|

Kína felfegyverezhető helikopereket ad el a mianmari felkelőknek

Mianmár területén lévő Kachini szakadár régió katonasága (Kachin Independence Army – KIA) idén február-március hónapban több Mil Mi-17 helikoptert vásárolt Kínától.

Az ország területén évek óta húzódó polgárháború legnagyobb nyertese minden jel szerint a szomszédos Kína. Úgy a kormánycsapatok, mint a szakadár erők elsősorban Kínától vásárolnak fegyvereket. A mostani vásárlás pedig válasz lehet a kormány által beszerzett Mi-24P haci helikopterek keltette fenyegetésre. Ezt támasztja alá, hogy a helikoptereket TY-90 légiharc-rakétákkal szerelték fel.

TY-90-esek egy Mi-17-esen | Fotó: airforceworld.com

TY-90-esek egy Mi-17-esen | Fotó: airforceworld.com ,

A hírt úgy a kormány, mint a felkelők is megerősítették. A jelentések szerint öt helikopterről van szó, amiből kettő meg is érkezett a vitatott területre.

A TY-90 légiharc-rakétát kimondottan helikopterek számára fejlesztették ki. Az infravörös keresőfejjel ellátott fegyver tömege valamivel több mint 20 kilogramm. Kína integrálta a Mi-17-eseken is, de elsősorban a WZ-9 és az újabb harci helikopterek hordozzák.

8 hozzászólás “Kína felfegyverezhető helikopereket ad el a mianmari felkelőknek”

  1. Kína legalább ki áll a baráti országok mellet nem úgy mint az oroszok.
    Adhatna pár mi-28 meg terminatort a szíriai hadseregnek hogy éjszaki is letudjanak csapni a felkelőkre sokkal eredményesebben .

    .

  2. Kina igy is ugy is de a szoros befolyasa vagy inkabb iranyitasa alatt akarja tudni mianmart. Akarki is gyoz az kinanak lesz lekotelezve. Ez volt az amit a mianmari ellenzek oly hangosan kezdett hangoztatni es erdekes modon nem csak hallgatas de meg helyesles is elhangzott az uralkodo rezsim reszerol.

  3. „Kína legalább ki áll a baráti országok mellet”

    Ha kiállna akkor nem fegyverezné a másik oldalt. Ez a legjobb (és talán legmocskosabb) üzlet mindkét félnek jó pénzért fegyvert szállítani, ha vmelyik fél gynegül annak kicit olcsobban adni elhuzni…

  4. „Adhatna pár mi-28 meg terminatort a szíriai hadseregnek hogy éjszaki is letudjanak csapni a felkelőkre sokkal eredményesebben .”

    Gratulálok Roni, dögöljön meg még több civil a polgárháborúban. Biztosan csak éjszaka vetnék be őket, és csak precíziós csapásmérésre. USA, EU és Izrael meg csak tátott szájjal nézné, ahogy az oroszok csúcstechnikát szállítanak le Szíriának.

    Mackensen
    A Mi-17 nagyobb, elvileg sokoldalúbb, nem? Több katonát, több terhet tud szállítani.