|

Német tengeralattjárók Egyiptomnak?

Az elmúlt hétvége több minden más mellett az egyiptomi és izraeli sajtó egymásnak ugrásáról is szólt azt követően, hogy az egyiptomi haditengerészet parancsnoka még múlt pénteken olyan kijelentést tett, miszerint Kairó és Berlin között írásbeli megállapodás jött létre 2 db Type 209 típusú tengeralattjáró Egyiptomnak történő leszállításáról.

Oszama Ahmed el-Gendy nyilatkozatát a legnagyobb példányszámban megjelenő egyiptomi napilap, az Al-Ahram hozta le, melyre másnap Izrael legnagyobb példányszámú napilapja, a Yedioth Ahronot reagált. Az izraeli napilapban olvashatóak miszerint egyrészt Berlin úgy döntött, hogy nem véglegesíti a szerződést, másrészt állítólagos kormányzati források szerint ezen kis egyiptomi akció a két fél viszonyának drámai romlásához vezetett.

Az egyiptomi „válaszcsapás” még aznap megérkezett – az Al-Ahram által megjelenített információk szerint az egyiptomi haditengerészettől származó információk alapján egyrészt téves azon izraeli nyilatkozat, miszerint Berlin visszalépett, másrészt a haditengerészet álláspontja szerint a szóban forgó beszerzés sorsának eldöntése csak két félre, a német és egyiptomi kormányokra tartozik, nem pedig destabilizáló szándékú izraeli napilapokra.

Hétfőn megszólalt a német fél is: kormányszóvivői tolmácsolás formájában közzétették, hogy a tengeralattjáró üzlet nincs kihatással Németország és Izrael viszonyára, vagy Berlin azon vállalására, melyben minden tőle telhetőt megtesz Izrael biztonságának szavatolása érdekében. A szóvivő egyébként nem tért ki az állítólagos üzlet részleteire.

Egyiptom jelenleg 4 darab, a szovjet érából származó, Project 633 Romeo-osztályú tengeralattjáróval rendelkezik, melyek a 90-es évek első felében a Lockheed Martin vezetésével estek át alapos modernizáláson, melynek keretében többek között új tűzvezető rendszert, (német) szonárt, navigációs és kommunikációs berendezéseket kaptak. Mindezek mellett alkalmassá váltak a Harpoon bevetésére is.

A 2000-es évek közepétől elvileg több alkalommal is történtek próbálkozások ezen öreg tengeralattjárók leváltására, ám mind a Type 206A, mind az orosz Project 636-ról folytatott tárgyalások zsákutcába futottak végül az anyagiak miatt.

Afrika haditengerészetei közül jelenleg a dél-afrikai rendelkezik Type 209-esekkel – bár üzemeltetésük nem problémáktól mentes. A fotón a SAS Manthatisi látható egyébként. | Fotó: ports.co.za ,

3 hozzászólás “Német tengeralattjárók Egyiptomnak?”

  1. Egyiptomnak valszeg nem „kárpótlás”-ként mennének a ladikok. Szépen felfegyverzik a térséget. Azért az durva, amit a kohószökevény Romeókkal műveltek. Még esélyük is lehet :) :)
    Kicsit off, de a kínai védelmi miniszter indiai látogatásával Kína megkezdte „leválasztási” és „háttérbiztosítási” stratégiájának megvalósítását.