|

Újabb török F-35-beszerzés

Újabb ötödik generációs vadászbombázók vásárlásáról döntött a török kormány, a beszerzést a Hadiipari Támogatási Alapból finanszírozzák.

Törökország összesen 100-120 darab F-35 Lightning beszerzésével kívánja nyugállományba helyezni F-4E Phantomjait, illetve Block 30-as F-16-osait, a tetemes mennyiségből év elején már vásárolt két gépet, melyek szállításának megkezdése 2015-re van tervezve. Ezúttal sem kapkodtak, az előzetesen várt 6 darab helyett ismét csak egy géppárral bővült a megrendelt F-35A-k száma, ezek átadása 2016-ban esedékes.

Románia F-35-ösre áhítozik | Fotó: Eglin AFB ,

Törökország a magas darabár ellenére kitart a program mellett, hisz a helyi ipar is komoly részt vállal a gyártásban. (Mivel kell a tapasztalat a 2020-tól szolgálatba álló, saját fejlesztésű típushoz.)

Az Amerikai Egyesült Államok által igényelt 2443 példány mellett a nyolc partnerország (Ausztrália, Dánia, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország és Törökország) jelenleg hivatalosan 697 gép megrendelését garantálja, mely 730-ról fogyatkozott le, azonban nem zárható ki további csökkentés sem, hisz a manapság trendszerű megszorításokkal nem egyeztethető össze a Villám borsos ára. Már exportsikerek is születtek, Japán 42 darab F-35A-t rendelt a kiöregedő F-4EJ Phantom II-k leváltására, míg Izrael 20 gépre fix megrendeléssel bír, de további 55 példányra opciós joga van. Emellett potenciális vásárlóként tartják számon többek közt Dél-Koreát, Belgiumot, Szingapúrt és az arab államokat is.

15 hozzászólás “Újabb török F-35-beszerzés”

  1. A török F-35 és a görög EF-2000 közelharcban b@szogatja majd egymást a tenger felett, ahogy most a Mirage és az F-16, fegyverhasználat nélkül. Melyik fog csobbanni? Az F-35-ben több az üzemanyag, az EF talán mozgékonyabb.

  2. Terminator

    Egyértelmű F-35 lesz jobb az ilyen kis bajusz összeakasztásokba.
    Belső fegyver tér miatt felülete tiszta zavar mentes.
    Hajtóműve nagyobb teljesítményű. Mint egyenként az EF hajtóművei.

    Én csak ennyit tudok írni.

    Moli biztos szabatosabb megfogalmazott állás pontot tár eléd.

  3. @borisz

    Olvas el a Gripen FAQ-t és rájössz. Nem adják fel a területvédelmi képességet, mert megteremteni a semmiből évtizedekbe telik ma. Senki semmit nem tudott előrejelezni semmit még éves távlatban sem, nemhogy évtizedesben. Ergo, kell a modern cucc…

  4. „hú nálunk milyen jól néznének ki:)”
    :D ja.. Ahogy állnának sorban, kerozin nelkul, a csillaghangarban :P

    Én amugy kicsit szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban hogy az amcsik annyit rendeltek… Mil lesz ha olyan lesz a helyzet, hogy már le sem gyártják, mert pl anyyira megrokkan az amcsi gazdaság?(Na joó ilyen nem létezik)

  5. berserker:
    „Nemhiszem hogy annyira szüksége van f35 re tényleg a belgáknak mi a francnak?”

    Pont annyira, mint a hollandoknak, vagy a dánoknak.
    Szerény véleményem, hogy ha egy ország megengedheti (és most lényegtelen, hogy még, vagy már, vagy stb), akkor miért ne szerezze be azt a technikát a fegyveres erői részére, amiről úgy gondolja, hogy nem most, vagy a közeli jövőben, de a távolabbi jövőben is egy potens, top eszköz lesz! A Sabca által összerakott, később MLU-n átesett F16-osoknak előbb utóbb kell váltás. Ha a van esély egy ilyen lehetőségekkel és potenciállal rendelkező gép megvásárlására akkor miért ne? Ráadásul a „most nincs szükség rá” nem = a majdan szükség lehet rá, viszont akkor lehet nem lesz annyi cash a teljes rendszerbeállítás-kiképzés programra” dologgal.

  6. Aki szerint nem kell F-35 a felsorolt államoknak, azok szerint mi kéne? Az F-16A MLU gépek nem ismerik az „unlimited life-span” cheatet… Mivel a gépek élettartama a 2020-as évek felé fut ki semmi értelme beruházni akkor már az F-35-tel összevetve elavultnak számító hozzá képest alig olcsóbb technikába. Gyakorlatilag nincs alternatívája az F-35-nek, mert minden más hozzá képest gyenge és nem fognak még egy típust rendszeresíteni…

  7. Majd akkor esünk pofára ha ez a kreálmány slotákia is vesz 8-10 darabot. Sanszos, hogy valami ilyesmi nagy durranásra készülnek, nemhiába nem álltak be a Grippenért vagy az EF-ért a sorba. Kihúzzák a Mig-29-esekkel még pár évig és addig gyűjtögetnek az új gépekre. Ha megindul a sorozatgyártás 10 gép kijön 2-2.5 milliárd dollárból, amit még ők is ki tudnak nyögni. Egyetlen lépéssel technikai fölénybe kerülnének az összes szomszédjukhoz képest.

  8. És akkor mi van, ha lesz Szlovákiának 10 db ilyen gépe? Semmi. A két ország közötti katonai egyensúlyt nem borítja meg, mert szárazföldi haderő terén a lengyeleket leszámítva szinte minden ex VSZ ország igencsak hadilábon áll.

    Egyébént a várólista olyan hosszú, hogy 2025 előtt nem is kaphatnának gépeket.

    Istenem, mikor húznak már el innen a túrbómélymagyarok a francba…? [sóhajt]