|

Typhoonokat telepítene a Perzsa-öböl térségébe Nagy-Britannia

A The Independent információi szerint Nagy-Britannia kormánya azt fontolgatja, hogy harci repülőgépeket telepít a Perzsa-öböl térségébe, megpróbálva csökkentetni a régióban felgyülemlő feszültséget, melyet a közelmúlt eseményei (az arab tavasz forradalmai, illetve a szíriai polgárháború) szítottak, és Irán nukleáris programja fűt még tovább. David Cameron brit miniszterelnök már több megbeszélést tartott ezzel kapcsolatban az Egyesült Arab Emírségek vezetőivel, amiket hamarosan további tárgyalások követnek Abu Dhabi és Dubai uralkodóival, majd ezt követően várható a hivatalos bejelentés, amiből ki fog derülni, hogy pontosan hová, mennyi időre és milyen típusú repülőgépeket telepít London.

Nagy-Britannia ez irányú törekvésének oka hivatalosan a közel-keleti brit érdekek biztonságának szavatolása, a Perzsa-öböl erőegyensúlyának fenntartása és a Hormuzi-szoros hajóforgalmának felügyelete – utóbbi azért is fontos, mert ezen keresztül szállítják a világ olajszükségletének 40%-át, egy esetleges Irán elleni katonai akció pedig azonnal magával vonná a hajóforgalom Teherán általi blokkolását, esetleg az egész szoros blokádját. Továbbá megjegyzendő, hogy Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok komoly erőket állomásoztat a térségben, így London talán az abból fakadó kisebbségi érzetét szeretné csökkenteni, hogy nem rendelkezik repülőgép-hordozóval, amit szükség esetén odaküldhetne.

S bár a brit kormány nemrégiben felszólította Izraelt, hogy tanúsítson önmérsékletet Iránnal kapcsolatban, teljes világos számukra, hogy egyre inkább fennáll egy esetleges légicsapás lehetősége a zsidó állam részéről. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter egyébként jelenleg Londonban van, és első kézből értesült az angolok tervéről, amihez annyit fűzött hozzá, hogy „teljes mértékben egyetért vele, és támogatja”. Brit kollégája, Philip Hammond pedig tegnap azt nyilatkozta, hogy „az európai nemzeteknek fel kell készülniük rá, hogy komolyabban beavatkozzanak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában”. Továbbá emlékeztette Barakot arról, hogy Irán ellen számos szankció él, amik egyre jobban éreztetik hatásukat, olyannyira, hogy Mahmúd Ahmadinezsád kormánya rengeteget vesztett népszerűségéből, politikai ellenfeleik pedig napról-napra erősebbek.

Brit Typhoon, történetesen egy Tranche 1 Block 5, avagy FGR.4 ,

Ugyanakkor Nagy-Britannia, mint fentebb elhangzott, keresi a lehetőségét, hogy Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázókat telepítsen az Egyesült Arab Emírségek területére. Magas rangú katonai vezetők szerint a tárgyalások középpontjában az Al Dhafra katonai repülőtér áll, mely Abu Dhabitól 32 km-re, délre található, nem mellesleg pedig az amerikai 380. expedíciós wing és egy francia légierős különítmény támaszpontjául is szolgál. Az ezzel kapcsolatban megjelent brit védelmi minisztériumi nyilatkozat szerint számukra a repülőgépek áttelepítése egy rutin gyakorlat, célja pedig elsősorban a helyi légierővel való gyakorlatozás, illetve a nagy távolságú áttelepülés folyamatának kipróbálása lesz.
„Közös érdekünk a régió államaival, különösen az Egyesült Arab Emírségekkel, hogy biztosítsuk a békét és stabilitást a térségben. Ha ezt úgy tehetjük, hogy közben kölcsönösen tapasztalatokat szerezhetünk, az egy kiváló és kihagyhatatlan alkalom. A repülőgépek áttelepítése nem az Irán nukleáris programjával kapcsolatos aggodalmaknak köszönhető. Kormányunk továbbra sem hisz egy katonai csapásban, ilyen opciót nem tartunk fent, a békés rendezés a célunk.” – olvasható a dokumentumban.

Arról egyelőre szintén nem született még döntés, hogy a Typhoonok ottani tartózkodását melyik ország fizetné. Mint ismeretes, az Al Dhafrán állomásozó francia repülőgépek üzemeltetését Abu Dhabi állja, ez évente 20 és 45 millió font között ingadozik.
A dolognak egyébként üzleti jellege is van, hiszen az Egyesült Arab Emírségek élénken érdeklődik mind a Typhoon, mind a francia Dassault Rafale iránt, így a mostani lépés akár termékbemutatóként is felfogható, bár ezt a brit kormány egyértelműen cáfolta mindeddig.

41 hozzászólás “Typhoonokat telepítene a Perzsa-öböl térségébe Nagy-Britannia”

  1. Hát finoman szólva is aggasztó ez a kijelentés :
    „A repülőgépek áttelepítése nem az Irán nukleáris programjával kapcsolatos aggodalmaknak köszönhető. Kormányunk továbbra sem hisz egy katonai csapásban, ilyen opciót nem tartunk fent, a békés rendezés a célunk.”
    Ha egy angolszász politikus ilyet mond az már régen rossz :)))

  2. Ebben a cikkben, számomra annyi volt újdonság, vagy érdekes, hogy ezt az egész történetet nem a Brittek fizetnék! És a franciáknak is fizetnek érte. És bár, nem tartozik szorosan ide, de felteszem a kérdést, hogy miért nem biztosítunk mi is a környékben „légvédelmet” pár diplomatatáskányi euróért? Nem nagyon látom negatív hozadékát a dolognak! Tulajdonképpen, azért fizetnének, hogy gyakorlatozzunk….

  3. Azért ott sem ostobák élnek, ha tele is vannak pénzzel. Ha valakinek fizetik az ott táborozását, gondolom okkal teszik és mivel jelenleg nem indokolja különösképpen semmi az ott létet, nyilván a jövőre alapoznak. Ha be is igazolódik a „napozás” alapja, nyilván potens országot akarnak maguk mellett tudni, aki nem vonul vissza az első veszteségektől, mert „elfogyott” a haditechnika.

  4. A gépek svéd tulajdonban vannak, az évente repülhető maximális repidőt a svédek diktálják, ha hosszútávon külföldre kell települni, akkor nem árt egy kis plusz repidő, ahhoz pedig szerződésmódosítás kell, ami pedig a svédeken múlik.

  5. Nagy-Britannia esetében komoly gazdasági válság van kibontakozóban. Ezen oldal hasábjain is olvastam olyan híreket amik arról szóltak hogy technikát és egységeket építettek le. Én arra gondolok hogy így akarnak tovább spórolni. Hiszen a kiküldött gépeket más finanszírozná. A személyzet pedig további tapasztalatokkal gazdagodna. Mindazon által nem szabad a mellet elmenni hogy szép lassan kicsi kis lépésekkel rengeteg erő vonult fel a térségben ok nélkül. Ugyanis mindenki tudja hogy Irán nem lép fel támadóan a térségben, az öböl rendjét pedig akár az Iráni haditengerészet egyedül is tudja biztosítani, de nem csak azt hanem az indiai óceánig is. Sőt akár a légteret is. Másrészt ezek a lépések nem hogy csökkentik hanem növelik a feszültséget. Az irániaknak pedig egy felbecsülhetetlen lehetőség a típussal való ismerkedés. Arra azonban kíváncsi lennék hogy ha Irán harci gépet vásárolna vajon ma mit venne. Hiszen anno akkoriban az F15 helyett az F14-et választották.

  6. sulyid szerint: 2012. november 3. szombat @ 13:47
    ” az évente repülhető maximális repidőt a svédek diktálják,”

    Kötöttünk egy gripen szerződést, amelyben meg van határozva a repidő. További repidőt bármikor vehetünk hozzá. A repidőt nem a svédek diktálják.

  7. Hosszútávú szerződés keretein belül nekünk jobban megérné venni/bérelni mondjuk 2-3 új Gripent, mint mondjuk Szlovéniának hatot. És akkor ebbe a fiktív történetbe terelném.
    Kitalálják, hogy majd mi ellátjuk Szlovénia légtérvédelmét.
    Mi kéne hozzá? Áttelepíteni 3 JAS-39-ert Pápára. Szlovénia legtávolabbi pontja onnan 350 KM-re van.
    Vagy, ha ez nem elég megnyugtató, akkor Hoče-Slivnicára kitelepülnek. Addigra a Szlovének felhúznak egy könnyűszerkezetes hangárat valamelyik sarokban. Kitelepül az állomány, aztán kész. „öröm ‘é bódottá'”.
    Fizetik a misszió árát, és ők is jól járnak, hogy csak három gépért kell fizessenek, nem mondjuk hatot rendszeresíteni, mi meg addig is csinálunk valamit. A SAAB meg annak örül, hogy nem F-16-ost vettünk.

  8. Commandante, Terminátor, egyetértek veletek.
    Nézzük meg, hogy Irán hány országot támadott meg az elmúlt húsz évben.
    Vegyük mellé, hogy hány országot rohant le a demokrácia az elmúlt húsz évben.
    Nem azt mondom, hogy mindenki vigyen haza egy perzsát, sőt, akár nem is kell mebízni bennük, de vegyük már észre, hogy egyelőre megvannak ők magukban.
    Amit a Nyugat csinál, az a feszültségkeltés. Mint az első világháború. Történik valami, amiről mindenki elfelejti, hogy mi is volt, és mire észbe kaptak az emberek, azon kapták magukat, hogy két éve villámháborút indított valaki azért, hogy megvédje magát, mert a szomszédja mozgósítani kezdett, mert a… Miért is?

  9. Azért Iránnak kapcsolatban azt is vegyük figyelembe, hogy hány országot és milyen szinten fenyegetett meg, illetve, hogy milyen szervezeteket pénzel. Mondjuk a másik oldalra ez ugyanúgy igaz, de a teljes összképhez ezeket is érdemes vizsgálgatni.

  10. Nézzük meg, hogy Irán hány országot támadott meg az elmúlt húsz évben.

    A vizsgálat tárgya miért csak húsz év? Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, hogy neked így kellemes? Irán még a ’60-as vagy ’70-es években pár kisebb államhoz tartozó szigetet megszállt, amikor azok még nem voltak gazdag olajsejségek és senkinek nem áll érdekében megvédeni azokat. Olyan szép dolog a rövid és szelektív memória úgy, hogy még a mi szájízünk szerint szelektálunk az események között. Irán sem különb egyik országnál sem….

    Vegyük mellé, hogy hány országot rohant le a demokrácia az elmúlt húsz évben.

    Egyet, 2003-ban Irakot. Afgansztáni rendcsinálásra lényegében az egész világ rábólinott, még az arab államok is. ENSZ felhatalmazással mentek oda és több tucatnyi ország vett részt az újjáépítésben és békefenttartsában.

    Ellenben „vicces”, hogy azt bezzeg elfelejted, hogy a Daytoni béke az kinek volt köszönhető. Szánalmasan röhejes, hogy az USA tett rendben a Balkánon, miközben a „egyesüljünk Európa” a szomszédságában zajló népirtásra szart magas ívben.

    Moderálva a Fórumszabályzat megsértése miatt.

  11. molni

    A Balkánon nem tettek rendet,azok az ellentétek máig megvannak csak úgy mint Titó idejében a szőnyeg alá vannak söpörve(vagy is kb negyedannyira mint Titó idejében).Szerintem a Nyugat-Európa-i államok tudják azt amit az amik nem:

  12. Dudim a baj az, hogy nem tudod értelmezni a helyzete. Egy példával segítek. A rendőrség soha nem fogja meszűntetni a bűnözés sehol, azonban féken tartja normális esetben. A Dayotni béke és annak rékényszerítése is ez. Az, hogy két nép vagy emberek egy csoportja utálja egymást, azt nem lehe megszüntetni. Azt azonban igen, hogy mindenféle „szabadságharcosok” gyilkoljanak le civileket halomra.

    Így már érted…?

  13. molni

    De ez nem rendcsinálás.Ha a helyére teszek a szobámban mindent akkor rend van ha viszont mindent bedobálok az ágyneműtartóba attól nem lesz rend csak úgy néz ki.

    Értem,hogy mit akarsz mondani de pl Biscmark már rájött réges-rég,hogy nincs értelme foglalkozni a Balkánnal pontosan azért mert utálják egymást és amíg ez fennáll,addig fölösleges pénzkidobást és elpazarolt életeket eredményez a próbálkozás.ez most lehet,hogy egy kicsit primitíven hangzott de nem az mert ők nem akarnak másként élni nekik ez megfelel és ki vagyunk mi,hogy egy népnek megmondjuk,hogy hogy éljen.

  14. molnibalage:
    Többszörös tévedésben vagy a szigetek esetében. Csak azért emelem ki ezt mert mostanában az kapott nagyobb visszhangot. Tulajdonképpen kicsit a Brit gyarmatbirodalommal kapcsolatos. Nyilván amikor az öböl államok kialakultak a területeket is újra osztották. Nos a szigetek esetében is szerződés mondta ki a hovatartozást feketén fehéren, ennek fejében Irán elismerte ezeket az országokat. Ennyi. Ebbe nem is érdekes jobban belemenni mert akkor mi is vissza adhatnánk a területünket az isten tudja kinek mer ők is mondhatnák hogy a ló és egy maréknyi föld meg egy kulacs víz nem volt megfelelő ellenérték, ráadásul nincs is írásos papírunk róla.
    A másik csúsztatást most nem is merem felhozni, mert abból megint itt botrány lenne.
    Az igaz viszont amiről itt kevesen beszélnek hogy Irán az Iraki háború idején tömegpusztító fegyverek célpontjává vált. Azt hogy az idők folyamán ki kit támadott meg az nem jelent semmit. Az azonban tény hogy vannak jelentős országok a világpolitikában és az USA ebből a körből jelentősen kiemelkedik, mit akik a fedett műveleteket az úgynevezett falseflag műveletek módszeresen és rendszeresen végzik céljai eléréséhez. Ezért én mindenkit vérmérsékletre intenék, mert nem minden az aminek látszik. Mivel ez haditechnikai fórum mindenki tisztában van bizonyos mechanizmusokkal, működési folyamtokkal, és a katonák észjárásával.
    Ezért most itt beteszek egy úgy látszik az USA által elfogadott rendszeresen elfogadott eljárást felkelők ellen. De ezek után senki se köpködje a felkelőket bombázó szíreket. 6 x 1000lb JDAM !!!! talib harcosok állására:
    http://www.liveleak.com/view?i=f15_1330557804
    Indok!!!! Kényelem.

  15. Gyak mindig közepes magasságból bombáznak, biztos ami biztos. A MANPAD ugyanis olyan, hogy vagy van, vagy nincs. Szabad szemmel meg nem mondod…

    20 ezer lábról az Mk-84 bomba CEP értéke 200 láb felett volt a Sivatagi Vihar alatt. Ami azt jelenti, hogy a bombák fele van ~60 méteres körön belül. Tehát a célpontot látva igencsak hektikusan találtak el volna konkrét épületet. Ha jól megnézed a felvételt, akkor szimultán oldás volt és minden bomba kijelölt épületre ment rá, egyszerre. Nincs menekvés…

  16. Csak ahhoz háromszor annyi repcsi is kell. Mivel egy repóra költsége többezer dollárba kerül, ezért háromszor annyi gépet CAP-elni és állomásoztatni mennyivel többe kerül? A PGM nem csak a harcászati hatékonyságot, de a költséghatékonyságot is növeli. Kevesebb bevetés elég azonos célhoz.

  17. Az 1000 fontos JDAM-ban MK83 van. GBU-32.

    Melyik póttartályokkal járőröző gépen fér el 6 ilyen? Talán az F-15E-n.

    Ha nagyobb gép volt, pl. B-1, akkor a több hagyományos bomba is elfért volna egy gépen. Ha nem egy F-15E volt, akkor több gép volt, amin megint elfért volna.

  18. Nos csak azt akarom megjegyezni hogy a link alatt vitatják hogy mit dobtak, de azért ez sem semmi. Ilyen közelre aknavető, gránátvető is elhord. A logikám szerint az alegységeknél nem a költségeket nézik. Kell és kész, nehogy már hazavigyék.