|

Védelmi rendszerre kapott megrendelést a Saab

A védelmi és biztonsági profilú Saab AB helikopterfedélzeti önvédelmi és elektronikus felderítőrendszerekre (DAS – Defensive Aids Suite) kapott megrendelést az AgustaWestland vállalattól, megközelítőleg 11,7 millió euró értékben.

„Ez a szerződés biztosítja, hogy tartósan az AgustaWestland kulcsfontosságú szállítója maradhassunk, és bizonyítja, hogy képesek vagyunk versenyképes elektronikus harcászati önvédelmi és elektronikus felderítőrendszereket tervezni és kifejleszteni. A tény, hogy az AgustaWestland minket választott ennek a magasan integrált önvédelmi és elektronikus felderítőrendszernek szállítására, nagyban igazolja a rendszer képességeit” – jelentette ki Micael Johansson, a Saab elektronikus védelmi rendszereinek üzleti vezetője.

saab logo

Egy olyan konfigurációról van szó, amelyben az ESP (Electronic Surveillance Payload) az IDAS (Integrated Defensive Aids Suite) rendszerrel együtt kerül integrálásra. Ez megnöveli a rendszer magas precizitású iránymérő és helymeghatározó teljesítményét.

A fejlesztés és a gyártás Centurionban, a dél-afrikai Saab telepen (Saab Grintek Defence), valamint a svédországi Järfällában történik majd. A szállítások a 2013. és 2015. közötti időszakban várhatóak.

showmedia.aspx

A Saab IDAS termékcsaládja tökéletesen alkalmas arra, hogy megnövelje a repülőgépek túlélhetőségét mérsékelt, változó és magas veszélykockázatú környezetben is, mivel a termékek egy többszenzoros figyelmeztető rendszerrel vannak ellátva, amely radaros, lézeres és közeledő rakétára figyelmeztető berendezést is tartalmaz; a rendszer könnyűsúlyú pirotechnikai adagolórendszerrel (BOL/L) is integrálva van. Az ESP ideális olyan helikopterfedélzeti alkalmazásokhoz, ahol magas képességű, de kompakt, könnyű elektronikus felderítőrendszerre van szükség.

Az IDAS rendszerek többféle platform védelmét ellátják már, ezek közé tartozik a Saab 2000, az AgustaWestland A109, az A129, az AgustaWestland Super Lynx 300, a Boeing CH-47 Chinook, a Denel Rooivalk, a Denel Oryx, a Eurocopter Puma és Super Puma, a Eurocopter Cougar, az NH Industries NH90, a Lockheed Martin C-130B/H és L100, a Su-30MKM, és a rendszerek folyamatosan szállításra kerülnek a Hindustan Aeronautics Limited által gyártott Dhruv könnyű helikopterhez is.

One Response to “Védelmi rendszerre kapott megrendelést a Saab”

  1. Az hőkövető elven működő rakéták, (amik ellen használatosak a képen látható, helikopterről kilőtt a csalik) csak a konkrét hőkibocsátást látják / keresik / célozzák, vagy van egy adatbázisuk is, amiből el tudják dönteni, hogyha ilyen alakú a hőkibocsátó / ennyi és ennyi fokos / meg ekkora méretű, akkor az egy Apache, vagy Mi-28 vagy akármi?