktól keletre.

  6. Ha a korrupciót és nem hatékony ráfordítást figyelmen kívül is hagyjuk, óhatatlanul beleszalad az ember a nyers számokba, amik szerint a honvédelem költségvetése kb 10 millió forint per katona per év. Ha ebből leszedjük a fizetést és a létfenntartó infrastruktúrát, a maradék pontosan semmilyen komoly felszerelésre nem elég. Bohóckodásra meg operettre igen, mint ez a szánalmas baszódás a három darab levedlett szállító matchbox repülővel.

  7. Helyes! Kiseperni a raktárakat! Fölöslegesen ne tároljunk olyan eszközöket, amikre semmi szükségünk nem lesz! Ezeket az eszközöket addig kell eladni, amíg lehet értük kapni rendes összeget.Ezek már kifutó technikák, amiknek már a jelentősen modernizált változatait is gyártják.
    Nagy eséllyel ez az utolsó alkalom, hogy vevőt találjunk rájuk.Már a szegényebbnek nevezett országok is a korszerűbb új típusokat vásárolják.

  8. Sztem úgy kellett volna kiírni: 24 db Mig-29 vadászrepülőgép vegyes állapotú maradékai. Sajnos az az előérzetem van, hogy ilyen állapotban – hiányos, szétrohadt, a működőképes 4-5 darabon kívül – 7.7 milliárd forintért SEM fog elkelni. Szovjet roncsokból bőven van a piacon, maguknak az oroszoknak is, dögivel. Ráadásul NATO tagállam vagyunk, akik ruszki engedéllyel adhatnak el csak gépet. Ez megint beszűkíti a kört.
    A jelenlegi helyzetért nem csak a mostani kormányt kéne ekézni, a kivonás folyamatosan ment, gondoljunk arra, hogy a MiG-ek érkezése után 1-2 évvel a felét azonnal leállították, és ezek soha nem is repültek nálunk. A páncélosok se most lettek „lekonzerválva”.
    Úgy gondolom, hogy koncepció nélkül elég nehéz a T-72 ilyen-olyan megítélése, mert a szovjet doktrínában egészen más volt, ott a nagy tömegű bevetésre szavaztak, több százas, ezres mennyiségben. Nekünk sík terepen semmi esélyünk nem volna ezekkel a szerkezetekkel. Mozgékony helikopterek, Rpg, és egyéb modern páncéltörő eszközök ellen végképp. Sőt bizonyos helyzetben, még a Molotov-koktél is hatásos ..
    A világ változik, másodsorban pedig szűkülnek az anyagi források, ha pl. a hollandok kivonják a Leopárdjaik zömét, az azért jelent valamit.
    Amíg nincs külső fenyegetés – márpedig momentán nincs – addig kell cselekedni, előre menekülni, amennyire lehet. Reméljük a vezetés is komolyan gondolja ezt és valóban megteszi azt amit ígér a haderőreform terén.
    Utógondolat: a sorkatonaságot megszüntetni baromság volt. 6-8 hónap kellett volna ezeknek a kölköknek, már csak a személyiség pallérozása miatt is …

  9. Nézzük át a számokat. Ha nem jól számolok, kérlek, javítsatok ki!
    Az MN időkből volt ~140 db T-72. Ehhez vett Keleti 100 db-ot a fehéroroszoktól. ~240 eddig. Ebből 77-et átadtunk iraknak, néhánya darab múzeumba került. Marad ~160. Ennek egy része még optikai távmérős változat, tehát eleve kuka. Most inkurrenciának neveznek 104 db-ot, tehát legjobb esetben ~56 db maradhatott hadrendben.
    Tatán eddig volt 15, most lesz 21, mert összesöprik a készletet, és Szentendréről meg Budapestről odavezényelnek 2+4 darabot. Van még az ellenerő századnál 4. Vagy utóbbi benne van abban, amit most küldenek Tatára?
    Tavalyi tervek szerint az ÖSSZES meglévő 72-est reaktiválták volna. A kérdés, hogy effektíve az összesre gondoltak, vagy azokra, amik még nem lettek eleve inkurrenciának elkönyvelve. Utóbbi esetben is 56-60 darabnak kellene használatban lenni.
    Minimális modernizációnak nem lenne rossz a Currus terve: passzív éjjellátók, új töltőautomata vezérlő (gyorsabb töltés), új lövegstabilizátor vezérlő (pontosabb célon tartás), reaktív páncél. És nem ártana egy hadműveleti számítógépes terminál – hálózatban a többi harcjárművel. A jelenlegi bizt.pol. környezetünkben ez elégséges a páncélos képességek szempontjából, akkor is, ha ez „csak” egy T-72.

  10. A gazdag országok is először, egy elavuló félben lévő, alapjában véve, a drágább kategóriába tartozó harceszköz esetén, megnézik a továbbéltetés lehetőségét. Úgy mint fejleszthetőség, hadrendben tartás költségei, folyamatos szerviz biztosítás lehetősége, tuningolás estén elérhető harcérték, szemben egy új eszköz beszerzésének, hadrendbe állításának, folyamatos üzemeltetésének költségeivel, harcértékével, stb. Rengeteg a példa, hogy nem mindent kell kidobni, hogy aztán a szegénység oltárán imádkozva ne legyen semmije sem az ember fiának az országa megvédésére.

  11. Megmondom én a megoldást :D
    Próbálják meg eladni a fölösleges haditechnikát.
    De az én véleményem szerint, Amit gyorsba eltudnak adni adják el az apróságokat…
    De a 29-eseket és a 72-eseket újítsák fel egy kicsit az Albákat is.
    És úgy eladni plusz ezt a rendszert eladni/megrendeléseket fogadni.
    Nem kell hozzá sok minden a 29-esek kapnának színes kijelzőt (gondolom Mr. XY :D ez még megoldható lenne Magyarországon.) például vagy azt a radarabszorbens festést amit a múltkor még futtattak.
    Ez is mególdható lenne és szintén nagy képességnövekedést jelentene.
    Vagy a google szemüveg :D
    Új érzékelőket telepíteni.
    nem kell semmi komolyra gondolni GPS-helymeghatározás integrálása.
    Ugye ez is megoldható lenne ithon is.
    Ha szerkezeti átalakításra is kapnánk (vagy már rendelkeznénk esetleg) engedélyel. Akkor egyszerübb borítások mehetnének kompozitból. (ez végülis csak szegecselési eljárás ha a megelelő kompozit rendelkezésre áll.)
    filléres összeg és súlymegtakarítás.
    Ezek mind mind egyszerű fejlesztések.
    De elég jó képességnövekedést adna a gépeknek.
    És éppen ezért könnyebben drágábban tudnánk elpasszolni őket.
    De ha a szilícium alapú technológiákat is alkalmaznánk.
    A sok rézkábel helyett üvegszálat helyeznénk el. Ez is csak átkábelezés (megoldható lenne ithon is) és máris 80-100 kg súlynyerés minimum(és még keveset mondok).
    Vagy az hogy élyellátó rendszert integrálnánk a gépekre.
    Belemehetnék mélyebben is ezekbe a filléres de nagyon hasznos fejlesztésekbe de inkább nem teszem.
    A T-72 re is lehet ugyan ez a koncepció alapján bármit tenni.

  12. Egyébként G-ruhát és sisakot is lehetne adni Újat (Itthon tervezettet gyártottat) apróságok.
    (Filléres összeg az előálítása az árához képest.) Főleg ha így már fegyvercsomagnak számít. Az is nagy plussz ám egy tárgyalásnál.
    Leírható meg minden. Modernizációnak számít.
    de pilóta kesztyűket is lehetne gyártani stb. (textíl ipar)
    „USA Bombázós dzseki pilóta….”
    De ha kötnének hozzá még egy két kereskedelmi megálapodást az lenne igazán a csúcs.
    Vagy tech transzfert együttműködést/átadást…
    nyélbeüttni.
    A technikát és a szaktudást képeségét is ellehet adni.
    Kellenek oda mérnökök is :D
    meg szakmunkások is.
    De ez már termelne akkora hasznot hogy fentartható legyen. (A foglalkozottak bérébe kalkulásjja bele azt hogy a minimális fizetést így is úgy is fizetni kell neki. Mert a munkanélküli belekerűl XX összegébe átlagba kifizet 5X XX összeget még akkor is valójába csak 3/4 ét 2/5 ét fizeti ki munkabérre mint egy nem állami cég sőt ha az adót is ideszámóljuk….
    De had ne én oldjam meg ezt a problémát. :)
    Na ez most az aljától a tetejéig nagyvonalakban.

  13. „jancsiga said

    Komment ehhez a hírhez: Harckocsi eladó! – Kiárusításba kezd a honvédség
    Mig-29 eseket eladták Magyarországon rendbehozák És saját szárnyukon menek a vásárlohoz Jemenbe Biztos forrásbol tudom

    Nyugodtan megmondhatod a forrásodat, mi nem köpjük be :) Úristen mióta nem kommenteltem itt.”

    A forásom: a vezérkar helyetestől (legmagasabb légierős pozíció) meg a kecskeméti bázis hadműveletéről

    És még azt is halotam az öszes 29-es újból talpra áll
    repülni fog az összes!!!! már eladták 2 éve megy a tárgyalás miostmár tuti itt állítják helyre az öszeset és lábon mennek át Jemenbe
    nem lessz a 24-eseket gyakorlatilag kivonták szerdával
    és nem is lessz helyette más harci
    csak szállító az is tudja fene mikor
    aból is szakmai botrány van
    gyakorlatilag semmire nem jó VIP gépeket akarnak (és fognak is ) venni
    az Ancsákat meg szintén viszik a Jemeniek
    a helikoprerekben még gondolkodnak

  14. Olvasgatom itt a hozzászólásokat. Kimondottan laikusként akit csak érdekel ez a téma….
    Kb képben is vagyok,hogy pénz nélkül nincs hadsereg,nincs modernizáció stb.
    De (!) arra kíváncsi lennék ha sikerül értékesíteni ezt a sok mindent…akkor milyen beszerzések lesznek,helyette és értékben? Mert hát lehet elavult is pl a T72 de ha beindul és lőni is képes, akkor gondolom egyből kizavarják ha a helyzet megkívánná. De ha nem lesz illetve más se helyette,akkor mit zavarnak ki?
    – Az ingóságok már amikor én katona voltam (’92-’93) akkor elhasználódtak voltak de valami volt… Itt amint olvastam a kínai esőkabátról..stb csak még jobban elgondolkodtatott milyen irányba is tartunk?
    Még mindig nem fedezék fel a lehetőséget,hogy akármilyen pici ország vagyunk nagyon sok mindent tudnánk magunknak gyártani.A többi felszerelést,műszaki dolgokat stb pedig az igazán jó minőséget ha keveset is egyszerre de beszerezni…..!!
    Az persze más kérdés ki dönti el mi a jó minőségű és elfogadható …..?!

  15. Most én nem akarok kampányolni a jobbiknak, de ez az egy olyan párt ami komolyabban fejlesztené a honvédséget. Persze kérdés, hogy honnan vennének el pénzt rá.
    Nyilván nem a nyugdíjasok gyógyszertámogatásából.
    Szinte biztosan a Mazsihisztől, meg a cigányoktól és persze a multiktól venné el.
    Máris lenne vagy 200-250 milliárd forint évente a katonaságra.
    Na de mit szólnának a németek és a többiek?
    Biztos nem engednék, hogy leopárdot meg egyebeket vásároljunk.
    Meg amúgy is a jobbik inkább orosz orientált, tehát onnan vennénk a fegyvereket.

    A jobbik nem fog hatalomra jutni és pont.
    Amúgy valaki azt írta, hogy olyan helyzetben vagyunk mint a Görögök.
    Hát biztos hogy nem.