|

Érdeklődik a Triton iránt Ausztrália

Az ausztrál vezetés bejelentette, hogy igazak azok a hírek, miszerint az Amerikai Egyesült Államoktól hivatalosan megérdeklődték az RQ-4 Global Hawk haditengerészeti igények alapján módosított változata, az MQ-4C Triton kalkulált beszerzési és üzemeltetési költségeit, várható teljesítmény- és képességadatait.

A US Navy a 117 darab Boeing P-8A Poseidon tengerészeti járőrgépe mellé 68 darab MQ-4C üzembeállítását tervezi. Hasonlóan cselekedne Ausztrália is, aki szintén a P-3C Orionok leváltását oldaná meg az ember vezette típus és a pilóta nélküli eszköz példányainak közös üzemeltetésével. Ehhez már meg is küldték az információkérő levelet az amerikai illetékeseknek, ám azt nem tudni, hogy hány példány rendszeresítését tervezik.

Fotó: Northrop Grumman

MQ-4C Triton SDD-1 | Fotó: Northrop Grumman ,

Az MQ-4C program némi késésben van az eredeti ütemtervhez képest, mivel az áprilisra tervezett szűzrepülés meghiúsult a nagy sebességű gurulópróbák során észlelt, a V-vezérsíkok által okozott hosszstabilitási és súlypontproblémák miatt, melyet azóta sikeresen megoldottak, a jeles eseményre pedig május 22-én sort is kerítettek, így újra nyeregben vannak – remélhetőleg a közeljövőben nem derül fény hasonló gondokra.

A Northrop Grummannak szüksége is van a megrendelésre, mert jelentős betervezett gyártási mennyiség esett ki. Az már korábban tudott volt, hogy az USAF a megszorításoknak köszönhetően csak három Block 20-as, 18 darab Block 30-as és 11 darab Block 40-es verziójú gépet vesz át, de szeretnék a Block 30-as példányok mennyiségét 21-re növelni, hogy nyugodtabb szívvel küldhessék nyugdíjba 2014-ben a Lockheed U-2-eseket (már ha nyugdíjazzák őket…).

Másik potenciális vevő Németország volt, melynek külön verziót is fejlesztettek, de a legújabb hírek szerint az első példány elkészültét követően törölték a programot és lemondták a megrendelést.

Azért akadnak még érdeklődők, a fentebb említett Ausztrália mellett vásárolna a típusból Dél-Korea, Kanada és Japán is, míg a NATO-nak már megrendelése is van öt példányra, melyet a pápai C-17-esekhez és a leendő tankerflottához hasonlóan közösen üzemeltetnek majd.