|

Adatokat gyűjtenek az IED-kről az amerikaiak

1000 amerikai katona felszerelésébe integrálnak úgynevezett IED-robbanás szenzorokat, amiket a rendszeresített testpáncél különböző pontjain helyeznek el. Az idén augusztusban induló projekt célja, hogy minél több adatot gyűjtsenek az improvizált robbanóeszközökről. A katonákra szerelt érzékelőkkel mérik a detonáció során, az emberi test különböző pontjaira eső nyomást, a kapott eredményeket pedig arra használják majd, hogy a jövőben minél optimálisabb védelmet nyújtó testpáncélokat fejlesszenek ki. A program résztvevői az Amerikai Hadsereg Rapid Equipping Force (REF) nevű szervezete és a Georgia Technológiai Kutatóintézet, akik számos katonaorvost is bevontak a munkába.

Bár az IED-k a 2000-es évek közel-keleti háborúiban rengeteg halálos áldozatot követeltek a NATO-erők részéről, még mindig kevés adat áll rendelkezésre az ilyen robbanásokról. Amy O’Brien, a REF szóvivője a program kapcsán elmondta: arra a következtetésre jutottak, hogy a katonákat csak akkor tudják majdnem tökéletes védelmet nyújtó testpáncéllal ellátni, ha ismerik az improvizált robbanóeszközök pusztítási jellemzőit. A cél egy olyan védelmi rendszer létrehozása, ami optimális védelem-tömeg aránnyal rendelkezik, tehát nem terheli túl a katonát, közben pedig megfelelő védelmet nyújt a test azon pontjain, amik a legveszélyeztetettebbek egy IED-támadás során.

IED kontrollált felrobbantása Irakban ,

A program során egyébként nem csak a katonákra, hanem gépjárműveikre is felszerelnek szenzorokat. Ezek vezeték nélküli kapcsolatban állnak egymással, így még teljesebb lesz a kapott kép. O’Brien szerint igyekezniük kell az adatgyűjtéssel, mert a NATO 2014-ig elhagyja Afganisztánt, így két év áll a rendelkezésükre. Hangsúlyozta, hogy nem szeretnék, ha még több támadás érné a katonákat, de nincs más választásuk, hiszen az élesben kapott adatok adják a legpontosabb képet egy támadásról, ezért nagyon fontos a begyűjtésük. Egyébként az egész szenzor-csomag, amit az 1000, első vonalbeli katona megkap, nagyjából egy kilogrammot nyom, de a jövőben szeretnék a tömegét csökkenteni, hogy ne zavarja viselőit.

A REF egyébként a US Army azon szervezete, mely a világ minden táján figyelemmel kíséri a háborúk során jelentkező problémás területeket, és igyekszik azokra gyorsan választ adni. Az általuk kifejlesztett eszközöket nem vetik alá több éves, hátországbéli tesztelésnek, hanem – ahogy most is – egyből a harcmezőre küldik őket, ahol élesben csiszolódhatnak. Ezzel sokszor hónapokat, sőt, éveket spórolhatnak egy új fegyver vagy védelmi eszköz bevezetéséig, amivel katonák életét menthetik meg.

6 hozzászólás “Adatokat gyűjtenek az IED-kről az amerikaiak”

  1. combatgearadmin

    Szerintem valami félre fordításról lehet szó, vagy nagyon egyszerű embereknek írták a cikket :)

    Az IED-ről és hatásairól szinte mindent tudnak…

    Egyébként korábban is végeztek már hasonló kísérleteket. Akkor a katonák sisakjába raktak „szenzorokat” amik azt mérték, hogy IED támadás eset a katona sisakja milyen erőhatásokkal találkozik.

  2. Nincs olyan magyar szakkifejezés,hogy testpáncél!!!!!!!!
    A repülőnek sem üvege van hanem kabinteteje.Repeszálló vagy lövedékálló mellények vannak és ezekre lehet különböző kiegészítő elemet csatlakoztatni pl kar vagy nyakvédőt.