|

Újra repülhetnek az F-35-ösök

A múlt hétvégén számoltunk be arról, hogy egy turbinalapát-repedés miatt földhöz szegezték az összes F-35-öst. Jelentjük, a Pentagon újra engedélyezte a típus repüléseit.

A védelmi minisztérium március 1-jén engedélyezte az ötödik generációs típus repüléseit, így most már elhárult az akadály a tesz- és kiképzőrepülések elől. Egyedüli kivételek ezalól az Eglin támaszponton állomásozó F-35A-k, melyeknek egy karbantartói oktatás miatt március 5-ig várniuk kell a felszállással.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

A Pentagonban azután bólintottak rá a Pratt&Whitney erőforrásokkal szerelt F-35-ösökre, hogy az összes gépen átvizsgálták a turbinalapátokat. A vizsgálat nem ért véget, az egyetlen érintett hajtómű már a PW-nél van és átfogó vizsgálatoknak vetik alá, hogy rájöjjenek, mi okozhatta a 0.6 hüvelyk (15.24 milliméter) hosszú repedést. Az érintett hajtómű eddig közel 700 üzemórát működött, ebből 409 a tényleges repült óra.

Így néz ki egy tubinalapát-hibás Pratt&Whitney F135 hajtómű. 2007. augusztus 30., az FX634 jelű teszthajtómű turbinalapátja 122 üzemóra után szállt el tövestül | Forrás: Aranysas

Így néz ki egy tubinalapát-hibás Pratt&Whitney F135 hajtómű. 2007. augusztus 30., az FX634 jelű teszthajtómű turbinalapátja 122 üzemóra után szállt el tövestül | Forrás: Aranysas ,

3 hozzászólás “Újra repülhetnek az F-35-ösök”