|

Moszkva növeli az interkontinentális rakétatesztek számát

Az orosz Hadászati Rakétacsapatok (RVSN) parancsnoka, Sergej Karakajev vezérezredes nyilatkozata szerint 2013-ban 11 interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) tesztjét fogják végrehajtani.

„2013-ban 11 ICBM tesztjét tervezzük elvégezni legfőképpen a meglévő rakétarendszerek élettartam hosszabbításának céljával és a jövő rendszereinek állami tesztjeinek elvégzésével kapcsolatban” – nyilatkozta a vezérezredes. A bejelentett tesztmennyiség egyébként hatalmas ugrást jelent az idén elvégzett öt ICBM teszt tükrében.

SS-18

Az SS-18 legutóbbi, élettartam kitolási célzatú tesztjére 2009. december 24-én került sor. A fotó csak illusztráció, nem a konkrté indítás | Forrás ,

Emellett egy új harcirányítási rendszer bevezetéséről is beszámoltak: „Az RVSN jelenleg egy negyedik generációs automata harcirányítási rendszer bevezetését végzi, amely miközben hagyományosan elvégzi a parancsok hitelesítését, jelentéseket gyűjt és irányítja a kilövőállásokat, garantálni is fogja a tervek automatikus módosítását és a rakéták operatív újracélzását.” Karakajev legvégül még hozzátette, hogy 2020-ra az egész RVSN fel lesz szerelve modern digitális kommunikációs eszközökkel.

61 hozzászólás “Moszkva növeli az interkontinentális rakétatesztek számát”

  1. Hát az egy dolog, hogy a világon a hadiipar manapság az egyik legkurrensebb és minden ország Európán kívül, aminek pénze van rá eszelős ütemben fegyverkezik..már az is túlzás. De ez meg azért már ijesztő.

    Az ilyen csúzlikkal való f.szméregetés nem volt divat annyira az utóbbi évtizedekben (ÉKorea nem számít most). Kicsit mintha kezdene megőrülni a világ.

  2. waggon

    Ez koszonheto az USA-nak, ok akarják felrugni a nukleáris eroegyensúlyt.
    Eroltetik a rakétavédelmi rendszereket, ezen belul a világurbe telepített támadó rendszereket, ha ez nem lenne az oroszok se fejlesztenének új 6. generációs szilárd hajtóanyagu rakétákat(Avangard).
    Az oroszok részérol ez a válaszlépés(az új rakéták kijátszík az amerikai RVR-t)

  3. Eroltetik a rakétavédelmi rendszereket, ezen belul a világurbe telepített támadó rendszereket

    Melyik is ezek az űrbe telepített támadóeszközök…? Jó lenne valami konkrétum. Az SDI óta tudják, hogy ennek semmi értelme és kurvadrága. Ugyanis semmiféle védelemt nem lehet biztosítani az odafent levő eszközök számára, karbantartani sem lehet.

  4. joker

    erre gondoltál?!
    „1967. május 26-án Moszkvában, Richard Nixon amerikai elnök és Leonyid Brezsnyev, az SZKP KB főtitkára aláírták a szovjet-amerikai SALT-I megállapodás részeként a rakétaelhárító hadászati fegyverrendszerek védelmi rendszerek korlátozásáról szóló ABM (Anti-Ballistic Missile Treaty) egyezményt. A szerződés drasztikusan korlátozta a hadászati ballisztikus rakétákat és elemeiket a röppályán megsemmisítő rakétaelhárító védelmi rendszerek létrehozását. Az egyezmény értelmében a Szovjetunió és az Egyesült Államok csupán két-két, 150 kilométer sugarú körzetet tarthatott fenn, legfeljebb 100 ellenrakéta-indítóállással és 100 ellenrakétával a fővárosok, illetve az interkontinentális ballisztikus rakéták telepítési körzeteinek védelmére. (A két-két elhárító rendszerből végül mindegyik fél csak egyet-egyet épített ki.) A szerződés megengedte a rakétaelhárító védelmi rendszerek összetevőinek korszerűsítését és cseréjét, de tilalmazta ilyen rakétáknak tengeri, légi, világűrbeli vagy mozgó szárazföldi telepítését. A megállapodást korlátlan időtartamra kötötték, ám egyik passzusa szerint „…mindkét félnek joga van a Szerződést felmondani, ha úgy ítéli meg, hogy a Szerződés tartalmával összefüggő rendkívüli körülmények magasabb érdekeit veszélyeztetik. A döntésről a felmondás előtt hat hónappal értesíteni kell a másik felet. Az értesítésnek magában kell foglalnia a rendkívüli körülményeknek az ismertetését, amelyeket az értesítő fél veszélyesnek tekint.” A mindössze 16 cikkelyből álló egyezmény 1972 októberében lépett életbe, s ki nem mondott célja az volt, hogy egyik nagyhatalom se legyen képes kivédeni a másik atomcsapását, ezért maga se próbáljon meg ilyen támadást kezdeményezni. (Az USA 2002-ben felmondta az ABM egyezményt.)”

  5. 1. Nixon nem volt elnök 1967-ben.
    2.Az erőegyensúlyt a korlátozott védelmi rendszer veszélyezeti???
    3,Mennyi idős a jelenlegi amerikai ICBM állomány, és mennyi az orosz???
    4,Űrbe telepített amerikai támadó eszköz?????????????????????? Ez új, részleteket kérnék.

  6. A felvázolt ABM-rendszer az ÉK-i egyszál rakétát ki tudja védeni, Kína csak akkor fog támadni, ha a pénzét nem akarnák megadni, Irán meg minimum 100 éve nem támadott meg senkit. Ez inkább egy fedősztorynak tűnik számomra.

  7. Mi volt annak a filmnek a címe, amelyben Földbe becsapódni szándékozó kisbolygót az oroszok és az amerikaiak együtt lövik szét az űrbe telepített atomfegyvereikkel? (Vagy 15 évvel a Deep Impact és az Armageddon előtt készült a film.)

    Mindkét fél képes volt titokban hordozórakétákat indítani. Bármi lehet a világűrben. Gondoljunk csak az X-37B-re. Csak akkor tudtuk meg hogy létezik, amikor visszatért az első sikeres repüléséről. (Remélem jól írtam a típust, az amerikai katonai űrrepülőre gondolok.)

  8. aerophyl

    1. az idézett irásban rossz a dátum (helyesen 1972-ben)
    2. Most korlátozott, de teljesen kifjlesztve és hadrendbe állítva kb.2020 korul már nem lesz korlátozott
    3. Jelenleg az orosz ICBM-ek 70 százaléka elavult,kb 30% van lescerélve Topol-M és Jarszra, 2021-ig 98% lesz új,, Az amerikaiak is fejlesztik, javítják – modernizálják a robbanofejekt.
    4. lásd molninak írt választ

  9. A stratégiai fegyverek terén szerintem az oroszok gerjesztik a fegyverkezési versenyt. Elég, ha az utóbbi év vezetői nyilatkozatait és bejelnetett fejlesztéseit megnézed.
    A „nagy medve” részéről semmivel sem kevesebb a nagyhatalmi arrognacia, mint amit az óceán túlpartjáról tapasztalni.

  10. „Mindkét fél képes volt titokban hordozórakétákat indítani. Bármi lehet a világűrben”

    Tévedés. Egyetlen ballisztikus rakéta indítását sem lehet titokban tartani, ezek észlelésére mindkét fél tart fenn specializált műhold hálózatot, amelyek infra detektorai legkésőbb a felhőzeten történő áttörést követően jelzik az indítást. Az X-37B egy kísérleti játékszer, amely akkora, mint egy Cessna sportgép. Semmilyen fegyverzete nincs, lesz róla egy cikk a Sasban februárban.

  11. joker

    „Irán meg minimum 100 éve nem támadott meg senkit. Ez inkább egy fedősztorynak tűnik számomra.’

    Erre nagy osszegbe ne fogadj !

    Ha csak az iszlam forradalom ota eltelt idoszakot nezem akkor iran diverzans csapatokat kuldott szinte az osszes szomszedos orszagba hogy ott zavargasokat szitsanak es az iszlam forradalom exportalasa altal atvegyek a hatalmat. Emelett ugye ok fegyverezik penzelik az izrael elleni Hezbolah es Hamasz eroket.

    A fentiek mind mind haborus okok illetve CSLEKEDETEK a nemzetkozi jog szerint.

  12. Mindkét fél képes volt titokban hordozórakétákat indítani. Bármi lehet a világűrben.

    Maga a rakétaindítás ténye nem titkolható el, a felderítőholdak látják. Ezen felül a űrszemét figyelő radarok 10 cm-es méretig érzékeil a keringő objektumokat. Egy műhold „picit” nagyobb.

    Mielőtt azzal jössze, hogy „stealth” műhold van, akkor közlöm, hogy olyan sincs. Ugyanis IR kibocsátása is van a holdaknak, elvarázsolni nem lehet őket…

    Az sg.hu hadviselés az űrben topikját olvasd végig.

  13. „izrael elleni Hezbolah es Hamasz eroket”

    De nem buktatnak meg kormányokat nem tolakodnak azzal szép szóval hogy „ellenzék” stb .
    Valakinek meg ugye támogatni kell a Palesztinokat.
    Te még a pisztolyt is elvennéd tőlük?

    Miközben Amerika meg több ezer bombát visz Izraelnek .

    EEJJJJ….

  14. Persze azzal semmi gond nincs ha Iránban gyilkolnak atomtúdósokat :))) Az teljesen frankó dolog, ahogyan az is hogy Törökország kiképzi és felfegyverzi a szír ellenzéket. Netán lemaradtam valamiről és az ENSZ hozott határozatot ezekről?

  15. Pár éve volt hogy az oroszok indítottak az Északi sarkról , tengeralattjárórol (Tula vagy a Jekatyerinburg) a jég alól és az amcsik csak akkor észlelték amikor már a levegoben vagy a világurben volt…

    mikor máskor kellett volna érzékelni…? Tehát érzékelik? Igen. Pont.

  16. @Kuruc71

    Támadás alatt konkrét háború indítást értettem, nem pedig titkosszolgálati adok-kapok -ot. A nemzetközi jog szerint ellenük is elég sok akciót elkövetnek, ami casus belli lenne számukra (pl likvidált tudósok, Stuxnet, meg amikről nem tudunk).
    „Emelett ugye ok fegyverezik penzelik az izrael elleni Hezbolah es Hamasz eroket.” – ezt most valahogy nem tudom elítélni, amikor az IDF / IAF a legmodernebb cuccokkal van ellátva és kb azt csinálnak amit akarnak, mert senki nem szól rájuk és ha igen akkor sincs semmi következménye.

  17. Érzékelték az rendben van, de késon…(pontosan nem emlékszem, hogy mikor és hol észlelték mert pár éve volt- ha valaki utána néz biztos megtalálja)
    Az USA és OO. kozott van egy megállapodás mely értelmében mindkét fél koteles egymást informálni , ha ICBM tesztet végeznek. Amikor az a bizonyos kilovés volt végrehajtva , akkor az oroszok nem értesítették az amerikaiakat. A poén az volt, hogy az amerikai elorejelzorendszerek késon érzékelték ( „már késo lett volna”……..)

  18. boki szerintem úgy nagyjából akkortól érzékelték amikor a rakéta kiemelkedett a tengerből, ugyanis az északi tenger az már a szovjet időben kijelölt ICBM indítóhelynek számított a ruszki tengók számára. Nyugodtan mérget vehetsz rá hogy műholddal figyelik azt a szektort (valszeg nem is egy van ráállítva). Márpedig ott egy rakéta hajóműve akkora kontrasztot képez hogy ajjaj…

  19. Pont ma olvastam, hogy:

    „Magyarország a szíriai nép egyetlen törvényes képviselőjének ismeri el a felkelők és az ellenzék által novemberben, Dohában megalakított Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját – közölte a Külügyminisztérium szombaton.”

    Most nem akarok bele kezdeni a mondókámba, hogy erre már megint mi szükség volt…

  20. Hagyjátok ezt az irános témát.
    Az alap tétel az volt hogy a gonosz USA-val ellentétben Irán egy ártatlan bárány.
    Ez meg lett cáfolva.
    Erre az a válasz, hogy joga van Iránnak is olyan gonosznak lennie mint az USA.

    Eredmény?

  21. „As of November 2012, the space component of the Russian early-warning system included three operational satellites deployed on highly-elliptical orbits (HEO) and one geostationary satellite.”
    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kYgdq2W8aYUJ:russianforces.org/sprn/+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=ubuntu
    Ahhoz, hogy jól működjön, és az egész Földet lefedje, 6 elliptikus, és 3 geostaci műhold kellene. Ez a rendszer csak az USA szárazföldi telepeit figyeli.
    A radarrendszerük is elég vacakul áll. Amelyik radarjuk megvan, az se mind működik. Csak a Moszkvai rakétaelhárító rendszer működik teljes kapacitással.

  22. Tudtommal mindegyik oldalon vannak rések a felderítésben és lefedettségben, de ez korántsem jelenti azt, hogy nyugodtan odavághat az egyik a másiknak.
    A helyzet az, hogy jelen idő szerint kiiktathatod akár a Kremlt akár a Pentagont egy meglepetésszerű csapással, az ellencsapás akkor is indulni fog.

    Az amerikai rakétavédelmi lépések illetve a fejlesztés alatt álló új szupernehéz orosz ICBM semmiképpen sem megnyugtató opció. Valószínűleg mindkét projekt „sikeres” lesz, engem személy szerint nem fog vigasztalni majd a legújabb amerikai SM-X és nem fog örömmel eltölteni az, hogy az oroszoknál az SS-18 pedig lecsúszik a második helyre.

    Az USA Bush idején felmondta az ABM megállapodást, ami szerintem nem volt jó döntés. Ez nem fogja tárgyalóasztalhoz ültetni sem Kínát, sem a többi atomhatalmat, cserébe az oroszok meg építenek egy újabb gigantikus atomrakéta szörnyet. Örök hálám az összes baromnak.

    A megoldás egy orosz-amerikai közös platform lett volna, ahol bevonják az összes többi atomhatalmat a közös tárgyalásokba. Ha erre nem hajlottak volna a kisebbek, akkor – tudom, most lóg bilibe a kezem – be lehetett volna őket zsarolni egy közös USA-orosz rakétavédelem kiépítésével mindenki más ellen.

    A történet így viszont azt eredményezi, hogy az oroszok a továbbiakban csak USA-orosz atomleszerelést nem akarnak, Kína növeli a nukleáris erőit, India már a saját rakétavédelmi rendszerének az alapjait is építgeti, a többi atomhatalom meg vegetálgat bízva valamelyik óriás atomernyőjében.

    És hiába mesélnek arról, hogy 1500-2000 stratégiai atomrobbanófej van „csak” hadrendben tartva per pillanat, amikor a raktárakban tízezres darabszám pihen, amelyek nagy részét bármikor könnyen és gyorsan aktiválhatják mindkét oldalon.

  23. „Úgy érted szabadságharcosokat támogatnak? Szerintem nem ők találták ezt fel… :P”

    Nekik celpont Irak Szaudi Jordania ( sziria egy ideje nem de elotte igen ) es arki aki az iszlam forradalom befodajo lehet vagy eppen ellensege.

    Az Izrael elleni akciojuknak az a szepsege hogy az irak-irani haboru alatt izrael volt azon kevesek egyike aki fegyvert adott el neki es municiot. Akkor valahogy nem jutott eszukbe kissatannak hivni meg barmifele fegyvereseket szabadsagharcosokat motivalni ellenuk.

    Korrekt csapat ez kerem.

  24. Megtaláltam az általam említett esetet:
    http://www.newsinfo.ru/articles/2009-07-15/raketa/540456/
    2009 júlis 13-14.- én tortént. Ekkor 2 orosz Delta IV-es a Brjanszk és a Jekatyerinburg Szinyevákat lottek ki a Kuru tesztmezore Kamcsatkára.
    Nem volt bejelentve a teszt az ameriakiknak, így nem volt operatív infojuk a tesztrol. A tesztet az északi sark térségébol a jég alól kilove hajtották végre. A vastag jég alatt az amerikai megfigyelo muholdak nem tudják kovetni az orosz tengokat. A kilovést természetesen észlelték, de nagyon meglepodtek a kilovés helyszínétol (az ameriaki rak. védelmi rendszer erre nem volt felkészulve – északi sarki kilovéshez), mert megszokták a Fehér-tengerrol torténo kilovéseket.
    Roviden lefordítva ennyi.

  25. Szóval ugyanúgy, gyakorlatilag abban az időben észlelték mint egyébként is… Akkor most mi van? Az indítást észlelték, ugyanúgy lefutotta mindenki a maga körét mint máskor. Vagy azt gondolod hogy egyébként ha egy tengó elindul a Fehér-tengerre vagy az északi sark felé akkor Valaki azonnal a piros gomb fölé teszi a kezét a NORAD-on?

  26. Kuruc nem érted mire céloztam… Irán támogat bizonyos szervezeteket, de nem Ő hozta ezeket létre. A másik fele hogy nem küld bérgyilkosokat más államok kutatóinak vagy vezetőinek meggyilkolására. Az Irak-Irán közti háborúban élethalálharcot vívtak, ilyen helyzetben pedig nem nézed honnan van egy fegyver.

  27. duckdodgers
    Ha nem érted mindegy. Az oroszok azt bizonyították vagy mutatták, hogy képesek úgy vagy olyan helyszínrol rakétát indítani, ahonnan az ellenfél nem várja . Ez egyfajta erodemonstráció volt a START III szerzodés elott.

    „Vagy azt gondolod hogy egyébként ha egy tengó elindul a Fehér-tengerre vagy az északi sark felé akkor Valaki azonnal a piros gomb fölé teszi a kezét a NORAD-on?” A hangsúly azon van, hogy úgy hajóztak az északi sarkhoz, hogy a foldi megfigyelorendszer se a muholdak nem észlelték a hajokat és úgy tudtak indítani rakétát – (váratlan helyszínrol és titokban) 10-15 másodperc múlva látták a rakéta pályályát , hogy Kamcsatkára tart és megnyugodtak mármint az amerikaiak, de benne volt a pakliban.
    http://nnm.ru/blogs/a92/zapusk_mog_sprovocirovat_yadernyy_udar/
    Ennyi, téma lezárva.

  28. ez békeidő… egy háborút (és főleg nem atomháborút) nem a semmiből indítanak. Előtte már van bizonyos készülődés még ha nem is olyan mint amit a könyvekből tanítanak. Dolgozik a hírszerzés és leadják a drótot hidd el.

  29. Szóval az egészet csak a média fújta fel. Nem köpték emiatt a monitorra a kávét a jenkiknél mert ivánék északon bohóckodtak.

    A radarok sora van északnak állítva várva az orosz rakétákat. Keresztül kasul úszhatják az északi-sarkot , sok előnyük nem lesz belőle az oroszoknak.

    Ellenben ha Közép- vagy Dél-Amerika körül gyakorlatoznának…

  30. Panoz:

    Az ICBM teszteket úgy végzik szándékosan, hogy az ellenfél is egészen biztosan jól lássa végig a fegyvert működés közben. Már csak azért is nehogy kétségek maradjanak bárkiben is.
    Az oroszok is pontosan ismerik az USA radarok és műholdak pozícióit, de mivel nem meglepetésszerű első csapásról van szó, így premier bemutatót tartanak a figyelő szemeknek.

    „Ellenben ha Közép- vagy Dél-Amerika körül gyakorlatoznának…”
    Szerinted ők ezt nem tudják? :o ;D

  31. a médiának kiszivárogtatják, és ez nincs ellenére sem az orosz sem az amerikai seregnek. Az oroszok verik a mellüket a nagy semmire, az amerikaiak pedig szemlesütve „elismerik” hogy bizony vannak hiányosságok elnök Úr, de sok-sok pénzzel ezek a lyukak befoltozhatóak. Ez tipikusan a kecske és a káposzta esete…

  32. Monte 20 feletti műhód van fent erre a célra és geostacionárius pályán. A másik hogy Te aztán tudhatnád hogy ICBM-et nem csak úgy fellőnek egyik pillanatról a másikra. Annak idején az Able Archer is azért volt olyan veszélyes helyzet mert egyre csak futottak be a jelentések az oroszokhoz arról hogy emelkedik a NATO készültség, így félig-meddig joggal hihették hogy valami készülődik.

  33. Duck:

    Persze hogy tudom, nem csak úgy puffogtatnak ilyeneket, előre bejelentett tesztek vannak.
    Egyetlen „váratlan” ICBM teszttől meg senki sem aggódik be olyan nagyon, ez inkább udvariatlan gesztusnak minősül.
    Ha több tucat indulna bejelentés nélkül akkor lenne komoly para.
    A figyelő/érzékelő rendszerek esetében tök mindegy hogy békeállapot vagy háború van, nekik egyformán ott kell lenni a topon minden időpontban, vagy legalábbis kellene.

  34. Valamelyik csatornán láttam egyszer ami csak erről szólt, elég sok egykori érintettet megszólaltattak benne.
    http://hu.wikipedia.org/wiki/Able_Archer_83
    A Peacekeeper visszatérő egységes kép szenzációs!
    Ami röhejes hogy azt a szovjet tisztet Aki a felderítő műhold kontrollszobájában volt ügyeletes és rájött hogy hamis volt a riasztás ezzel kvázi megakadályozta a 3. VH-t kirúgták. Mondjuk az a Topaz ügynök is megérdemelt volna egy méltányossági alapú kegyelmet…

  35. duckdodgers

    Nem értem ebből miért nem csinálnak holivudu filmet :D Elég hálás téma filmkészítés szempontjából. (Sok selejt mai film közt üdítő színfolt lehetne, egy jól kivitelezett film a témáról, hiszen az izgalmas történet adott.)

  36. Nem hiszem hogy nagyon büszkék lennének arra hogy évekig a NATO főparancsnokságon dolgozott az a bizonyos Topaz ügynök. Gyakorlatilag a legféltettebb titkaikat is az orruk előtt lopta ki. Ezt pedig nem szívesen teszik ki az ablakba, mint ahogy a szovjetek sem szívesen beszélnek arról hogy nem csak a hírszerzésük de az előrejelző holdjuk is csődöt mondott.

  37. gacsat szerint:
    2012. december 15. szombat @ 12:32

    Akkor egy kis haditechnika torzításokkal:
    http://dia.osaarchivum.org/public/index.php?fs=2144&search=2&page=2

    Jó volt végignézni/olvasni :-)
    Volt egy retro érzés a gyerekkorból.

    „Finomak” a csúsztatások/elhallgatások/túlzások :-)))

    Mostanában van megint nagyon dejá-vu érzésem, amikor hivatalos nyilatkozatokat olvasok a magyar politikából.

    A 39. képen MiG-ek helyett kedvenc kályhacsöveim, a Su-7-sek vannak.
    A szerkesztőség vagy az imperialistákat akarta rendkívül ravasz módon közvetve megtéveszteni, vagy hibázott.
    Remélem az utóbbi esetben csoportosan dőltek bele a szolgálati pisztolyukba.