|

A védelmi szektorból legjobban profitáló vállalatok

A haderők materiális, illetve szolgáltatás vonalas ellátása mindig is jó üzlet volt, és mindig is jó üzlet lesz. Nade melyek azok a vállalatok, melyek ezen szektorból jelenleg a legtöbb hasznot préselik ki?

Nos, ennek kapcsán különösképpen nem kell tippelgetnünk, hiszen a a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) évente publikálja ezen témát boncolgató jelentését. Az 1966 óta működő szervezet legfrissebb, 2012. február 27-én napvilágot látott jelentése a 2010-es évet részletezi. A védelmi szektor 100 legnagyobb vállalatát listázó, immár 23. ilyen jelentés kapcsán elöljáróban tisztázni kell, hogy egyes országokból a kellő transzparencia miatt nem tartalmaz versenyzőket – itt elsősorban Kínára kell gondolni, ahonnét amúgy több vállalat is bekerülhetne a listába, de a svédek kommentje szerint vélhetően hasonló a helyzet egyes kazahsztáni, illetve ukrán vállalatok esetében is. Az aktuális lista a sorban a 9., mely az orosz vállalatokat is tartalmazza.

Az igen előkelő első tíz pozíciót zömmel továbbra is amerikai vállalatok, vagy konglomerátumok söpörték be, de nem kispályás versenyzői végett az öreg kontinens sem maradt ki most sem az elitből – Európa 3 vállalattal képviselteti magát a top 10-ben. A top 100 vonatkozásban meg elmondható, hogy a 44 amerikai mellett 32 európai és 7 orosz cég jutott be

A piszkos anyagiakra váltva a svédek szerint világviszonylatban 2010-ben 411,1 milliárd USD lett haderő vonatkozású beszerzésekre fordítva, ami ha jól számolunk a 2010-es magyar GDP kicsit több mint kétszerese. És mai árfolyamon nézve cirka 92 680 000 000 000 HUF.

Az elmúlt évekre visszatekintve pedig elmondható, hogy 2002 óta a 100 legnagyobb védelmi szektoros vállalat összesített bevétele 60 százalékkal növekedett. Mondjuk ez kicsit sántít, hiszen ebben a listában ott van a Boeing is, akinek összesített bevételének igen jelentős részét nem a haderő vonatkozású tevékenység adja.

Direkt nem linkeltük ám még be a listát! Így akik nem ismerik legalább hozzávetőlegesen az élmezőnybeli sorrendet azok most tippeljék meg dobogósokat! :) Kik ők? A Boeing? A Lockheed Martin? A BAE Systems? Netán mások?

Nos, akik a Lockheed Martint nevezték meg befutónak, azok nem tévedtek, mert bár összesített bevételben csak a negyedik az elsősorban szárnyas fenevadjai végett ismert vállalat, a védelmi szektorhoz köthető profitban odaver a mezőnynek.

A marylandi Bethesdában székelő Lockheed Martin a 2010-es évben a szállításokat figyelembe véve a védelmi szektor legnagyobbja volt. Ez egyébként még csak egy fél évtizedes jelenség, hiszen 2007-ben „még csak” a dobogó legalsó foka jutott nekik, de azóta pozíciót cseréltek a korábbi éllovassal, a Boeinggel.

A Lockheed Martin, mint az Egyesült Államok dominánsan legnagyobb védelmi szállítója a 2010-es évben az alábbi teljesítményt nyújtotta:

  • Összesített bevétel: 45,803 milliárd USD
  • Védelmi szektorból származó bevétel: 35,730 milliárd USD
  • A védelmi szektorból befolyt bevétel százalékos aránya: 78%
  • Összesített profit: 2,926 milliárd USD
  • Alkalmazottak száma: 132 000

A dobogó második fokán, immáron jó ideje bebetonozottan az angol BAE Systems-áll, melynek profilja a listavezetőnél sokkal koncentráltabban a védelmi szektor – a piacot igen széles és szertágazó kínálattal lefedő mammutvállalat összbevételeinek 95 százaléka onnét csordogál be. A 2010-es év eredményei:

  • Összesített bevétel: 34,609 milliárd USD
  • Védelmi szektorból származó bevétel: 32,880 milliárd USD
  • A védelmi szektorból befolyt bevétel százalékos aránya: 95%
  • Összesített profit: 1,671 milliárd USD
  • Alkalmazottak száma: 98 200

A jelenleg a dobogó legalsó fokán álló már említésre került. Nem másról van szó, mint a civil területen is komoly pénzeket kaszáló Boeingról.

A BAE Systems-nél szűkebb, nagyjából a Lockheed Martinéval azonos szolgáltatás kínálattal – repülőgépek, elektronika, rakéták, űr szektor – rendelkező, a civil ágazatai miatt a riválisainál nagyságrenddekkel ismertebb nevű vállalat sem panaszkodhat a 2010-es eredményei miatt:

  • Összesített bevétel: 64,306 milliárd USD
  • Védelmi szektorból származó bevétel: 31,360 milliárd USD
  • A védelmi szektorból befolyt bevétel százalékos aránya: 49%
  • Összesített profit: 3,307 milliárd USD
  • Alkalmazottak száma: 160 500

2010-ben a tízes listára Európából még az EADS és az olasz Finmeccanica jutott be – konkrétan a 7. és 8. helyeket könyvelhették el. Oroszország vonatkozásában az első hely a 20., amit az Almaz Antej csípett el. A légvédelmi vonalon mozgó konszernt az Egyesített Repülőgépgyártó Vállalat követi a 21. helyen.

No de most már csak belinkeljük a listát, így aki nem keresett rá eddig, az most szépen kattintson ide. A korábbi évek jelentéseinek online elérhető kiadásai pedig erre találhatóak.

A SIPRI grafikonja a 2003 és 2007 közötti amerikai és orosz fegyvereladásokról

A SIPRI grafikonja a 2003-2007 közti fegyvereladásokról – USA vs. Oroszország vonatkozásban, a lőfegyverek szerepeltetése nélkül ,

6 hozzászólás “A védelmi szektorból legjobban profitáló vállalatok”

  1. General E-nek volt brutál 11milliárd usd és még is csak a 3%-át adja a bevételének a védelmi részleg! Mennyi hajtóművet gyárthatnak akkor az utasszállítóknak akkor ezek évente! :D:D:D
    Raythenont előrébb vártam!

  2. @Shornet
    A GE nem csak hajtóműveket gyárt, hanem minden féle üzletben benne van a biztosítástól kezdve az orvosi berendezéseken át az áramszolgáltatásik. Sőt, ha jól tudom a pénzügyi szolgáltatásokból származik a bevételének legnagyobb része.