|

Hírek a Koreai-félszigetről és a Hormuzi-szorosból

A dél-koreai kormány múlt vasárnap megjelent közleménye szerint október utolsó napjaiban néhány észak-koreai vadászrepülőgép olyannyira közel repült a demarkációs vonalhoz, hogy emelni kellett rájuk a készültségi KF-16-osokat. A jelentés szerint négy vagy öt MiG gyártmányú katonai repülőgép lépte át az úgynevezett taktikai akcióvonalat Kaesongtól délre, mely magával vonta a déli készültség riasztását. Az incidensre valószínűleg azért került sor, mert Dél-Korea olyan politikai aktivistákat támogatott, akik szórólapokat akartak északra küldeni ballonok segítségével. Erre válaszol Észak-Korea kilátásba helyezett egy támadást az Imjingak Pavilon nevű kedvelt turistalátványosság ellen, amely kiváló kilátást biztosít a demarkációs vonal mentén elhelyezkedő egyik határállomásra, és amit az aktivisták a ballonok elengedéséhez szemeltek ki. A déli rendőrség végül nem engedélyezte a ballonok elengedését, de ettől függetlenül megnőtt a feszültség a két fél között.

A készültségi KF-16-osok levegőbe emelkedése után pár perccel az észak-koreai repülőgépek visszafordultak. Az említett taktikai akcióvonal egy, a dél-koreai fegyveres erők által kijelölt sáv, szélessége 20-50 kilométer a demarkációs vonaltól számítva, annak teljes hosszában, illetve a vitatott hovatartozású tengerrészeken. A déliek protokollja szerint, ha egy északi repülőgép átrepül ezen a vonalon, akkor riasztják a készültéséget, illetve ugyanez vonatkozik a szárazföldi és tengerészeti erőkre is.

Az iráni Fars hírügynökség vasárnap bejelentette, hogy Teherán új haditengerészeti támaszpontot hozott létre a Hormuzi-szoros közelében az Iszlám Forradalmi Gárda számára. A térségben immáron ez az ötödik iráni tengerészeti bázis, mely a déli kikötőváros, Bandar Lengeh közelében található, Hormozgán tartományban, mintegy 1100 kilométerre délre a fővárostól. Az Iszlám Forradalmi Gárda Haditengerészetének ellentengernagya, Ali Fadavi szerint a támaszpont műveleti körzete a Qushm-szigettől a Kish-sziget nyugati vizeiig tartana, tehát egy nagyobb iráni partszakaszt fedne le, illetve szintén lehetséges lenne innen a Hormuzi-szoros forgalmának ellenőrzése.

4 hozzászólás “Hírek a Koreai-félszigetről és a Hormuzi-szorosból”

  1. Az Irániak esetén tudni lehet hogy a határokat „Izraeli módszerekkel” erősítik meg. Ez falakat autonóm kamerarendszereket, radarrendszerekkel, és kis erődítményeket, előre elkészített lőállások sorozatát jelenti, valamint egy sor ehhez kapcsolódó gyors reagálású egységet jelent.