|

Újra repülhetnek a cseh Alcák, valamint lezuhant egy amerikai MH-60R

Azt követően, hogy november 22-én a csehországi Kolin közelében, gyakorlórepülés közben lezuhant és megsemmisült a Cseh Légierő egyik Aero Vodochody L-159 Alca típusú, sugárhajtóműves kiképző repülőgépe, a haderőnem parancsnoksága határozatlan időre leállíttatta a típus repüléseit. A baleset okait azóta sem sikerült kideríteni, viszont tegnap a légierő szóvivője, Jana Ruzickova bejelentette, hogy a légügyi hatóság szakértői kizárták a műszaki meghibásodás lehetőségét, így közel egy hónap után a cseh L-159-esek jövő hétfőtől újfent levegőbe emelkedhetnek. Mint ismeretes, a november végi balesetben a pilóta már nem tudott időben katapultálni, és életét veszítette. A 6061 oldalszámú Alca volt a típus első vesztesége. Azzal együtt egyébként, hogy visszavonták a repülési tilalmat, a baleset pontos okait még mindig nem sikerült kideríteni.

Nem úszta meg a hetet baleset nélkül az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete: a négyfős személyzet minden tagja súlyos sérülésekkel került kórházba azt követően, hogy MH-60R Seahawk helikopterük szerdán késő este leszállás közben a földnek ütközött a North Island haditengerészeti légitámaszponton. A helyi idő szerint 23:00-kor történt eseményben a forgószárnyas szintén jelentősen megrongálódott, és csak csütörtökön tudták elszállítani a baleset helyszínéről. A baleset egyértelműen „A” osztályú, a US Navy terminológiájában az olyan eseményeket hívják így, amik után 2 millió dollárnál többe kerül a jármű javítása, vagy ha azt már soha többé nem lehet repülőképes állapotba hozni. A „kemény landolásnak” titulált balesetben egyéb anyagi kár nem keletkezett.

Amerikai MH-60R taxizik a leszállás után a coronadoi North Island támaszponton |Fotó: Howard Lipin ,

A legfrissebb jelentések szerint a személyzet tagjai, bár sérüléseik súlyosak voltak, már stabil állapotban vannak. Ketten közülük a UCSD Medical Center, ketten pedig a Scripps Mercy kórház „vendégei” lesznek még pár napig. A haditengerészet szóvivője szerint a történtek ellenére hangulatuk kiváló. Az elérhető információk szerint a HSM-75 Wolfpack századhoz tartozó forgószárnyas fedélzetéről nem sokkal a leszállás előtt „repülési vészhelyzetet” jelentettek a pilóták, amit követően megkísérelték a landolás, ez viszont nem sikerült a legfinomabban. A US Navy szakértői által vezényelt kivizsgálási procedúra megkezdődött, eredmények hónapok múlva várhatók.