|

„Új” páncéltörő rakétát mutatott be Irán

Ahmed Vahidi védelmi miniszter jóvoltából újabb termékét ismerhetjük meg az iráni „reverse engineering” („fordított tervezés” – magyarul egy létező technológia vagy eszköz lemásolása, úgy, hogy a kész példányból visszavezetik a gyártás módját) gépezetnek. A hangzatos nyilatkozatairól ismert Vahidi ezúttal hazájának „új” irányított páncéltörő rakétarendszerét, a Dehlaviyeh-et leplezte le, mely nem más, mint az orosz Kornet, konkrétan az exportra készült Kornet-E (NATO-kód: AT-14 Spriggan) koppintása. Az iráni mérnökök minden bizonnyal a Hezbollah szíriai részlegén keresztül jutottak a fegyverhez, melynek 9M133 rakétáját sikerült lemásolniuk, és megoldaniuk a tömeges előállítását. Az olcsó, könnyű, ezáltal akár gyalogos egységek által is hordozható Kornet akár reaktív páncélzattal ellátott harckocsik ellen is bevethető, de alkalmazták már épületek és alacsonyan repülő helikopterek ellen egyaránt.

Természetesen ez esetben sem maradtak el az iráni ipart dicsérő kijelentések: Vahidi szerint a Dehlaviyeh korunk legmodernebb páncéltörő fegyvere, melynek irányító rendszere olyan modern, hogy „immunis mindenféle elektronikus zavarórendszerre”, amit a nyugati országok alkalmaznának ellene. Ebben semmi újdonság nincs, mindössze annyi történt, hogy sikerült lemásolniuk a Kornet SACLOS (Semi-Automatic Command to Line of Sight – Félautomata Irányítás az Irányzóvonalon) célzó rendszerét, melynek lényege, hogy a rakétát egy alacsony energiájú lézernyaláb vezeti célra. Ennek zavarása azért nehéz, mert a fegyver hátsó részében található szenzorok folyamatosan „visszanéznek” az irányzó eszközre, tehát a célpont felől nézve nem lehet egyszerűen az orrban lévő kereső-célzó fejet megzavarni.
Azonban van hátránya is a SACLOS-nak: jellegéből adódóan nem lehetséges felülről történő csapásmérés, ami az erősen páncélozott, modern MBT-k (Main Battle Tank) ellen az egyik leghatékonyabb módja a pusztításnak, illetve nincs lehetőség arra sem, hogy az eredeti indító-irányító eszközön kívül más forrás jelölje ki a célt a rakéta számára.

Dehlaviyeh, alias Kornet-E – made in Iran |Forrás: MehrNews ,

Irán egyébként nem először tett róla tanúbizonyságot, hogy képes páncéltörő rakéták lemásolására: az amerikai TOW-2 és az orosz 9M113 Konkurs is „áldozatul esett” már az iráni hadiipar másoló-gépezetének. Ezt leginkább az izraeli harckocsizók bánhatják, ugyanis Teherán mindkét fegyvert eljuttatta a Hezbollahnak, mely bevetette őket a 2006-os libanoni harcokban a Merkava harckocsik ellen, több esetben sikerrel. A Kornet esetében, mint már említésre került, pont fordítva történt a dolog, Irán ugyanis nem vett ilyet Oroszországtól, ám Szíria és az ominózus terrorszervezet közreműködésével kaphattak néhány példányt. Hírszerzési jelentések szerint a Gázai övezetbe először 2010-ben kerültek be ilyen eszközök, tehát valószínűleg Irán is ekkortájt juthatott hozzájuk először.

Dehlaviyeh rakéta az irányító-indító eszközbe töltve |Forrás: MehrNews ,

Az eredeti Kornet-E egyébként először 1994-ben került gyártásba, előállítását az orosz KBP tervezőiroda végezte. Effektív hatótávolsága 100 és 5500 méter között van, robbanófeje alkalmas 1000-1200 mm páncélzat átütésére, tehát használható reaktív páncélzattal ellátott harckocsik, épületek, egyéb gépjárművek, illetve alacsonyan és kis sebességgel repülő helikopterek megsemmisítésére. Össztömege 27 kg, átmérője 152 milliméter, hossza pedig 1200 milliméter. Irányító-indító berendezése szintén könnyen hordozható, ennek megfelelően Irán elsősorban a gyalogos páncéltörő egységeknél rendszeresíti majd.

További képek:

Forrás: MehrNews ,

Forrás: MehrNews ,

Forrás: MehrNews ,

Forrás: MehrNews ,

20 hozzászólás “„Új” páncéltörő rakétát mutatott be Irán”

  1. Már csak az a kérdés,hogy ugyan olyan hatékony-e mint az eredeti.

    Nem hátrány,hogy nem felülről támad mert nagy a páncélátütő képesség ellenben egy Javelinnel aminek nem is kell mert a harckocsi gyengén védett részét támadja.

  2. Roni te ennyire naiv vagy? Az a 4. milliárd dollár már fű alatt le lett vásárolva.
    S-300 dolog a médiába nagy sebbel lobbal le ment mekkora diadal.
    Háttérbe meg történnek a fontosabb lépések.
    Iránt légitámadással nem lehet térdre kényszeríteni. Sőt ilyen támadás nem látott egységet teremtene.
    Attól,hogy még nem tudósítanak róla ott is vannak érdek ellentétek a társadalmon belül.
    Kornet-E lékopírozásába biztos segített egy két orosz tanács adó. Így lehetett ezt a technológiát csendbe átadni. Így minden iráni szakasz képes legalább egy 4 millió dolláros tankot semlegesíteni.
    Védelmi harcokba döntő momentum.

  3. Az én véleményem szerint itt nem visszafejtés történt, hanem technológia átadás. A történeten szereplő KBP esetében ez már a második termék. Az első a lézer irányítású lövedékcsalád volt, a második pedig a most a cikkben is szereplő páncéltörő eszköz. A kérdés az hogy mi fog ezután még következni. Csak megjegyzendő hogy ugyan ezen cégnek van köze a pentsir rendszerek gyártásához, valamint a kamov helikopterekhez tervezett Hermes nagy távolságú rakétarendszerekhez is. A másik dolog hogy azt sem kell lebecsülni a mit az irániak állítanak. Ugyan is az sem kis teljesítmény hogy egy gyártási technológiát egy az egyben átvesz egy ország haditechnikai ipara. Másik része a dolognak hogy a Kínaik már elég rég óta ugyan ezt a taktikát követik.

  4. „Iránt légitámadással nem lehet térdre kényszeríteni.”
    Ez így nem igaz teljesen. Igen is lehet lásd Jugoszlávia esete. Irán esetében is működne ha az ellenég bevállalja az azonnali ellencsapás tényét. Történetesen azon országok infrastruktúrájának védelmét ahonnét a csapás indul. Mert hogy erre eddig más ország ilyen szinten még nem volt képes. És erre látszanak is kísérletek, kérdés hogy az érintett ország ezt bevállalja e adott esetben.

  5. Iránnak most már nem kell tartania bombázástól se, Kína 20 milliárd dollárt fektet be Iránba és 10 milliárdot Pakisztánba.
    A ez az összeg egy új gáz és olajvezeték kiépítését szolgálja majd (de ez csak a torta egy kisebb szelete lesz) egy újabb szelet új feltárásokat és fúrásokat fog finanszírozni. Egy újabb szelete az Azadegani olaj kitermelőhely felpörgetése új kutak fúrása és a hozzá tartozó állomások építése de nem csak Azadeganiba hanem több más területen is és Yadaaranba ahol a földben rejlő gázkincs hatalmas.
    A torta legnagyobb szelete mégis a vezeték védelmét fogja szolgálni hadiipari befektetésekkel Kínai-Iráni közös gyárak üzemek létrehozásával.
    Pakisztán 10 milliárdjába szintén a vezeték kiépítésének költségei a hozzá tartozó állomásokkal együtt, de Pakisztán esetében is a vezeték védelmére fordított összeg lesz a legjelentősebb. (A védelemre fordított összeg természetesen Kínának megtérül mert a saját fegyvereit fogja eladni ennek a két országnak licensebe és egy olyan gyárba gyártják majd ezeket az eszközöket aminek az eggyik fő részvényese a Kínai állam lesz több legyet egycsapásra.)

  6. Kicsit off, aztán a szakma:) Irán légvédelmét megtörni a nyugati hatalmaknak az USA vezetésével ha nem is veszteségmentesen, de minden további nélkül menne. Lenne veszteség, több, mint Irakban, mert azóta az óvatosság megjelent a védőknél, és bizonyára a tanulófunkció is erősebb, mert ez a túlélés alapja.

    De a mennyiségi és minőségi fölény, különösen annak tekintetében, hogy az USA hadereje élesben mennyit „gyakorlatozott” az elmúlt években, na az nem könnyen felülírható.

    Ugyanakkor. Irán rendelkezik annyi technikával, hogy eszetlenül nem lehet nekimenni, és képes károkat okozni Izraelnek, akit okolni fog a támadásokért. Ez az off.

    A rakétákról. Én is úgy gondolom, hogy kaptak segédkezet a rakéták másolásához, bár a visszafejtés se elképzelhetetlen. (de nem annyira egyszerű, mint sokan gondolják – egy lézerdióda másolása se egyszerű, – gondoljunk a COCOM listás készülékekre, amelyek természetesen eljutottak az oroszokhoz, de a másolás más sütemény)

    Ugyanakkor ha működnek, és tömeggyártásban vannak, valamint nagyjából tudják azt, amit az eredeti akkor akár a védelemben, (már ha valaki akar szárazföldi támadást) akár a terrorharcban nagy szerepük lehet. Lehet hogy nem lő szét mindent elsőre, de jól irányzottan, nagy számban képes lehet konvojokat, kísérőket, PSZH-kat, vagy egy-két nagyobb vadat taccsra tenni.

    Arról nem beszélve, hogy egy hátizsákban elfér, és meglepődnék, ha nem bukkanna el előbb-utóbb Afganisztánban, Irakban, vagy a közel-Kelet egynéhány szervezeténél.

    A másolatok sajátos sorsa, hogy törvénytelenül születnek, és így nem is vonatkoznak rájuk a törvényes utak – legalábbis alkotóik szerint. Ezt egy egyszerű kínai pólón is le lehet mérni:))

  7. „Iránnak most már nem kell tartania bombázástól se, Kína 20 milliárd dollárt fektet be Iránba és 10 milliárdot Pakisztánba.”

    Ez így alapból hülyeség.
    Látta mindeni hogy menekülnek Líbiából a kínaiak.
    Amerika meg nem áll meg az orosz és a kínai határig, csak az atom az ami vissza fogja a jenkiket .

    Még Lavrov is megemlíti hogy nem veszik semmibe mások érdekeit.

    http://hungarian.ruvr.ru/2012_07_09/80854638/

  8. Roni az igaz hogy nem veszik figyelembe mások érdekeit.
    De még Líbia kis elenyésző mennyiséget szállított Kínába (a kínai terv a furásjogok feltárási jogok megszerzése majd europának eladni a kitermelt olajat nagyából mint a Shell csinálta) Addig az Iráni olajra Kínának rettentő módon szüksége van (mint USA-nak a Szaudiakra) de nem csak Kínának Japánnak és Indiának és Dél Koreának is. Ha Irán kiesik a sorból akkor ezeknek az országoknak ki szállít majd? Mert a Szaudiak még ha pár nap alatt fel is pörgetnék a kitermelést és lenne elegendő tanker a szállításhoz akkor is ez a monopol helyzet úgy megugrasztaná a gáz és kőolajárakat hogy az csak na (mert a szaudiak is szeretik a pénzt és ha többet kérhetnek az olajárt megteszik…. de ennek végzetes következményei lennének ez már itt is párszor ki lett tárgyalva. És a szaudiak a fokozott kitermelést berakodást szállítást se bírnák a végtelenségig max 3-4 hét a jelenlegi helyzetbe (ezt a Katrina és a Rita bebizonyították.)
    Oroszország itt ebben az esetben nem játszik ugyanis nincs tankerkapacitása se megfelelően kiépített kikötői vagy oda vezető vezetékei amivel meg rendelkezik édes kevés ekkora volumen lebonyolításához. Venezuela jöhetne még szóba de ott is jelenleg az új mezők feltárása és kitermelése folyik (igen lassan) és egy ilyen esetbe nincs 2-3 év hanem 2-3 nap kiesés is pánikot okoz az meg mégnagyobb hiányt.
    Ergo ha az Iráni gázt és Olajat elvesztené Kína muszály lenne besorozni annyi embert amenyit csak tud a fogyasztás csökkentése érdekében… A tartalékok kifogyását nem várhatja meg amint eléri az 5% nyi csapolást a tartalék azonnal háborút kell hogy indítson a hiány megoldása céljából (vagy halogat és kockásztat hogy nem lép csak politikai téren és gazadasági téren tárgyal és várja a végleges kiürülést a tartalékainak)
    Mert ha Iránt bonbáznák vagy csak az atomlétesítményeket az automatikus ellencsapást vonna maga után ami szintén egy visszavágást…De ebbe ne menjünk bele mert nem lessz ilyen. Kína letette a voksát Irán mellett mint USA Szaud mellett és innentől kezdve Irán be van védve Kína által és ha tetszik Pakisztánnak,Japánnak,Dél-Koreának ha nem ő általuk is mert nekik is szükségük van rá.

  9. Az érdekesség a következő KBP : Lézer irányítású tüzérségi lövedék, páncéltörő rakéta, ezek után Vahidi beszélt régebben egy helikoptererek és páncélosok elleni lézeres rakétáról. Akkor a toophan rakétát mutatták be ezzel a bejelentéssel, azonban az vezetékes rendszerű. Lehet hogy félrevezetés volt. Az említett leírás pont ráillik a Hermes rendszerre. Én úgy tudom az oroszok nem rendszeresítették sem a helikoptereken sem pedig mint páncéltörő eszközként. Márpedig akkor lehet hogy eladták az irániaknak. Tovább gondolva a dolgot a rakéta mechanikai felépítése hasonló a pantsir rakétájáéhoz.

  10. Pocok, kb 6-7 éve vagyok jelen különböző fórumokon. Amit tapasztaltam, hogy a kommentek szinvonala „állandó”. Emberek jönnek és mennek. Az újjak meg általában semmit nem tudnak arról ami esetleg egy fél éve meg volt beszélve és lerágot csont. Tehát annak aki több ideje van jelen zavaró az, ha bizonyos témák újjból és újjból ugyanolyan vehemenciával jönnek elő. Ez nem azt jelenti, hogy a fórum szinvonala esett, hanem, hogy a jelenlévőnek nőtt az ismeretanyaga.

  11. ” Iránt légitámadással nem lehet térdre kényszeríteni. Sőt ilyen támadás nem látott egységet teremtene. ”

    Bizony az USA képes térdre kényszeríteni ! Csak az ára nem ismeretes !
    Utóbbi nem az USA veszteségeire vonatkozik, hanem arra,hogy Irán rögtön megtámadná Izraelt !

    Egyes iráni megnyilvánulások és hírszerzési adatok szerint Iránnak van néhány bevethető atomtöltete meg hozzá robotrepülőgépe is. Talán ez is az oka annak,hogy az USA olyan óvatosan – főleg embargók útján – kezeli az Iráni ” helyzetet ” !