|

Hordozófedélzet kiadó?

Olekszandr Olenyik ukrán helyettes védelmi miniszter a napokban felvetette annak a lehetőségét, hogy a repülőgép-hordozókon történő le- és felszállás gyakorlására kialakított NITKA központ használatát felajánlják több országnak is.

A Krím-félszigeten, pontosabban Novofedorivkában található gyakorlóközpont még a Szovjetunió idején épült, hogy a szovjet haditengerészeti pilóták itt tudják gyakorolni a hordozók fedélzetén szükséges műveleteket. Ennek megfelelően a NITKA el van látva minden ehhez szükséges eszközzel, többek között egy ugrósánccal is, ami pontos másolata az Admiral Kuznyecovon találhatónak.

Orosz Szu-33-asok Novoferivkában | Forrás: Wikipédia

Orosz Szu-33-asok Novoferivkában | Forrás: Wikipédia ,

A Szovjetunió szétesése után az ukránokhoz került a támaszpont a NITKA-val együtt, majd később egy kétoldali megállapodás alapján az oroszok vették használatba, hogy Szu-33 és Szu-25UTG gépekkel képezzék itt pilótáikat, azonban Olenyik véleménye szerint ha keleti szomszédjuk nem tudja 100%-osan kihasználni a létesítményt, akkor nem kifogásolhatják, ha más országok is használni kezdik azt. Az orosz védelmi minisztérium korábban felvetette a lízingelés lehetőségét az ukránoknak, amelyet az akkori ukrán védelmi miniszter, Mikhajlo Jezhel támogatott is, de Olenyik elmondása alapján a dolog „még nem lett megerősítve”, ezért Ukrajna más lehetőségek után néz.

[googlemap src=”http://maps.google.com/maps?q=45.093056,33.595&ll=45.08296,33.588445&spn=0.008833,0.021136&t=h&z=16″ width=”606″ height=”500″]

Dogulas Barrie szakértő szerint India és Kína nyilvánvalóan potenciális partnerek lehetnek ebben. Indiának ugye ott van a – hamarosan talán végre tényleg átadható állapotba faragott – INS Vikramaditya, valamint a rajta használandó MiG-29K repülőgépek, illetve Kínának is megvan a saját hordozója és az arra várhatóan települő repülőgépei is, így épp kapóra jönne mindkét nemzetnek egy „bejáratott” gyakorlópálya.

4 hozzászólás “Hordozófedélzet kiadó?”