|

Iráni helikopter és dél-koreai T-50B veszett oda tegnap

Tegnap délelőtt 10:28-kor (helyi idő szerint) elszenvedte első veszteségét a Dél-koreai Légierő Black Eagles bemutató köteléke: a KAI T-50B Golden Eagle típusú repülőgépekből álló formáció egyik tagja az ország északkeleti régiójában, a Szöultól mintegy 90 kilométerre, keletre található Hoengseong hegy térségében lezuhant és megsemmisült. A pilóta, a 32 éves Kim százados, életét veszítette az eseményben. A jelek szerint egyébként a hajózó katapultált, de ernyője nem nyílt ki – utóbbit egy, a roncsoktól 70 méterre lévő fán találták meg. A T-50B teljesen kiégett, darabjai nagy területen szóródtak szét, a maradványok eloltásához pedig több tűzoltóegységre is szükség volt.

A megsemmisült T-50B maradványai |Fotó: Yonhap hírügynökség ,

A rendelkezésre álló információk szerint a közeli Wonju katonai repülőtérről tegnap délelőtt 10:23-kor két T-50B szállt fel gyakorló repülésre. Szemtanúk beszámolói szerint a két Golden Eagle szoros kötelékben repült, amikor egyszer csak az egyik kigyulladt és irányítatlanul elkezdett zuhanni. Ez volt a típus történetének első vesztesége, melynek okait nagy erőkkel vizsgálják a dél-koreai szakértők.
Kim századost a teljes dél-koreai haderő gyászolja. A nap folyamán megjelent hírek szerint a roppant tehetséges hajózó 2003-ban végzett az akadémián, azóta több mint 1000 órát gyűjtött össze nagy sebességű típusokon, nagyrészt F-5E-n. A Black Eagles kötelék tagjaként idén nyáron megjárta Nagy-Britanniát is. Családját (kisfia most 8 hónapos) a légierő biztosította támogatásáról.

Iránban szintén kénytelenek voltak veszteséget elkönyvelni: egy közúti baleset sebesültjeit szállító mentőhelikopter szenvedett katasztrófát, melyben 10 személy veszítette életét. Iráni sajtóközlemények szerint a forgószárnyas rossz időjárási körülmények között, sűrű ködben repült kis magasságban, a hajózók pedig nem vettek észre egy elektromos távvezetéket, aminek nekiütköztek. Az áldozatok között van a négyfős személyzet, öt sebesült és a mentőorvos. Egy helyi katonai tisztviselő az AFP-nek elmondta: a helikopter, melynek típusát nem közölték, a légierő állományába tartozott, de a légimentő-szolgálat lízingelte, több másikkal együtt.

3 hozzászólás “Iráni helikopter és dél-koreai T-50B veszett oda tegnap”