|

Jön az orosz Aegis

Az orosz vezetés az amerikai Aegis-rendszer analógiájára kíván felállítani egy tengeri rakétavédelmi rendszert, nyilatkozta egy ipari forrás pénteken.

Az Aegishez hasonló, ballisztikus rakéták elhárítására szolgáló rendszert állítanának hadrendben az oroszok. A komplex hálózat elemeinek kidolgozására a PVO Almaz-Antej konzorcium egyes leányvállalatait kérték fel. Mindezt Anatolij Slemov, az orosz állami hajógyártó konszern igazgatója mondta el pénteken.

SM-3 Block IA indítás a USS Lake Erie (CG 70) fedélzetéről

SM-3 Block IA indítás a USS Lake Erie (CG 70) fedélzetéről 2007. április 26-án | Fotó: Chris Bishop, U.S. Navy ,

Az Aegis BMDS (Ballistic Missile Defense System) az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeti rakétavédelmi rendszere, melynek segítségével a hadihajók képessé válnak arra, hogy a visszatérő fázis előtt megsemmisítsék a ballisztikus rakétákat. A jelenlegi architektúra a Lockheed Martin által gyártott Aegis fegyverrendszeren és a Raytheon RIM-161 SM-3 rakétán alapul.

31 hozzászólás “Jön az orosz Aegis”

  1. Ez a ruszki vezetoknel valami jatek?
    Marmint ez a ki tud nagyobbat almodni? :D
    Kicsit ez az erzesem van mostanaban, hogy miket jelentenek be.
    Magyarorszag meg bejelenthetne hogy nekiall az elso csillaghajo epitesenek, es 2020ra hadrendbe fog allni…

  2. @marcika

    sok évvel az amerikai rendszer szolgálatba állása után már sokkal könnyebb lesz az oroszoknak. Ami akkor csúcs volt az ma már kissé hozzáférhetőbb dolog. Ide radarok és elektrooptikai felderítő és követő rendszerek kellenek elsősorban, bár mindenki a rakétát fényképezi.

  3. Roni

    Ezek alkalmatlanok arra,hogy pár(10 alatt) rakétánál többet egyszerre elfogjanak így nem is az a célja az amiknak vagy oroszoknak vagy bármelyik más atomhatalomnak ezekkel a rendszerekkel,hogy egymást elijesszék hanem az,hogy a pár rakétát indítani képes atomatalmacskák ellen védjen.

  4. Izé, nyalóka jár annak aki az oroszokat fikázza?

    Az orosz S-400 és S-500-ról rosszat még nem olvastam. Tudtommal rakéta technológiáról is hallottak már. Radarból nem tudom hogy állnak. Nem értem a hitetlenkedést.

    Tényleg sokkal nagyobb fegyvertény lenne venni egy valag rombolót…

  5. Ebben az orosz fikázós dologban lehet valami. A gond szerintem nem az, hogy a fegyvereik potensek, vagy sem, vagy, hogy elég van belőlük vagy sem. Hanem, hogy a megmondóembereik (politikusai, katonai vezetőik stb.) óriási baromságokat szoktak nyilatkozni. Ezt ráadásúl gyakran is csinálják, szinte minden hónapra jut egy két ilyen nyilatkozat. A teljesség igénye nélkül pár, ami kapásból eszembe jut: fognak licenc alapján Centaurot gyártani (ez mondjuk még nem lenne marhaság), aztán jönnek, hogy a hadseregük lemond a lánctalpas járművekről, kizárólag kerekeseket használnak majd. Aztán kijelentik, hogy ők nem rendszeresítenek semmilyen külföldi eredetü járművet. Múlt héten volt az, az űberhiperszuper stratégiai bombázójuk.
    Most meg jönnek az AEGIS rendszerükkel.

  6. Megérteném a szándékot, ha a jenki Task Force-hoz hasonlóval rendelkeznének. De az egész orosz tengeri filozófia ellentmond ennek. Egyszerűen nincs rá égető szükség. Egyébként lehet, hogy meg tudnák csinálni. Sok minden megvan már hozzá.

  7. Az AEGIS egy rendszer. Az utóbbi években soha nem futott ki három-négy orosz hadihajó együtt. Magányos hajónak felesleges. A Kovács Admirális egy darabig nem megy sehová. Ha TÉNYLEG kifejlesztik, az azt jelentené, hogy sokkal intenzívebbé kívánják tenni a nemzetközi jelenlétüket. Ez viszont néhány helyen – szerintem – DEFCON-ugrást jelentene…. Lehet, hogy EZ a nyilatkozat mögöttes tartalma?

  8. Ok., Montezuma, olvastam….. Nincs is vele semmi bajom. Én arra gondoltam, hogy az AEGIS elsősorban NEM szárazföldi légvédelmi rendszer. Ha készen lesz, akkor az egész cuccot integrálni kell a flottára is. Na, itt vannak a bibik, ahogy írtam, nagyon régen nem ment 3-4 orosz hadi egység kötelékben Andoyánál délebbre. Mi értelme lenne például egy tengeri SZ-500-nak, ha összesen 3 hajó megy kötelékben? A radarkapacitás lehet, hogy meglenne, de a 3 hajó rakéta-kapacitása nem tenné lehetővé egy bejövő vámpír-szalvó elhárítását. A jenkiknél is a cirkálók és a rombolók SM-jeit adják be a közösbe….

  9. Mac:

    „Najó, ha ez így van, akkor meg minek nyilatkoznak ilyesmikről? Még egy fedezet nélküli kinyilatkoztatás.”

    Össze-vissza beszélnek, terelnek, ködösítenek, végül már senki sem tudja mi van.

    „A” verzió:

    Vagy becsüljék túl őket, vagy becsüljék alul. Mindkettő sokkal jobb annál, mintha grammra pontosan bekalibrálható lenne a fejlesztések iránya és prioritása. Ha megismered az ellenfeled fejlesztéseinek valós arányait és komponenseit, akkor megismered az ellenfeled gondolkodását. Ha ezt is ismered, akkor kisakkozható a jövő.

    „B” verzió:

    Putyin birodalmában minden magasabb beosztású koma akkor és azt nyilatkozza, amit csak akar és jólesik neki zéró következményekkel. Magyarul az orosz vezetők teljesen hülyék és erről hetente tanúbizonyságot is tesznek, méghozzá nem csak szóban, hanem írásban is. Azt sem tudják, hogy mit akarnak, teljes a káosz és a zűrzavar a fejekben.

    „C” verzió: nincs

  10. …. Az előbb írtam, hogy HA és AMIKOR ez az orosz stratégia megváltozik, akkor értelme lesz egy AEGISOVICS kifejlesztésének. Amíg a nuki tengók mennek ide-oda és néha kifut egy romboló vagy egy fregatt, addig egyszerűen nem kell. HA azonban ne adj Isten a Grószpéter és sleppje elkezdene a világóceánon hajózni, akkor igen. HA a Kovács Admirálisnak is lesz harccsoportja, és ezekből lesz még három-négy, akkor igen. Az SZ-500 valószínűleg egy igen kiváló rendszer lesz, de egyelőre nem a flottánál.

  11. Amúgy egy jenki AEGIS cirkáló hány repcsi ellen indíthassa légvédelmi rakétáit ?

    Montezuma:

    Az sz-500 nem az sm-3 rakétához kell hasonlítani .
    Az sz-500 50 km magasságban kapja el a célt az az már a visszatérő egységeket kapja el végfázisban az sz-400-sal együtt .

    Az sm-3 rakéta viszont 600 km hatótávból és 250 km magasságban kapja el a ballisztikus rakétákat.
    Ha jól tudom pár éve már lelődtek vele a jenkik egy műholdat is ami 242 km magasan volt .

  12. Ezzel kapcsolatban jelezném hogy az S300 kiváltására tervezett iráni rendszer a hírek szerint próbaindításra érett. Állítólag a rendszer elemi a következő gyakorlaton már láthatóak lesznek. Innentől lehet tippelni mi a kiindulási termék. Valami azt súgja az SM-1 az alap.