|

Nem lesz indiai Hawkeye

Egyelőre köddé váltak azok az indiai törekvések, melyek 6 darab E-2D Advanced Hawkeye beszerzését célozták, ugyanis az amerikai kormányzat megtagadta a (túlságosan is) fejlett technológia eladását India számára.

E-2D Advanced Hawkeye

A most megszakított tárgyalások azután kezdődhettek meg, miután az Egyesült Államok kormánya engedélyt adott az E-2D légtérellenőrző repülőgépet gyártó Northrop Grummannak, hogy részletes tárgyalásokat kezdjen Indiával a típus eladásáról, mivel India az előző évben részletes tájékoztatást kért a típusról, jelezve vásárlási szándékát.

E-2D_03

Az amerikai kormányzat döntése valószínűleg a légtérellenőrző „szemét” alkotó, új AN/APY-9 radaron alapulhatott, mivel az AEGIS védelmi rendszer alapját is ez a berendezés adja, így azt nem lenne célszerű egy, az oroszokkal jó viszonyt ápoló ország számára továbbadni.

E-2D

A megtagadott üzlet több dolog miatt is érdekes. Az első, hogy India 8 darab P-8I Poseidont vásárolhatott, mely szintén eléggé fejlett elektronikát tartalmaz (bár az említett berendezést nélkülözi). A másik, hogy az épp folyó MMRCA tenderen nem vet jó fényt az amerikai típusokra egy-egy ilyen technológiaátadás megtagadása…