|

Csak 2022 után érkezhet az új orosz ICBM?

Először 2009-ben, az orosz Orosz Stratégiai Rakétaerők megalakulásának 50. évfordulója kapcsán kezdték lobogtatni, hogy Oroszország kiöregedőfélben lévő folyékony-hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakétái utódjának – SS-19 és SS-18 – egy bármilyen védelmi rendszert áttörni képes folyékony hajtóanyagú, siló telepítésű nehéz ICBM-et fejlesztenének ki. Mivel általában szeretnek bátrakat mondani, így a céldátum 2016-ban került megjelölésre.

Az állítólagosan az ICBM szektorba visszavágyakozó, az SS-19 Stiletto-t anno kifejlesztő NPO Masinosztrojenyije által lelkesen tologatott szekerű program legközelebb az Új START egyezmény kapcsán, 2010 végén került elő, mint az amerikai ratifikáció elmaradása esetén esetlegesen bevetendő válaszlépés.

A korábban elszórt infó morzsák alapján a nem egyöntetűen támogatott programban egy 100 tonnás ICBM körvonalazódik, amit a tavalyi szóbeszéd alapján nem az érte lobbizó NPO Masinosztrojenyije kapna, hanem a szovjet érában az SLBM vonalra specializálódott Makajev Tervezőiroda

Mivel az európai telepítésű rakétavédelmi rendszer továbbra is folyamatos tüske Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában, orosz részről a méretei miatt nagy mennyiségű visszatérő egység és csali hordozására képes behemót ICBM továbbra sem lett egyértelműen elvetve, sőt a tavalyi év vége felé elviekben zöld lámpát kapott. A napokban még némi információs is érkezett vele kapcsolatban – ezúttal a NPO Masinosztrojenyije részéről.

A vállalat igazgatóhelyettese úgy nyilatkozott, hogy az új ICBM várhatóan csak 2022 után jelenhetne meg, lévén a statisztikák azt mutatják, hogy nagyjából 10 évbe fog kerülni a kifejlesztése, bár mint hozzátette nehéz előre megjósolni az ehhez szükséges időt, mert ha egy ország 30 éve nem fejlesztett ilyen technikát, akkor elkerülhetetlenül jelentkezni fognak nehézségek.

9 hozzászólás “Csak 2022 után érkezhet az új orosz ICBM?”

  1. Az MX rendszer ötletét kukázták. Ha maga a rakéta gyártható lenne is, a rendszer nélkül csak 1 30 éves rakéta lenne. Különben az oroszok is újra kezdik a hasonló, de vasúti rendszerüket.

  2. Nem az MX (Missile-eXperimental) lett kukázva, hanem ahogy gacsat írta az MX / LGM-118A Peacekeeper fejlesztése során felvetett telepítési módozatok többsége.

    Ugye a jenkik nem alap nélkül fostak az SS-18 silópusztítót képességeitől, így a Minuteman-nel szemben ezúttal tényleg mobil telepítésű ICBM-et akartak, a silót teljes mértékben kihúzva. Húzósabbnál húzósabb elképzelések vetődtek fel, majd végül azt a megoldást választották, amit az oroszok az SS-24 esetében: siló telepítésű is van, meg vonat telepítésű is. Silóba került ha jól emlékszem 50 MX, a második körben realizálandó vonatos verzió csatasorba állítását azonban már áthúzta a hidegháború vége.

    A 70-es években elkezdett reszelésű MX után a 80-as években volt még egy project: az MGM-134 Midgetman, egy nem MIRV-es, mobil (nem vasúti) telepítésű ICBM lett volna – amolyan SS-25 jelleggel, csak a maga nemében brutálisabb szállító és indítóplatformmal :)

    https://htka.hu/2010/11/04/mgm-134-midgetman/
    http://www.nationalmuseum.af.mil/factsheets/factsheet.asp?id=541
    http://www.primeportal.net/artillery/james_davis/hml/

    A Szu magába dőlése a program végét jelentette.