|

Amerikai járőrhajó a Fülöp-szigeteknek

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor idén augusztusban a Fülöp-szigetek haditengerészete hat darab Silver-osztályú SURC (small unit riverine craft) járőrhajót fog kapni az Amerikai Egyesült Államoktól.

A hajókat 2011-ben rendelték meg, melyeket 2012-re le is gyártottak, viszont különböző okok miatt (szállítókapacitás hiánya) csak idén tudnak átvenni.

SURC_Boat

Ezek a hajók a Vietnamban előszeretettel használt PBR (Patrol Boat, River) késői leszármazottai. Elsősorban folyami járőrözésre használják, de képesek tengeren, partközeli vizeken is feladatokat végrehajtani. Három tüzelőállást alakítottak ki a fedélzetükön: kettőt a hajó orránál és egyet a taton. Érdekessége a típusnak, hogy a hajó orrában egy lehajtható rámpát helyeztek el, mely megkönnyíti a szállított fegyveresek partraszállását, valamint rakomány ki és bepakolását.

surc

A jármű tíz méter hosszú és három méter széles, így könnyen szállítható közúton, tréleren, valamint elfér egy C-130-as rakterében is. Merülési mélysége 60 centiméter, meghajtásáról pedig két 440 LE dízelmotor gondoskodik, melyeknek köszönhetően 65 km/h sebesség elérésére képes. Halótávolsága meghaladja a 250 mérföldet, miközben 16 fő deszantot képes szállítani.

3 hozzászólás “Amerikai járőrhajó a Fülöp-szigeteknek”