|

Kilépnek az NH90-es programból a portugálok?

A portugálok az NH Industries vállalattal kötött szerződés felmondását, így az NH90-es szállítóhelikopterek megrendelésének lemondását fontolgatják.

A pénzszűkében lévő portugálok a hadseregük számára rendelt 10 darab NH90 TTH rendelésének visszamondását fontolgatják. A tárgyalások jelenleg is folynak a felek között, ám az NHI 62,5%-os tulajdonrészét birtokló Eurocopter illetékesei elmondták: „nehéz megmondani, hogy mikor vehetik át őket”, holott júliusban még azt mondták, gördülékenyen mennek a dolgok.

NH90-es svéd színekben | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

Mindeközben a franciák újabb két példányt vehettek át, melyből az egyik a hadsereg kiképzőiskolájába kerül, míg a második teljes műveleti képességeinek birtokában van.

A franciák 52 darab NH90-est rendeltek a hadseregüknek és haditengerészetüknek összesen, melyekkel a Puma, a Super Frelon és AgustaWestland Lynx helikoptereket kívánják leváltani.

6 hozzászólás “Kilépnek az NH90-es programból a portugálok?”

  1. Hornet102:
    Svédekre gondolsz?
    Ők 15 db UH-60M-et vettek igen kedvező áron, nem tudom az NH90-esek „menetrendszerinti késése” miatt vagy másért. De – félretéve a rossz májúságom – azért necces, hogy a háborús övezetbe (Afganisztán) az európai cégek által elavultnak titulált Black Hawk-ot ki merik küldenik, a csili-vili high-tech műanyagot meg nem? Volt is militaryphotos-on egy topik ahol azon ment az agyalás, hogy a svédek lehet jobban megbíznak a 60-asba, mint a 90-esbe…
    Viszont így előfordult az, hogy a legtapasztaltabb hajózóik az UH-60-asokra kerültek, mert azok – noha sokkal később lettek megrendelve – mégis előbb áltak hadrendbe.