|

HTKA Block 5 IOC

Nos, ez is elérkezett! Örömmel jelenthetjük be kedves olvasóink, hogy az 5. generációs vadászbombázók fejlesztési idejét ha arányaiban természetesen kisebb léptékben is, de hűen követő fejlesztésünk végre meghozta gyümölcsét! Ezennel hadrendbe állítjuk a Block 5-öt. (Ha nem egy drasztikusan új kinézetet láttok, akkor a korábbi sablon beragadt a böngésző gyorsítótárába -> F5, Ctrl+R)

Mint a címből is látszik a jelenlegi státusz IOC, tehát még kezdeti hadrafoghatósági szintről van szó. Működik, csak még nem minden képessége épült ki, kamuflázs nem teljesen kész mindenhol… Például nincs még integrálva nukleáris fegyverzet, így a DEFCON rendszerre még picit várnotok kell. Na nem sokat, szóval nem ám önfeledt garázdálkodásba kezdeni a fórumon! :)

Apropó fórum – mint az egyik alapvető momentuma Block 5-nek. Mint az egyik korábbi beharangozásában említettük, a WordPress tartalomkezelő rendszer alá rántottuk be az új fórumot, olyan módon, hogy a teljes lapcsoport – htka.hu, radarfigyelo.hu, és a közös fórumuk – elérhető egyetlen regisztrációval. (A 2 oldal kapcsán ez eddig is megvolt.)

A fórumhoz kötődő, hasonlóan fontos elem, hogy a kikerülő hírek kommentálására ezentúl a fórumban lesz lehetőség. Minden egyes, mostantól publikált hírhez automatikusan létrejön 1-1 topic a fórum ún. Hírsarok kategóriája alatt. A hír szövegének végén ott lesz a link a topicra. Mégpedig ezzel a hírrel kezdődően.

Eredetileg úgy gondoltuk, hogy a kommentálás csak a htka.hu/forum címen elérhető felületen keresztül lesz lehetséges. Nos, technikailag továbbra is ez a helyzet, minden hír hozzászólás a fórum adatbázisát gyarapítja, DE a kommentek érkezhetnek közvetlenül a hír alól is. Ahol meghagytuk azt az űrlapot, amit már megszoktatok. Ezzel persze nem szúrtuk ki magunkkal, hiszen a hír alatt írt kommentek is az adott fórum topicokba kerülnek, moderálásra nincs szükség 2 helyen.

A híroldalak alatti kommentelés azonban fapadosabb lesz: nem lesz elérhető az értékelés, a válasz idézéssel, a szövegformázást lehetővé tevő eszköztár, stb.

Technikai, illetve egyszerűségi okokból az elmúlt hét hírei még a régi rendszer szerint kommentálhatóak, azok nem részei a fórumnak. Az 1 hétnél régebbi híreknél le van tiltva a kommentálás, a friss híreknél meg már az új rendszer működik.

Az elkövetkező napokban sok minden fog még történni Block 5 vonalon: további, elsősorban vizuális reszelgetések, használati útmutató, a moderálást szolgáló DEFCON rendszer bemutatása, stb.

Minden bizonnyal sok észrevétel, javaslat, bugreport lesz, míg véglegesre csiszolódik a rendszer – ezeket várjuk a fórumnak ezen linkelt topicjába.

Hopp, még valami! A Block 5 kinézettel párhuzamosan besoroltunk mi is az ún. „responsive webdesign”-t alkalmazók egyre növekvő táborába. Magyarra fordítva mindegy milyen felbontású eszközzel nézed az oldalt, jó lesz :) (Választásunk amúgy a Twitter Bootstrap megoldásra esett – ezt most azért, mert valaki kérdezte korábban.)

Tableten nem volt lehetőségünk tesztelni, de a böngészőablak megfelelő méretre átméretezésével végrehajtott tesztelés alapján jónak kell lennie. Mobil fronton egy már öregedő SE Xperia X8 volt segítségünkre. Ez ugye 320×480-as felbontású kijelzővel bír – és nem combos vassal. Megy szépen rajta az oldal. Nem kell zoomolgatni, anélkül is kényelmesen olvasható. Mondom ezt úgy, hogy sajnos erősen rövidlátó vagyok.

Mobillal, tablettel ránkszabaduló olvasóinktól várjuk a visszajelzéseket! :)

Na ennyi, mert kifutottam már így is a fél11-es határidőből :)