|

A jugoszláv aknák rövid ismertetése – 2. rész

A jugoszláv Néphadsereg (JNA) aknáit bemutató cikk második részében az ugró repeszaknákat valamint a harckocsi elleni aknákat ismertetném nagy vonalakban.

Időközben hála az Internet elterjedtségének és a kommentelés lehetőségének, kiegészítő információkhoz jutottunk az első részben tárgyalt PMA aknákkal kapcsolatban. Tehát: a PMA-1 “pravougaona” (téglalap) , a PMA-2 “Pasteta” (pástétom), a PMA-3 pedig “Klackalica” (libikóka) becenéven ismert a jugoszláv/szerb hadseregben. Az információért hálás köszönet vajdasági fórum és nemzettársunknak altx-nek!

Gyalogság elleni ugró repeszaknák

A gyalogság elleni ugró repeszaknák olyan eszközök amelyeket a felszín alá álcázva telepítenek. Működésük során a gyújtószerkezet egy pirotechnikai késleltető elegyet indít amelynek kiégése után működésbe lép egy feketelőporos kivetőtöltet, ami az aknát 70-80cm magasságba „katapultálja” ahol működésbe lép a fő robbanótöltet ami az aknatestet szétveti.

PROM-1

Acéltestű ugró repeszakna amely két részből: az alsó „csészéből” és az aknatestből áll melyek egymáshoz csavarral vannak rögzítve, az akna működésekor a két rész egymástól elválik. Az akna hengeres testű, a központi csőben található a kivetőtöltet, UPROM-1 típusú húzásra-nyomásra működő gyújtószerkezete az akna tetején van elhelyezve. A gyújtószerkezet ~1-2 mp késleltetéssel van ellátva. Az aknatest belső része a repeszképződés elősegítése érdekében bordázott. Az akna fő töltetének detonációját az UP M61-1 típusú gyújtószerkezet indítja. A gyújtót egy acéldrót működteti ami a földben maradt csészét az aknatesttel köti össze. A drót megfeszülése a hozzá kötött csappantyút az ütőszegre rántja és egy erősítőtölteten keresztül felrobbantja az aknát. Az ölősugár kb 25-30 méter. Az akna gyakorlóváltozata a VPROM-1 az Oktató verzió az SPROM-1

A VPROM-1 gyújtója detonátor helyett lángerősítőt tartalmaz a füstgyertya indítására, az SPROM-1 semmiféle pirotechnikai anyagot nem tartalmaz.

Méretei:
Magasság: 178mm (gyújtó nélkül), 260mm (teljes)
Átmérő: 75mm

Az akna tömege 3 kg, ebből 425 g TX-50 robbanóanyag. [TNT-Hexogén (RDX)]

PROM-1 gyalogság elleni akna

PROM-1 ,

PROM-1 akna közelről

PROM-1 | Fotó: U.S. Army ,

VPROM – a gyakorló változat ,

SPROM-1 akna

SPROM-1 – a mindenféle pirotechnikai alkotóelemet nélkülöző oktatói változat ,

Fotó: Bundesheer ,

PROM-2

Gyalogság elleni ugró repeszakna. A PROM-1-eshez viszonyítva szembetűnő a jóval egyszerűbb kialakítás. A test gyakorlatilag teljesen hengeres és a csésze az aknatest tetejéig tart, a földben maradó rész olyan mint egy lőszerhüvely. Az akna főtöltetét pirotechnikai késleltetőelegy működteti. Gyújtószerkezete az UPROM-2 húzásra-nyomásra működő gyújtó ~1-2 mp-es késleltetéssel.

Méretei:
Magasság: 200 mm
Átmérő : 85 mm

Az akna tömege 1,3 kg, amiből 350 g TX-50 robbanóanyag.

PROM-2 ,

PROM-3

Az elérhető információk szerint fémből készült ugró repeszakna. Ennél a változatnál is teljes csészét alkalmaztak, valószínűleg jobban működött. Az alkalmazott gyújtószerkezet az UPROM-3, mely látványosan eltér a korábbi csillagszerű kialakítástól, de továbbra is húzásra, nyomásra működik. A főtöltet működését pirotechnikai késleltetőelegy indítja.

Méretei:
Magasság: 194 mm
Átmérő: 90 mm

Az akna tömege ~2 kg, amelyből 300-400 g TX-50 robbanóanyag.

PROM-3 ,

PROM-KD

Műanyagtestű ugró repeszakna. Az aknatest belső felületén műgyantába ágyazott acélgolyókat tartalmaz a megfelelő repeszhatás érdekében. A gyújtószerkezet egy húzásra-nyomásra működő típus kiegészítve egy szakadásra/rövidzárlatra működő elektromos gyújtóval, típusa ismeretlen.

Méretei:
Magasság: 200mm
Átmérő: 85mm

Tömege ~1 kg, amiből 350 gr TX-50(?) robbanóanyag.

PROM-KD ,

Ezzel a JNA által alkalmazott élőerő elleni aknák végére értünk. Itt azonban még egy kis kitérőt tennék. A JNA zöld műanyag borítású préstestjei, mivel menetes gyújtófészekkel rendelkeznek, szinte felkínálják a lehetőséget rá, hogy abba akár szabvány aknagyújtót, akár diverzáns célra készített gyújtót szereljenek és ezt gyakran meg is tették a szembenálló felek. Sajnos az utolsóként tárgyalt aknák esetében nincsenek minden részletre kiterjedően megbízható információm, de igyekeztem a lehető legpontosabb adatokkal szolgálni.

A JNA 100-200-500 grammos TNT töltetei ,

Harcjárművek elleni aknák

A harcjárművek elleni aknák alapvetően magas töltési aránnyal rendelkeznek, tehát az akna teljes tömegének legnagyobb részét a robbanóanyag adja, a borítás leginkább a környezeti hatások elleni védelemként szolgál.

Ezeket az eszközöket két fő csoportba sorolnám:

  • Rombolóaknák amelyek egyszerű kialakításúak és alapvetően a harcjárművek lánctalpát, kerekeit támadják, a küzdőtér páncélzata ellen nem igazán hatásosak.
  • Harcjárművek elleni irányított hatású aknák.

Harcjárművek elleni rombolóaknák

TMD-1 és TMD-2

Ezek az aknák a 2. VH-ban használt szovjet TMD-B típusú rombolóaknák utódai. Fából készült doboz alakú testtel és az abban elhelyezett robbanóanyagtöltettel rendelkeznek. A fa test egyben beszakadó fedélként is funkcionál, kb 150-200 kg tömeg nyomására működik. Az aknákhoz a szovjet MV-5 vagy a jugoszláv UANU-1 vegyi gyújtó alkalmazható.

Méretei:
Hossz: 320mm
Szélesség: 280mm
Magasság: 140mm

Az aknák tömege ~7,5 kg amiből 5,5 kg préselt TNT robbanóanyag.

TMD-1 ,

TMD-2 ,

SMTMD-2 (Skolska Mina Tenkovska Mina Drvena-2) – az oktató változat ,

TMM-1

Ez az akna szintén egy 2. VH-ban alkalmazott eszköz, a német Tmi-43 „Pilz” jugoszláv másolata. Az alkalmazott gyújtó viszont a TmiZ-42 jugoszláv verziója, az UTMM-1-es. Maga az akna egy vékony lemezborítással ellátott lapostányér alakú eszköz, a gyújtófészek az akna tetején egy lecsavarható lemezburkolat alatt kapott helyet. Az akna 2 db kiegészítő gyújtófészekkel van ellátva ezáltal könnyen biztosítható felszedés ellen.

Az akna telepíthető a gyújtót fedő lemezburkolat nélkül is, ekkor már 70 kg tömeg nyomására működésbe lép míg burkolattal ugyanez az adat 130 kg.

Az akna gyakorló változata a VTMM-1 amely füstjelzőt tartalmaz, az SMTMM-1 tantermi oktatóverzió viszont egyáltalán nem tartalmaz pirotechnikai anyagot.

Méretei:
Átmérő: 326mm
Magasság: 90mm

Az akna tömege 8,7 kg amiből 5,6 kg öntött TNT robbanóanyag.

Az első képen összehasonlításképpen egy Tmi-43 ,

TMM-1 ,

VTMM-1 – füstjelzős gyakorló ,

SMTMM-1 – tantermi oktató verzió ,

TMA-1, TMA-1A

Műanyag testű harcjármű elleni akna színe zöld. A akna két részből áll: az alsó rész tartalmazza a robbanóanyagot amelyhez felső rész 4 db műanyag stifttel van rögzítve, melyekkel biztosítják a megfelelő működtetési erőt (100 kg tömeg). Gyújtószerkezete az UTMAH-1 vegyigyújtó (TMA-1A : UANU-1). Az akna 1 db kiegészítő gyújtófészekkel rendelkezik az aknatest alján.

Méretei:
Átmérő: 315 mm
Magasság: 100 mm

Az akna tömege 6,5 kg amiből 5,5 kg öntött TNT robbanóanyag.

TMA-1 ,

TMA-2

Téglalap alakú műanyagtestű rombolóakna. Két darab fő gyújtófészek található az akna tetején, a gyújtók UANU-1 típusúak. Az aknatest színe zöld, 1 db kiegészítő gyújtófészekkel rendelkezik az aknatest alján. Az akna gyakorló verziója a VTMA-2 melynek tetején átlósan sárga csík látható.

Méretei:
Hossz: 260mm
Szélesség: 200mm
Magasság: 140mm

Az akna tömege ~7,5 kg amelyből ~6,5 kg öntött TNT robbanóanyag.

TMA-2 harckocsi elleni akna

TMA-2 | Fotó: MoserB, Wikipedia ,

VTMA2 – a gyakorló verzió ,

TMA-3

A TMA-3 korong alakú öntött TNT-ből készült rombolóakna, amely csak egy vékony zöld színű műanyag burkolattal rendelkezik. Az akna tetején 3 db gyújtófészek található az alkalmazott UTMAH-3 típusú gyújtók számára. A gyújtókat 3 db-os csomagokban mellékelték az aknákhoz, ez tartalmaz 3 db fémgyűrűt is amely a műszerrel való felderítést biztosítja (sejthetitek ezt vajon milyen arányban alkalmazták…). Az akna 1 db kiegészítő gyújtófészekkel rendelkezik az aknatest alján. Az akna gyakorló változata a VTMA-3 amely a felirat mellett sárga csíkkal van jelölve, 3 db füstjelzővel van ellátva. Oktató (tantermi) verziója az STMA-3as amelynek színe az éles aknával megegyező zöld, ehhez oktató gyújtók is készültek. Az éles aknától a felirat valamint az oktató gyújtóval egybeszerelt detonátorimitáció különbözteti meg (lásd a képen).

Méretei:
Átmérő: 265 mm
Magasság: 80 mm (gyújtó nélkül), ~120 mm (gyújtóval)

Az akna teljes tömege ~7 kg, amiből 6,5 kg öntött TNT robbanóanyag.

Éles TMA-3 ,

VTMA-3 gyakorló – jól látható a füstjelzők helye ,

STMA-3 – azaz az oktatásra használt változat ,

És a hozzá tartozó gyújtó/detonátor imitáció ,

TMA-4

A TMA-4 korong alakú öntött TNT-ből készült vékony zöld műanyag bevonattal ellátott rombolóakna mely megjelenésében emlékeztet a TMA-3-asra. Ránézésre látható különbségek: a TMA-3 hordfogantyúja széles és az aknatestbe öntéssel rögzített, míg a TMA-4esé egy vékony zsinór melyet az aknatesten átmenő furatba hurkolnak. A TMA-4es szélei jól láthatóan élesek míg a TMA-3asé lekerekítettek.

A TMA-4es tetején 3 db gyújtófészek található az UTMAH-4es típussú gyújtók számára, amelyek hasonlóan az elődhöz az egységcsomagban fémgyűrűket tartalmaznak a detektálhatóság elősegítésére. Maguk a gyújtók szerkezeti kialakításukban különböznek egymástól. A TMA-4es nem rendelkezik másodlagos gyújtófészekkel, azonban egy TNT préstest és egy MUV típusú vagy diverziós gyújtó segítségével ez könnyen megoldható. Az akna gyakorló verziója a VTMA-4 amely 3 db füstjelzővel van ellátva.

Méretei:
Átmérő: 285mm
Magasság: 65mm (gyújtó nélkül), 110mm (gyújtóval)

Az akna tömege 6 kg amelyből 5,5 kg öntött TNT.
Megjegyzés: A TMA-3 és TMA-4 aknák esetenként 3 darabra vágva is alkalmazásra kerültek.

TMA-4 ,

VTMA-4 – a gyakorló változat ,

TMA-5

A TMA-5 egy négyszög alakú zöld műanyagból készült testtel ellátott rombolóakna. A test felső részének 4 sarkában vezetőnyúlványok találhatóak (valószínűleg a tárolás során az egymásra pakolhatóságot segítik elő), a felső rész közepén egy db lecsavarható burkolattal fedett gyújtófészek található. Az alkalmazott gyújtószerkezet az UANU-1, amelynek az aknatest fedelében egy kis tárolórekeszt alakítottak ki. Az akna nem rendelkezik másodlagos gyújtófészekkel, de mint korábban is említettem ez sajnos semmit sem jelent. Az akna gyakorlóverziója a VTMA-5 amelynek színe zöld, átlósan sárga csíkkal jelölve. A gyakorló verzió gyújtója működésében azonos az élessel, azonban detonátor helyett egy lángerősítő töltetet tartalmaz a füstjelző indításához.

Méretei:
Hossz: 312 mm
Szélesség: 275 mm
Magasság: 113 mm

Az akna tömege 7 kg, amiből 6 kg öntött TNT robbanóanyag.

TMA-5 ,

VTMA-5 -a gyakorló változat ,

Harcjárművek elleni irányított hatású aknák

TMRP-6

A TMRP-6 egy zöld műanyag borítással rendelkező, harcjárművek elleni úgynevezett ütőtányéros akna (az aknatestben a kumulatív aknákhoz hasonlóan egy lencse formájú béléstest helyezkedik el a töltet előtt, azonban ez esetben a robbanóanyag energiája nem elegendő ahhoz hogy kumulatív hatás alakuljon ki, hanem magát a lencsét lövi ki nagy energiával.) Maga a lencse ~5 mm vastag és ~15-16 cm átmérőjű, igen jó minőségű acélból készült – egyes adatok szerint titánötvözet. A gyújtószerkezet UTMRP-6 típusú döntőpálcával működő vagy pálca nélkül szerelve nyomásra működik és rendelkezik egy késletetett élesítést biztosító óraművel (az élesítési idő 1-4 percig terjedhet). Egyes források szerint (pl.: Bosnia: Country Handbook) az akna használható helikopter leszállóhelyek biztosítására, ez esetben a döntőpálcára egy kiegészítő lapot szerelnek amely a helikopter rotorszelének hatására működteti az aknát. Sajnos erről sem fotó, sem bővebb info nem áll rendelkezésemre. Az akna rendelkezik 1 db másodlagos gyújtófészekkel.
Gyakorló változata a VTMRP-6.

Méretei:
Átmérő: 290 mm
Magasság: 132 mm

Az akna tömege 7,2 kg, amiből 5,1 kg öntött TNT robbanóanyag.

TMRP-6 döntőpálcával szerelve ,

VTMRP-6 – a gyakorló változat ,

TMRP-7

Harcjárművek elleni ütőtányéros akna amely az alkalmazott gyújtószerkezet kivételével szinte teljesen megegyezik a TMRP-6-ossal. A TMNU-7 típusú gyújtószerkezet egy mágneses indukciós elven működő gyújtó melyet egy hagyományos 9 voltos elem működtet. A gyújtó kiszerelés elleni védelemmel is el van látva, az élesítés késleltetése itt is mechanikus óraművel történik. Az akna 1 db másodlagos gyújtófészekkel rendelkezik.

Méretei:
Átmérő: 290 mm
Magasság: 144 mm

Az akna tömege 7 kg, amiből 5,1 kg öntött TNT robbanóanyag.

TMRP-7 ,

Ezzel a JNA által rendszeresített, és a délszláv háborúk során alkalmazott aknák felsorolásának végére értünk. Nyilván előfordulhatnak néhol pontatlanságok, mivel senki sem tévedhetetlen, de azért igyekeztem a lehető legpontosabb képet nyújtani ezen eszközökről.

—–
Szerző: duckdodgers
Ez az akna szintén egy 2. VH-ban alkalmazott eszköz, a német Tmi-43 „Pilz” jugoszláv másolata. Az alkalmazott gyújtó viszont a TmiZ-42 jugoszláv verziója, az UTMM-1-es. Maga az akna egy vékony lemezborítással ellátott lapostányér alakú eszköz, a gyújtófészek az akna tetején egy lecsavarható lemezburkolat alatt kapott helyet. Az akna 2 db kiegészítő gyújtófészekkel van ellátva ezáltal könnyen biztosítható felszedés ellen.

Az akna telepíthető a gyújtót fedő lemezburkolat nélkül is, ekkor már 70 kg tömeg nyomására működésbe lép míg burkolattal ugyanez az adat 130 kg.

Az akna gyakorló változata a VTMM-1 amely füstjelzőt tartalmaz, az SMTMM-1 tantermi oktatóverzió viszont egyáltalán nem tartalmaz pirotechnikai anyagot.

Méretei:
Átmérő: 326mm
Magasság: 90mm

Az akna tömege 8,7 kg amiből 5,6 kg öntött TNT robbanóanyag.

Az első képen összehasonlításképpen egy Tmi-43 ,

11 hozzászólás “A jugoszláv aknák rövid ismertetése – 2. rész”

  1. Az első rész után is hasonlóan színvonalas és továbbra is kitűnően illusztrált anyag ! Gratula !

    (Ha tudsz, írjál még ezekről a fegyverekről, pld. felderítésük – hatástalanításuk nehézségei, alkalmazásuk tapasztalatai stb. )

  2. Rommel : diverziós gyújtóknak nevezzük például a meglepő aknákhoz (angolszász terminológiában : Boobytrap) alkalmazott gyújtószerkezeteket. Ezek célja ez esetben leginkább az hogy az ellenfél soraiban bizonytalanságot keltsen, ezáltal lassítsa mozgásukat , rombolja az alakulatok harci morálját. Maga a kifejezés a diverzáns vagy diverziós tevékenységből ered. Diverziós tevékenység az ellenséges hátországban telepített ügynökök, oda átdobott csapatok (pl mélységi felderítők) ún szabotázscselekményei katonai objektumok, ipari létesítmények, távközlési rendszerek, vasúti létesítmények vagy akár közúti csomópontok ellen. És ezek az események már nem csak a hadseregre és a harci cselekményekre vannak hatással, hanem a polgári lakosságra is.

  3. sziasztok
    szoval a prom-1 olosugara 40 m, 50 meterol meg meg seruleseket bir okozni. 70 cm magosagra repul mielot roban. Az akna fo toltete 420g tnt-bol al. az akna also reszen meg van aszem 3g robanoanyag vagy puskapor ami repiti az aknat a levegobe. Amikor az akna folugrot nincs mencseg, olyan gyorsan tortenik minden hogy nincs az embernek lehetosege semmire sem, meg ugrani se vagy lefekudni a foldre.

    egy megjegyszes, a tma-2 kepein az elso nem az, henem az masodik, az elso kepen a tma-5 van, nezd meg a kepeket es meglatod…ha meg a tma-5 rol van szo, ezt az aknat lehet ugy is elasni hogy tobb darab is mehet egymas ala es ugy sokan nagyobb robanast lehet elerni.
    A tmrp-6 gyartasanak az elejen a belseiben levo acel lencse svedorszagi gyartasu volt, kesob mar jugoslav gyartotak, a palca ami a gyujtoeszkoz resze kb 50cm hoszu es kb 1.7kg nyomasal lepp mukodesbe, ezert ha olyan teruleten vagyunk ahol magas a novenyzet meg gyalogsag elen is hasznalhato.

    Par erdekeseg, az aknakon lathato egy „СРБ” feirat, az a gyarto ceg neve..(cirilul van) latinul ezek a betuk „srb”-t jelentenek, vagyis a gyarto ceg neve: Slavko rodic bugojno.
    Ha valaki ralep az Pma-2 vagy az Pma-3 aknakra akor szamithat hogy a talpa odaveszik, ha meg a Pma-1 re akor elmen a lab egeszen a terdig..a Pma-2 nagyon nehez megtalalni, a Pma-3 meg nehez hatastalanitani ha nincs egy kulonleges harapofogonk. Az gyalogsag eleni aknak nagyobb resze meg van semmisitve mert serbia alairta az otavai egyezmenyt.
    A vegere egy fontos dolog: HA VALAKI, AKARMIKOR RATALAL EGY AKNARA, SOHA SE PISZKALJA, JELOJUK MEG HOL VAN ES HIVJUK AZ ILETEKES SZERVEKET!!!