|

Újra levegőben az F-35B-k

Örömmel jelentjük, hogy február 12-én megszüntették az F-35 Lightning II függőleges fel- és leszállásra képes verziójának repülési tilalmát.

A repülési tilalmat még január 18-án vetették ki a típusra, mivel a típus Pratt&Whitney F135 típusú erőforrásainak elfordítható fúvócsövének mozgatására szolgáló munkahengerei meghibásodtak. A hatósági ellenőrök, valamint a típust és a hajtóművet gyártó vállalatok szakemberei közösen dolgoztak a probléma okának megfejtésén. A vizsgálóbizottság megállapítása alapján az egyik tömlő nem megfelelően volt krimpelve, ez okozta a meghibásodást, ami miatt meg kellett szakítani a felszállást.

Fotó: Lockheed Martin

Fotó: Lockheed Martin ,

Az eredményt követően természetesen az összes F-35B átvizsgálását elrendelték. Mind a 25 példány górcső alá került és 7 gépnél hasonlóan elrontott krimpelést találtak, ami akár balesetet is okozhatott volna. A hibás alkatrészt természetesen cserélték, így véget vethettek a 25 napja tartó repülési tilalomnak.

2 hozzászólás “Újra levegőben az F-35B-k”

  1. Nem véletlenül lázadnak a hollandok… a Kezdetektől benne vannak a programban elég szép kis summával ami főleg úgy jelentős hogy egy 20milliós országról beszélünk. Nekik tényleg elég fontos a Haditengerészet, mert a mai napig szoros kapcsolat fűzi őket az ex-gyarmatokhoz mint Curacao vagy Suriname. Ha jól emlékszem ők olyan 40 db körüli mennyiségben gondolkoztak ami még nekik is húzós összeg. Arról nem is beszélve hogy ahogy hallottam pl a Leopardokat is kivonták már, szóval nem kicsit csökken a költségvetés ott sem.

  2. Az egyik az amit Terminator mond, a másik fele pedig az hogy mennyibe kerülne. Nem kicsi leépítés folyik náluk, úgyhogy nagyon meg kell nézniük mire költenek. Harckocsijuk már nincs, önjáró lövegből ha jól tudom a PzH-2000esek vannak meg a Paladinokat kivonták, az F-16osok darabszáma is kb 140-ről 40 db-ra lement.