|

Oroszország még a nyár előtt megkezdi az iraki fegyvercsomag szállítását

Moszkva és Bagdad között a tavalyi év októberében egy nagyjából 4,2 milliárd dollár összértékű csomagról született megállapodás. A 30 Mil Mi-28NE harcihelikopter, 50 Pancir Sz-1 kis hatótávolságú légvédelmi rendszer, illetve ismeretlen mennyiségű MiG-29M/M2 vadászgépet magában foglaló csomag kapcsán azonban már novemberben pedzegetni kezdték azt, ami a védelmi beszerzéseknél elég gyakran előjön: a korrupciót.

Egyesek annak adtak hangot, hogy ez bizony a megállapodás törlését jelenti, ám az iraki védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy szó sincs arról, hogy törlésre került volna, sőt korrupcióról sincs szó, mindössze az a helyzet, hogy a megállapodással kapcsolatos dokumentumok nem jutottak el időben a korrupcióellenes bizottsághoz.

Nos, hogy így volt-e, vagy sem, azt nem tudhatjuk, azonban azt igen, hogy az azóta zajló egyeztetések végett immáron határidők vannak a szállítások megkezdésére – hozzávetőlegesek ugyan, de már vannak.

Irak külügyminisztere hétfőn arról tájékoztatta a médiát, hogy az orosz harcihelikopterek, illetve légvédelmi rendszerek szállítása lassacskán megkezdődik – véleménye szerint még a nyár beköszönte előtt megérkeznek majd az első példányok, igaz ehhez előbb még véglegesíteni kell az üzlet pénzügyi oldalát.

http://youtu.be/_9bXqUrxpQA

14 hozzászólás “Oroszország még a nyár előtt megkezdi az iraki fegyvercsomag szállítását”

  1. Star Trek :
    Szerintem eléggé fel kell pörgetniük a gyártást, valószínűleg ezért is fektetett annyit az Oroszország helikopterei konzorcium világszínvonalú gyártósorok beszerzésébe. Nyilván át fognak adni pár darabot minél hamarabb de az valószínűleg a saját haderő kárára fog megtörténni.

  2. Hello!

    Az iraki MiG-29-es beszerzéssel kapcsolatban az is érdekes, hogy az Irakiak már 24 éve is megállapították, hogy a típus nem alkalmas számukra.

    A MiG-29-esek nem azért maradtak az oroszok nyakán annó, mert Irak a fegyverembargó miatt nem vehette át azokat. Az oroszoknak hála, a köznyelvben ugyan ez a „divatos” verzió terjedt, de Irak tíz évvel ezelőtti megszállása óta több publikáció jelent már meg a légierejükről – és most felejtsük el Zsig Zoltán Aranysas beli sorozatát , mert az teljesen pontatlan.

    Ezek szerint, az irakiak légierő már 1989 közepén leállította az átvételt mondván, hogy potensebb Szu-27-es és Mirage 2000D típusokat szeretne vásárolni a MiG-29-esek helyett.

    Aztán most lassan negyed évszázaddal később mit hoz a politika…

  3. Dudi, a Mi-28-as újdonságait ismerem, másfél éve írtam is itt egy összefoglalót:
    https://htka.hu/2011/06/25/mi-28-as-harci-helikopter-a-darabszamok-tukreben/

    A MiG-29M2 esetében egy olyan típusról beszélünk, aminek a „képességei” mögött egy olyan gyár áll, ami az elmúlt bő húsz évben összesen tizenhat repülőgépet épített. Olyan repülőgépről, amelyből összesen két prototípus repül a világon és bár több tenderen részt vett, még egy esetében sem került be az első három helyezett közé. És akkor a hatótávolságáról még nem is beszéltünk.

  4. Mivel Irak csak nem felejt. Szépen lassan kacsingat ki USA karmai közül. Mig-29 ami legmodernebb változata Mig-35 azért választják mert Iránnak át lehet passzolni alkatrészt. Nem mellesleg potens vas.
    Új Mi-28N gépek meg minden tekintetben első vonal beliek.

  5. Allesmor Obranna

    dudi! A Ka-52-eseken van DIRCM és MAWS is, a Mi-28-ashoz képest fejlettebb ezen a téren.
    A Mi-28N-ekhez csak az a két konténer van a szárnycsonkok végén, ezzel szemben érdemes megnézned egy mostani szériájú Ka-52-est:

    http://russianplanes.net/id99355

    MAWS szenzorok a gép orránál és a farokrészen kétoldalt, illetve a Prezident-Sz DIRCM rendszert a gép alján. Ilyenek nincsenek a Mi-28-asokon és tudtommal nem is lesznek.

    http://russianmilitaryphotos.wordpress.com/2012/03/22/the-l370-5-president-s-countermeasures-suite/