|

A jugoszláv aknák rövid ismertetése – 1. rész

A délszláv konfliktus kirobbanása előtt Jugoszlávia világviszonylatban is az aknagyártó és exportáló országok élbolyába tartozott. Ennek aztán egyenes következménye lett az hogy a konfliktus során a szembenálló felek mindegyike széles körben alkalmazta ezen eszközöket.

Itt egy kis kitérőt tennék:
Az alap katonai terminológia szerint egy aknamező célja az ellenséges csapatok mozgásának lassítása, azok mozgásának az alkalmazó számára kedvező irányba történő befolyásolása. Az aknamező telepítését (bár elméletben minden egyes katonának tudnia kell végrehajtani) általában a műszaki szakcsapatok végzik és azt a genfi egyezménynek megfelelően okmányokban rögzítik – ezt nevezik az aknamező törzskönyvének. A törzskönyv tartalmazza az aknamező pontos helyzetét, tájolását, a telepített aknák darabszámát, típusát, külön kiemelve a felszedés ellen biztosított aknákat (azok típusát, pontos helyzetét valamint az alkalmazott gyújtószerkezetet).

Sajnos a délszláv konfliktusok során a szembenálló felek reguláris és irreguláris erői mindenféle rendszer, és ami nagyobb gond feljegyzések készítése nélkül hatalmas számban alkalmazták a rendelkezésre álló aknák különféle típusait.

Egy másik probléma ami talán kevéssé ismert a jugoszláv aknákkal kapcsolatban:
Minden aknának tartalmaznia kell (egy darabban) bizonyos tömegű fémalkatrészt, hogy a konfliktus után visszamaradt eszközök műszerrel detektálhatóak legyenek. Ez sajnos sok jugoszláv gyártmányú aknára nem igaz, több fajta (alkalmazás szerint) és több típus készült teljesen fémmentes kivitelben.

És most röviden ismertetném ezeket az eszközöket.

I./1 : Élőerő elleni (klasszikus taposóaknák)

PMD-1/PMA-1

A PMD-1/PMA-1 egy egyszerű fadobozban elhelyezett 200 grammos TNT préstestet és egy UPMD-1 húzásra/nyomásra működő, vagy a PMA-1 esetében UANU-1 típusú vegyigyújtót tartalmazó akna. A PMA-1a gyakorlatilag a PMA-1 műanyagházban, gyútószerkezetük azonos.

Méreteik:

  • PMD-1 196x95x45mm
  • PMA-1 190x89x64mm
  • PMA-1a 140x68x31mm

Tömegük nagyjából 400 gramm, amiből 200 gramm a TNT préstest.

Megjegyzés: a PMD-1 és gyújtója gyakorlatilag egy az egyben a német SchützenMine-42, és gyútója a ZugZünder-42 másolata.

A PMA elnevezés a Protivpesadijska anitmagneta mina (gyalogság elleni nem mágneses akna) rövidítésből származik – a PMA aknák vagy egyáltalán nem, vagy minimális mennyiségben tartalmaznak fémet. Ezek az aknák csak olyan műszerrel detektálhatóak amelyek valamennyi fémet érzékelik, a régebbi típusú vagy kimondottan bombakutató műszerekkel nem, mivel azok csak a ferromágneses anyagok kimutatására képesek.

PMA-1 gyalogsági taposóakna belseje

PMA-1 ,

PMA-1 taposóakna szétnyitva

PMA-1 | Fotó: npa-bosnia.org ,

PMA-2 „pástétom”

A PMA-2 egy műanyag burkolatú akna, nagyjából jégkorong mérettel, közepén egy taposócsillaggal. Gyújtószerkezete az UPMAH-2 nyomásra működő vegyigyújtó. Az akna alapesetben zöld, azonban létezik téli verzió is ami fehér színű.

A PMA-2 méretei:

  • Átmérő : 68mm
  • Magasság (teljes) : 61mm
  • Gyújtó nélkül : 30mm

Tömege 135 gramm, ebből ~100 gramm hexogén, vagy TNT.

PMA-2 taposóaknák zöld és fehér színekben

PMA-2 taposóaknák zöld és fehér színekben ,

Avartakaró alól kilátszó UPMA-2 taposóakna

VPMA-2 – gyakorló taposóakna Boszniában. Alapvetően a jugoszláv aknák harci színe zöld, a gyakorló verziók egy jól látható sárga csíkkal vannak jelölve. | Fotó: amerikai védelmi minisztérium ,

VPMA-2 gyakorló akna

VPMA-2 gyakorló akna – jól látható az előző képnél említett színkódolás | Fotó: lexpev.nl ,

PMA-3

A PMA-3 egy műanyagtestű, korong alakú, tetején fekete keménygumi borítással ellátott taposóakna. UPMAH-3 típusú vegyi gyújtószerkezete a test alsó részében került elhelyezésre, a képen baloldalt látható kis alkatrész fedi magát a gyújtót. Élesítéséhez le kell tekerni a test köré tekert zsinórt ezzel feloldjuk a felső „tányér” mozgását az alsóban. Ha valaki rálép a felső tányér elbillen és kiképzése miatt elműködteti az UPMAH-3 gyújtót.

A PMA-3 méretei:

  • Átmérő : 103mm
  • Magasság : 36mm

Tömege 183 gramm, ebből 35 gramm Tetril robbanóanyag.

PMA-3 taposóakna fűben

PMA-3 típusú élőerő elleni taposóakna | Fotó: Wikipedia ,

PMA-3 taposóakna alsó felének fotója

PMA-3 taposóakna alsó fele. A fotón jól látszik a felső rész gumiborításának széle | Fotó: U.S. Army ,

Ezzel lezárult az élőerő elleni aknák első csoportja. Ami mindenképpen szemet szúr az evolúciójuk során az a robbanóanyag mennyiség csökkenése. Bár már a háborús darabok is inkább csak súlyos sebesülést okoztak a 200 gramm TNT-vel a modern gyalogság elleni taposóaknák viszont már deklaráltan sebzésre készültek amivel ezek az alattomos eszközök még kegyetlenebbé váltak.

Gyalogság elleni repeszaknák – „botlódrótos aknák”

PMR-1

Öntöttacél testű cövekre telepített gyalogság elleni repeszakna. Színe zöld, húzásra működő UMP-1 vagy UPM-2 típusú gyújtószerkezete az aknatest tetején kívül van elhelyezve.

Méretei:

  • Átmérő: 80mm
  • Magasság: 120mm

Tömege ~2 kg ebből 75 gr TNT robbanóanyag.

PMR-2

A PMR-2 egy ún. szükségakna mely fémtörmelékkel „dúsított” betonból készült hengeres testtel rendelkezik. Gyújtószerkezete az UPM-2 húzásra működő gyújtó.

Sajnos pontos méretadatokkal nem rendelkezem de nagyjából 8-10 cm átmérő és 15cm magasság jellemzi. 100 gr TNT robbanóanyagot tartalmaz.

PMR-2 ,

PMR-2A és PMR-2AS

Öntöttacél testű cövekre telepített repeszakna. A korábbi verzióktól eltérően a PMR-2A és AS esetében a cövek anyaga fém, a test zöld színű. Az AS változat különlegessége hogy rendelkezik egy jelzőrakétaindítóval is, így az akna elműködtetése nagyobb távolságról is észlelhető. Gyújtója az UPM-2A az AS változaté pedig az UPM-2AS.

Méretei :

  • Átmérő : 66mm
  • Magasság :140mm
  • Tömege ~1,7kg, ebből 100g TNT.

    Telepített PMR-2A akna

    PMR-2A | Fotó: hcr.hr ,

    PMR-3

    A PMR-3 kategóriájának legújabb tagja. Telepítéséhez egy félszelvényszerű konzol szükséges, ennek segítségével akár fára is rögzíthető. Az akna hengeres acéltesttel rendelkezik és mind gyújtóval felfelé mind gyújtóval lefelé elhelyezhető a konzolon. Gyújtószerkezete a húzásra-nyomásra működő UPROM-3, mely működését tekintve leginkább a döntőpálcás gyújtókra vagy a majd később tárgyalandó UPROM-1
    gyújtóra hasonlít, annyi különbséggel, hogy ennél nincs késleltetés a gyújtási láncban.

    Méretei:

    • Átmérő : 78 mm
    • Magasság : 134 mm

    Az akna tömege 2 kg, ebből ~410g TNT robbanóanyag.

    PMR-3 akna a tartókonzolján

    PMR-3 ,

    PMR-3 akna alkotóelemei

    Irányított repeszaknák

    MRUD

    Az MRUD irányított repeszakna a szovjet MON-50, illetve az amerikai M-18 Claymore jugoszláv megfelelője. A test zöld színű műanyag, és a robbanási irány felé eső oldalon műgyantába ágyazva ~650 db, 5,5mm átmérőjű acélgolyót tartalmaz, melyet ~900 gramm plasztikus robbanóanyaggal indítanak. Az akna 50 méteres távolságban 60 fokos szögtartományt fog le, és ez gyakorlatilag halálzónát jelent. Alapvetően az irányított repeszaknákat megfigyelt aknaként használják pl. egy ösvény, átjáró vagy híd lefogására elektromos gyújtással, de használható hozzá az UPM-1, RO-1 (cseh, húzásra működő) vagy MVE típusú rövidzárlatra működő hatástalanítás elleni védelemmel ellátott gyújtó is.

    Méretei: 230x89x50mm
    Tömege 1,5 kg, ebből 900 gramm plasztikus robbanóanyag.

    MRUD típusú irányított repeszakna és hordozótáskája

    MRUD típusú irányított repeszakna | Fotó: lexpev.nl ,

    MRUD típusú irányított repeszakna belseje

    Fotó: lexpev.nl ,

    Természetesen a felsorolás nem teljes hiszen a konfliktus során sok helyen, sok változatban gyártottak akár szükségmegoldásokkal is aknákat. Érdemes még megjegyezni azt is hogy a taposóaknák kivételével valamennyi aknához alkalmazható a szovjet eredetű VP-13 szeizmikus irányítópult és sokféle diverziós gyújtó, (angolszász kifejezéssel booby trap) melyek közt van teherelvételre működő, fényszenzoros és egyszerű időzítőgyújtó is.

    —–
    Szerző: duckdodgers

20 hozzászólás “A jugoszláv aknák rövid ismertetése – 1. rész”

  1. Ez egy jól összeállított, olvasmányosan megírt és kiválóan illusztrált cikk ! Sőt, a főbb technikai paramétereket is tartalmazza.

    E témának hazánkban elég szűk az irodalma.

    Gratula érte és szívből kívánom még sok hasonló színvonalú cikk írását !

  2. A kapott cikk feltöltésekor a saját figyelmetlenségemből adódóan a PMA-2 taposóaknánál a 2. fotó némiképp hibádzott. A részben az avarban elhelyezett akna egész pontosan VPMA-2 típusú, azaz gyakorló változat. Képaláírás módosítva + szorosan kapcsolódóan felkerült egy újabb fotó a PMA-2 részhez.

  3. Valóban jó cikk. Az akna szemét dolog, viszont hatékony. Én például az MRUD aknában elég komoly potenciált látok. Nem árt ha egy haderő rendelkezik hasonlóval. Szerintem még épületen belül is alkalmazható.

  4. sziasztok, en vajdasagi vagyok, es atmentem a szerb katanasag kikepzesen (tesek ne haragudni a helyesirasomert,szerb suliba jartam). epp ilyen aknakrol tanultunk. a pma-1 „pravougaona” – téglalap aknanak hivtuk, a pma-2 ahogy a cikben is pastetomnak, a pma-3 meg „klackalica” – nemtom most atforditani a jelentesit.

    szamomra a leghatekonyabbak a mrud-ok es a prom-1, a mrud akna kb 60fokos iranyba dobja szet a repeszeket kb 40-50 metere, szoval iranyithato a hatosugara). a prom1 (ezt nem emliteted itt a cik rola http://en.wikipedia.org/wiki/PROM-1)meg amikor meghuzak a drotjat folrepul kb 1meteres magosagba es akor robban (igy tanultuk, hala istenek nem latam hogy mukodik)es ugy nagy vasztesegeket okozhat kb 40 meteres korzetben..a pmr-3 aknat nem volt alkalmam latni..most latom eloszor. ha akarod folytatni a ciket akor irj a tank eleni aknakrol is, azokbol is van par darab..
    kulonben az aknak pokoli dolgok, kulonosen ha semmi terv nelkul asak el es meg jegyzeteket se hagynak arol (ahogy mar a szlavok csinaltak) es ugy nehez oket a haboru utan megtalalni es hatastalanitani, meg evekik a haboru utan lehet halani a hirekbe hogy civilek haltak meg az aknaktol..foleg gyerekek :(
    udv mindenkinek

  5. atx mint a cikk végén is jeleztem a 2. részben foglalkozom majd a kimaradtakkal : az ugró repeszaknák és a harckocsi elleni aknák. Az MRUDnál említettem :”Az akna 50 méteres távolságban 60 fokos szögtartományt fog le, és ez gyakorlatilag halálzónát jelent.”

  6. Kedvenc jelenetem az „Ellenséges terület” című filmben amikor átsprintel az elhagyott gyár területén az aknák közt :D besírtam rajta, de komolyan! Ott ha jól emlékszem szerepel ugró repeszakna, de mellette PMR-ek is. Ha nem láttad nézd meg, érdemes.

  7. Mind a cikk témája, mind a mínősége ötös. Gratula.

    Akit a téma érdekel, az Olvassa el a Horváth háború hősei és én c. könyvet. Nekem nagyon tetszett, de szörnyű mennyire bennünk van a másik elpusztítása.

  8. igen tudom hogy libikoka, de ez nekem valahogy nem paszol a nevhez, mindha volna mas kifejezes is ..csak nem jut eszembe.
    neztem a filmet, es neharagudjatok de szerintem hulyeseg, egyszer neztem meg es lattam benne par nem epp eletbevalo jelenetet, az egyikuk epp az hogy atszalad a aknamezon, ok nem lepet egyre se ra, de eletben azok az aknak olyan nagy gyorsasagal repitik szet a mar megirt 40-50 meter tavolsagra a repeszeket hogy a csavo nagy serulesekel huzta volna meg vagy holtan heverne..

  9. altx hát épp ez az.. hogy abszolút lehetetlen és ezért röhejes az egész.

    a Klackalicára : mérleghinta? ha ismernéd az aknát értenéd miért írtam hogy találó a megnevezés. Mindenesetre a 2. rész Veled kezdődik majd.

  10. arkan tigrisei egy egyszeru zsoldos banda volt, arkan meg szerbia egyik legnagyobb mafia vezere..a konyverol nem halotam edig, de oszinten nem is erdekel..hogy gondolod hogy velem kezded a cikket? :D merleghinta nem rosz kifejezes..en szivesen segitek, majd ha elolvasom irok hoza amit tudok,sajnos mar reg voltam katona (2001ben) es sok mindent elfelejtetem, van egy kis jegyzokonyvem (amibe akor irkaltam), de epp az aknakrol nem sokat irtam le, csak a neveket :(

  11. a cikk már elkészült :) és így kezdődik Veled :
    „Időközben hála az Internet elterjedtségének és a kommentelés lehetőségének, kiegészítő információkhoz jutottunk az első részben tárgyalt PMA aknákkal kapcsolatban. Tehát :
    a PMA-1 “pravougaona”(téglalap) , a PMA-2 “Pašteta”(pástétom) , a PMA-3 pedig “Klackalica” (libikóka) becenéven ismert a jugoszláv/szerb hadseregben. Az információért hálás köszönet vajdasági Fórum és Nemzettársunknak altx-nek!”