|

Hende: ellenségeink is tisztában vannak helikoptereink állapotával

A hazai hadiipar újjáélesztéséről, a honvédség helikopter-állományának megújításáról és a medinai katonai radarról is beszélt a honvédelmi miniszter a Vasárnapi újságban.

A legjobb minőségű Kalasnyikovok egykor Magyarországon készültek, évtizedekkel ezelőtt a hadiipar közel negyvenezer embernek adott munkát, ma azonban a katonák elemi felszerelését sem képes előállítani. Az idén ezért útjára indul a Hadik-terv, amelynek célja a magyar hadiipar újjáélesztése – erősítette meg a Vasárnapi újságban Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A politikus elmondta, a Varsói Szerződés idején kialakult, az akkori keleti technikát előállító hadiipar nem támasztható fel, ma az elsődleges feladat az hogy a honvédség igényeit a jelenleginél jóval nagyobb arányban a hazai ipar elégítése ki. Hende Csaba hozzátette, akkor is elégedett lenne, ha az export nem lenne nagy volumenű.

Magyar Mi-17

A Magyar Honvédség egyik Mi-17-ese | Fotó: Spawn HTKA.hu ,

A tárcavezető a katonai helikopteregység kapcsán elmondta, a honvédség forgószárnyas képessége válságos helyzetben van, ami nem titok sem a barátaink, sem az ellenségeink előtt. Ez azt jelenti, hogy az állam vezetésének „nagyon hamarosan” döntéseket kell hoznia abban a tekintetben, hogy óriási költségekkel még néhány évre meghosszabbítjuk a birtokunkban lévő volt szovjet technika élettartamát, vagy kihasználva a lehetőségeket átállunk egy új nyugati technikára. Utóbbinak szintén jelentősek a költségei, az óra azonban ketyeg – mondta a miniszter.

Hende Csaba megjegyezte, a katonai helikopterek békeidőben is pótolhatatlanok, például árvizek idején, amikor a másképp megközelíthetetlen részeken a légi járművekről ledobált homokzsákból építik ki a szükséggátakat.

A tárcavezető a medinai lokátoregység kapcsán azt mondta, a harmadik három dimenziós radar, amelyet túlnyomó részt a NATO finanszíroz, elengedhetetlen. Ennek oka, hogy a NATO légtér-ellenőrzési rendszerének teljes egészében le kell fednie a katonai szövetség országainak égboltját. Veszély, fenyegetés ugyanis mindig érkezhet a levegőből, amire példa 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadás – mondta a politikus.

Hende Csaba a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában hozzátette, a medinai lokátort a Tolna megyei községben élő emberek, az önkormányzat, valamint Honvédelmi Minisztérium között kötött megállapodás értelmében építik fel.

Forrás: Híradó

93 hozzászólás “Hende: ellenségeink is tisztában vannak helikoptereink állapotával”

  1. „A legjobb minőségű Kalasnyikovok egykor Magyarországon készültek”

    Ez hulye? A legjobb minosegu az a Finn. Hallott ez mar a Sakorol meg a Valmetrol?
    En egyelore azt hallottam a magyar AK klonokrol, hogy a tonkretehetetlent is kepesek voltak a magyarok elb@szni, olyan szar minosegu.

    Azonkivul orulok, hogy sikerult kapcsolniuk, hogy nincs is hadseregunk :P

  2. Üdv, még új vagyok itt – legalábbis hozzászólás terén.
    A hír kapcsán eszembe jutott, hogy ez az ügy olyan igazi magyaros: miután megszűnt Fűzfőn a lőszergyártás, Tesco lett a PG helyén, a Győri vagongyárat lebontották és a helyét behintették sóval, a Bfüredi hajógyárat leépítették, stb, most állunk neki a sz**ból várat építeni…

    MuldR: én úgy olvastam, hogy a magyar AMD-65, AMP-69 azért jól muzsikált, de cáfoljatok meg, ha tévedek.

  3. Panzer!
    Ennek a hírnek addig volt jelentősége ránk vonatkozóan, míg alá nem írtuk a Gripenek hosszabbítási szerződését. A csehek mindent bevetnek, hogy olcsóbb bérleti szerződést tudjanak kötni, hozzá teszem, ez az igazi politikai játszma. De most már ennyi pénz elköltése után értelmetlen lenne 16-ost venni, ha csak nem pályázunk erre a címre: Az ország, ami háromszor rendszersített 4. generációs gépet

  4. „ma az elsődleges feladat az hogy a honvédség igényeit a jelenleginél jóval nagyobb arányban a hazai ipar elégítése ki.”

    mit lehet erre mást mondani?

    végre!!!! felismerték a legalapvetőbb nemzeti érdeket!

  5. MuldR
    Ne haragudjon meg de mennyi idős ön? Mert hogy ak-47-est használt.
    Mert akkor maga az AK-63,AMP-69,AMD-65 elött szolgált.
    De akkor maga nyilvánvalóan tiszt vagy tiszthelyettes lehetett hogy AK-47 et adtak a kezébe.
    Az AK-63 jobb vólt az AK-47 nél jobb vólt az anyagok minősége.
    Az AMD-65 Deszant fegyver minőségi problémák itt se léptek fel se a fegyver anyagába se a gyártás minőségébe a (hátránya hogy pontatlanabb vólt egy hosszabb sorozatnál pláne és gyengébb vólt a torkolati energiája de ezt a rövidebb csőnek köszönhette. (a maga korába viszont ezt a problémát máshogy nem lehetett orvosólni)
    AMP-69 egy nagyon hasznos plusz túlajdonságott kapott a puskagránátot gyártási és anyagminőségbe ezzel se vólt probléma.

  6. Hornet,
    Tudom, azért is írtam hogy sci-fi .. Az utolsó mondat egyébként is az hogy „A csehek a közelmúltban kezdtek tárgyalásokat a svédekkel 14 Gripen vadászgép 2015-ben lejáró bérlésének meghosszabbításáról.”
    Mivel nyilvánvaló hogy ők is kényszerpályán mozognak, ezt tudják a svédek is, és nem hinném hogy olyan óriási engedményeket ki tudnának csiholni belőlük.
    Niná hogy marad a Gripen, a cseheknek is drága a Falcon, ez a konklúzió.

  7. Ennek annyira politikai beszéd íze van. Az ellenségeink figyelik a forgószárnyas képességünket? OMG. Inkább elmagyaráznák szépen, hogy mire kellenek a helik és miért, de ellenségekkel érvelni arcpirító bullshit.

    Hadiipar feltámasztása? Oké, ezt is el lehetne magyarázni reálisan és konkrétabban, de ez is csak politikai vágyálom szintjén van előadva, amiből valszeg annyi valósul meg, mint a politikai vágyálmokból általában.

    Ez egy vicc. Ha már a vicceknél tartunk, akkor olyan tankot kéne gyártanunk, ami úgy csinál mintha menekülni kezdene, aztán elkezd hátra fele lőni. Nyilakat. Az ellenségeink aztán ismét fújhatják a régi nótát: „a magyarok nyilaitól…”. A feltámadt hadiipar aztán feltámasztja a tudjukmit, a Nagymagyarországot.

  8. „A tárcavezető a katonai helikopteregység kapcsán elmondta, a honvédség forgószárnyas képessége válságos helyzetben van, ami nem titok sem a barátaink, sem az ellenségeink előtt.”

    Hmm… Érdekes megfogalmazás. Emlékszem, jónéhány évvel ezelőtt, Deák János tábornok, az akkori MH vezérkari főnök, kifejezetten indulatosan igazított helyre egy újságírói kérdést, amely a Honvédség Magyarország „ellenségeihez” képest fenálló képességeit firtatta. Azt kérte Deák az újságírótól, hogy egy kicsit készüljön fel jobban az interjú előtt, és mutasson neki legalább egy ellenséget, mert ő ilyenről nem tud! Igaz, ő nem politikus volt, „csak” katona… :-((

  9. Panzer!
    De azért bepróbálkoznak a dologgal. Érdekes lehet/lesz majd a tárgyalások légköre, mikor ezt a jelentés majd szóba kerül. Abban viszont igazad van, hogy ez sci-fi kategória, de ha a pénzt lehet vele spórolni s ráadásul nem kicsit, akkor politikai játszmában egész jó kártyának lehet venni…

  10. A Medinai tényleg egy rossz húzás (a medinai szerepe alapból az erőmű védelme volt bár réskitöltő volt a besorolása)
    Az egyik réskitöltőt amit muszáj lesz építeni így én Siklósra tenném vagy Harkány és Pécs között a csilagvizsgáló helyére (a hegy nevét nem tudom).
    Heliket csak újat semmi használtat.
    Hadi ipar a Komondorral ki lesz tőltve a harctéri mentő a ABV-felderítés az önjáró aknavető és a MRAP a tűzirányítás és a mobil harcászati pont szerepkőr. A Rába páncélozott tehergépkocsijai és páncélozott személyszállító tehergépkocsi szerepkört tölti ki és én úgy hallottam hogy a BTR ek váltásán már dolgoznak a Rába mérnökei (Olasz-Német segitségel)
    Az egyenruha kérdése megoldott a bakancsról Bonyhádot hallottam hogy újra beindúl.
    Ami hiányzik és magunk is könyedén előtudnánk állítani az a golyóálló mellény (kerámia lappostól ez már évek óta kérve van több kerámia gyár részéről) és a rohamsisak gyártás.
    Nagyobb hangsúly fektetése a mesterlövész és romboló puskák rendszeresítésére (egyszerűen több jólképzett mesterlövészre és rajlövészre van szükség) főleg a mai megváltozott harcászatba.
    Én a gránátvető piacra is bepróbálkoznák (Felvásárólnám a csődbe ment Bulgár Arsenal fegyvergyár Licenszeit és gépeit. http://www.arsenal-bg.com/main.htm

  11. Hogyha mond valamit a Hende az a baj, ha nem mond semmi akkor sunyi tolvaj az a baj!? :D:D
    Különben meg nem irreális álom mivel nem tankokat meg 5generációs repülőt mondott hanem legalább az alapvető felszerelést amibe akár komolyabb jármű is beleférhet sztem!
    Szekeres Juhász beszédébe mindig minden a legjobb volt, itt legalább van normál kritika!?

    Indexes cikk az gagyi!
    Viszont mi ez 50 milliárd forintos indiai elektronikai tender??

  12. Hornet

    Egy dolog mondani valamit, és más dolog bepróbálkozni valamivel. Itt mondtak valamit, ez kétségtelen, de hogy ez már bepróbálkozásnak minősül-e, az már kétséges lehet.

    Mert így önmagában a „feltámasztjuk a hadiipart” az semmiben nem különbözik a „létrehozunk egymillió új munkahelyet”-től.

    Ha tudsz konkrét beruházásról, akkor szólj, és akkor beszélhetünk bepróbálkozásról, addig viszont nem mondhatunk többet, mint hogy elhangzott valami.

    A hadiipar feltámasztásához először is forrás kéne. Van ilyenünk? Tisztességes politikus először elmondaná, honnan lesz forrás, az álomgyáros először elmondja, hogy milyen szép és jó lesz majd, hogy miből azt ne kérdezzük, csak higgyünk erősen.

  13. Pocok75 akkor bocsi (nem irigyellek hogy rátok sózták az 50-es évek technikáját és a tartalék fegyver került a nevetekre gondolom a tietek eredetileg lett volna szépen ment ki Horvátba… őrült egy helyzet volt az biztos de hogy tiveletek is így kicsesszenek… érthetetlen miért fegyvereztek ennyire alul titeket a tűz mellett miközbe a ti esetetekbe még támadás se jöhetett vólna szóba a védelmiképeségeiteket meg rendesen leredukálták ezzel az idióta lépéssel a gyorsabb könnyebb fegyverszállítás érdekébe a pénzért és a szabad kikötő használatért amit viszont szinte soha nem veszünk igénybe.)

  14. Köszi fockewulf Pocok75 MuldR Ugye akkor mind a Délszláv Háború ideje alatt vagy utána voltatok a Határőrségnél?
    Akkor már világos hogy hogy oldották meg a fegyverszállítást úgy hogy a raktárakba ne legyen leltári hiány egyszerűen azok a fegyverek amik a tieitek lettek vólna adták el. A tartalékot (AK-47 amit írtam is hogy vólt a határőrségnél tartalékba csak ott) kaptátok meg ti és utánna nem is lett raktából pótolva az eredeti maradtak az AK-k.
    Így már minden világos hogy miért is használhattatok AK-47est.

  15. Tilikov!
    Félreértesz, nem magyar vonatkozásban írtam, amit írtam, hanem a cseh és a svéd félre gondoltam, mikor majd asztalhoz ülnek a hosszabbításról tárgyalni és a svédek megpendítik azt a kérdést, hogy mi a helyzet azzal a közös Közép-európai F-16 üggyel? Erre a szitura gondoltam.

    Ha konkrét beruházásról – vagy inkább képesség megtartásra – kérsz példát, akkor ott van a Nyírtelek-i HM Arzenál ZRT. ahol a Mavrick rakéták karbantartását végzik. Szerintem ennek is örülni kellene!
    http://legiero.blog.hu/2008/11/20/maverick_1

  16. Hornet

    Én tényleg nem akarok kekeckedőnek látszani, és örülök is, hogy a 20+20+4 db rakétát magunk tarthatjuk karban, bár ahogy elnéztem a kommenteket, mintha felmerült volna az átbaszás gyanúja az árral kapcsolatban, és még mindig totálisan nem értem, hogy akár ez hogyan jogosíthatná fel a minisztert a hadiipar és feltámasztás szavak együttes használatára, hacsak persze nem a politikai parasztvakítás esete áll fenn.

    De abban teljesen egyet értünk hogy legyen úgy, csak én nem szeretnék előre inni a medve bőrére, a politikusok nagyívű szavaiban pedig már rég nem tudok hinni.

  17. Tilikov!
    Nem annak vettem kekeckedésnek, s elnézést ha válasz hangvétele annak tűnt.
    Tényleg szép elhatározás, de ez nagyjából olyan mértékű feladat, mintha valaki elmenne Amerikába és megállna egy üres telken mondjuk Detroit kellős közepén s ennyit mondana: „Na itt most autógyárat építünk és minden happy lesz.” Ez mondjuk úgy 100 évvel ezelőtt faja lett volna, de most lehetetlen feladat.
    Meg kell keresnünk azokat a piaci réseket, amiket talán képesek vagyunk lefedni. A Komondor is jó elképzelés, de nagyon „sűrű” a mezőny, amibe bekerül, ha bekerül. Ha lehet, akkor csináljuk apránként haladva, de nagy ugrások ideje még nem vagy már nem fog eljönni. Alaposan fel kell térképezni a lehetőségeket és a legjobban kihozni. Annak pedig semmi értelme nincs, hogy bele ölünk egy csomó pénzt, tudást és utána hagyjuk elfolyni a dolgokat.
    Ha csináljuk, akkor hosszú távra tervezzünk ne 10 évre….

  18. Ez van az esetek nagyjában nincs MOon alap, attól meg isten mentsen, hogy az állam akarjon ilyet csinálni nem lenne az más mint pénzlopás 0eredménnyel.
    A Raba-nal az a jó, hogy megvan az alap. H14-H22ig komoly katonai gép mind, teszteltek, MOon rendszeresítés alatt vannak. A probléma, hogy állami tulajdonba került. Mehet az egész szétlopása.

  19. Amúgy mi van ezekkel a Gepárd puskákkal? Ez legalább egy létező valami, nem csupán homályos vágyálom. Rendelt ezekből eddig bármilyen haderő? Nem ezzel kéne lobbizni mindenfele?

    Mondjuk ha már ránk akarják sózni a levedlett Hjújijaikat az amcsik, akkor nem lehetne azt mondani nekik, hogy oké, elfektetjük a döglődő gépeiteket, de ti meg rendeltek egy szép adagot a puskáinkból? Vagy legalább zsíroztok egy kis afgán, vagy iraki megrendelést, addig amíg lehet?

  20. Azért szerintem azt el lehet ismerni, hogy ami eddig a Hende alatt történt az a körülményekhez képest abszolút elfogadható! Szóval eddig amit csináltak az jó volt és most arról beszélnek, hogy mit szeretnének a továbbiakban. Végre egy olyan miniszter akin látszik a tenni akarás és tudja azt is, hogy nem nagy marhaságokat kell bedobni a köztudatba…
    Egyébként a régi és a jelenlegi alkotmány (nemzeti alaptörvény) is megemlíti mi történik külső támadás esetén akkor az is baromság? Szerintem a honvédség egyik feladata az, hogy számol az esetleges külső támadással és tisztában van vele, hogy mindenki tudja milyen állapotú a magyar honvédség. (Habár szerencsére kevés, nulla az esélye pillanatnyilag egy támadásnak)

  21. Nem lehetne megvenni pl az osztrak Pandur AP nek a gyartastechnologiajat?A RABA uzemben lehetne gyartani.Persze biztos sok miliardba fajna de legalabb mi gyarthatnank es fejleszthetnenk tovabb.
    Ami kerdesem lenne hogy egy ilyen technologiai transzfer lenne gazdasagosabb hosszutavon vagy pedig megvenni a kesz jarmuveket es a kesobbiekben folyamatosan cserelgetni?

  22. Akik most negatív értelemben kritizálnak, azok nyilván még többet szeretnének.
    Sajnos, ma talán ennyire ha van lehetőség.
    Majd vegye mindenki górcső alá a jelenlegi honvédelmi vezetés és az ezt megelőzőek áldásos tevékenységét.
    Aztán gondolkodjon el és majd ha átgondolta, ki, mit is tett eddig, akkor írjon, de valami reális észrevételt.
    Még szerencse hogy a jelenlegi kormány van hatalmon, honvédelmi szempontból.
    Tartok tőle, szoci érában, a jelenlegi gazdasági helyzetben, már a Malév sorsára jutott volna a haderő.

  23. Én is szerettem, mert viszonylag pontosan lehetett lőni vele. A határon meg mindegy, hogy mi volt nálunk, akkor is becsokiztak tőlünk a határsértők hacsak hangosabban fingottunk. Igaz mi is, amikor ki voltunk vezényelve a határra! Ha csak villámlott és dörgött, már akkor is harci riadó volt. A PSZH-kat meg mi is csak viccnek tartottuk, mert már egy PA-val is lyukat lehetett lőni az ajtajára! :D Hejj, de szép idők is voltak! minden mai 17-19 éves kis surmót bevezényelnék egy 56 hónapra még ma is! :D Jelenlévők mindig kivételek! :D

  24. Nem akarok kekeckedni, igaz hogy a Gepárd jó. De igazán csak régen számított kurrensnek. Manapság pedig csak az alsó gagyi kategóriát jelenti. Ebbe is pénzt kéne fektetni. Mert a minőség azért valahogy kapcsolódik a mennyiséghez is. A minőség nem csak a ballisztikai adatokat jelenti, azok természetesen kötelezőek.

  25. Valamelyik nap a kezembe került gy Vasutas magazin, és abban volt egy két „szakmába vágó” cikk. Az egyik arról szólt, hogy egy nagyon zseniális kisvállalkozó a 3 évi HÉV forgalmista gyakornok fizetéséből csinált egy zseblámpa gyártó kisvállalkozást, és most ő gyártja a lámpákat a vasútnak.
    A másik, ami jobban idevág, az az, hogy nagy lendülettel új IC vagonokat gyártanak szép hazánk földjén. Természetesen a cikkben vagy ötször nagy büszkén hirdetik, hogy 18 éve nem készült vagon az országban, és most megint, milyen jó is ez. Én azért megkérdezném az illetékeseket, hogy nem kéne mondjuk előbb tehervagonnal próbálkozni, hogy az megy-e, aztán nekiállni az összkomfortos IC-nek?
    Hende az elmondottak alapján egy műszaki analfabéta, akinek egy golyóstoll összeszerelése is komoly kihívást jelent. Az iparban nem úgy megy, hú gyártsunk ilyet, és holnap már készül is. A finanszírozás részéről meg ne is beszéljünk. A Honvédség nincs abban az anyagi helyzetben, hogy nagy mennyiségben vásároljon bármit is. Külföldi üzletet meg nem lehet azzal kezdeni, hogy eladjuk, ha majd egyszer elkezdjük gyártani. Arra meg, hogy valaki gépfegyvert vagy terepjárót vegyen, nem fog senki éveket várni, mert van elég működőkepés konstrukció a piacon. Inkább azt fogja választani, mintsem várjon egy hasonló kategóriájú, de kitudja milyen árban és minőségben realizálódó valamire.

  26. „Még szerencse hogy a jelenlegi kormány van hatalmon, honvédelmi szempontból. Tartok tőle, szoci érában, a jelenlegi gazdasági helyzetben, már a Malév sorsára jutott volna a haderő.”

    Azért szerencsére van más alternatíva is! A Jobbik Honvédelmi Programja egyrészt célul tűzi ki a hivatásos és szerződéses katonák élet-, és munkakörülményeinek drasztikus javítását, a Honvédség létszámának a növelését, valódi tartalékos rendszer kialakítását, a magyar ifjúság kötelező felkészítését a Haza fegyveres védelmére, valamint a védelmi költségvetés olyan mértékűre növelését, amely lehetővé teszi az ország önálló megvédelmezését, az úgynevezett „szövetségesek” segítsége nélkül is. Nyilván hosszú távon ez jelentheti az ezeréves határok védelmét is. Ez azért gondolom, sokkal ambíciózusabb program a katonák számára, mint a mostani kormányé, de majd talán Dudi megmondja, ha erre jár…

  27. Szerintem pedig teljes mértékben elképzelhető egy ilyen program. Számtalan szükségletet ki tudnánk elégíteni határokon belül is.

    Maradjunk csak az aktualitásoknál:
    – hazai ruházat gyártása
    – golyóálló mellények és sisak gyártása
    – szállító járművek
    – páncélozott járművek
    – gránátvetők
    – fegyver modernizáció
    – lőszer gyártás
    – informatikai rendszerek fejlesztése
    – helikopter vásárlás esetén hazai karbantartóbázis (akár részleges is)
    – felderítő, sugárzásmérő stb. eszközök

    Én már azt hatalmas lépésnek tartom, hogy egyáltalán ilyen dolgok szóba kerülhetnek. Lehet szidni Hendét, de azt nem lehet kétségbe vonni, hogy az elmúlt években ő tette a legtöbbet a honvédelemért a legkisebb költségvetésből.

    Másrészről pedig kicsit el kellene gondolkodni azon, hogy miért is fikáznak itt egyesek mindent ami hazai gyártású. Igen is képesek vagyunk nemzetközi szinten is komoly minőséget előállítani. Ami eddig gyengébbre sikerült az nagy részben nem a gyártáson hanem a döntéshozók elhibázott lépésein múlott. Le kellene már szokni erről a divatfikázásról.

    Van végre egy ember aki láthatóan akar valamit, a szarból próbál várat építeni. Az lenne a normális hozzáállás ha egy ilyen ember mögé sorakoznánk nem pedig támadnánk mindenféle faszsággal. Éppen az ilyen mentalitás miatt tartunk itt.

  28. „valamint a védelmi költségvetés olyan mértékűre növelését, amely lehetővé teszi az ország önálló megvédelmezését,”

    Fölösleges pénz pazarlás lenne .
    És ha a jobbik hatalomra is jutna rögtön elkezdhetnénk félni a szankciótól eközben szomszédok ócsón megkapnák az f-35-ket is és minden egyéb modern cuccot és mivel hogy nincs nukink tuti lerohannának minket .

  29. „Igen is képesek vagyunk nemzetközi szinten is komoly minőséget előállítani. Ami eddig gyengébbre sikerült az nagy részben nem a gyártáson hanem a döntéshozók elhibázott lépésein múlott.”

    Forest, ha van „insider” ismerősöd, akkor kérdezz rá például egy KGP-9 nevű géppisztoly csodára, amelyet a boldogult FÉG gyártott. Beszoruló lőszer, olyan sorjás tár, hogy véresre sebezte a kezet, stb, volt ott minden. Az iraki kontingensünk parancsnokai fejhangon sikítottak, ha a KGP-9 szóba került. Ezzel együtt, lehet, hogy még mindig kint van a csapatoknál. Értem én, hogy sokkal olcsóbb mint a H&K MP-5, na de NEM véletlenül…

  30. Magyarország gyártotta a legjobb minőségű AK klónokat az összes közül!
    Az AMD pedig egy kiváló fegyver nem véletlen kezdik el felfedezni az amiknál i(és persze azért mert nagyon-nagyon pozitív tapasztalatok vannak vele Afganisztánban!Pl az egyik afgán fegyveres szervezet fel volt háborodva,hogy ők miért nem AMD-t kapnak…).

  31. @Killer Clown

    Anélkül, hogy komoly eszmefuttatásba kezdenék ajánlom Dudi hozzászólását picit feljebb az AMD-vel kapcsolatban. Csak azért mert korábban pont ő rá hivatkoztál.

    A KPG-9 pedig tényleg egy elhibázott konstrukció volt. Ezt nem vitatom, de maradjunk annyiban, hogy nevetséges dolog egy adott termékre hivatkozva leszólni egy teljes ország hadiparát. Egy nagy jobbikostól (HTKA kódján: turbómagyar) pedig mindenképpen többet vártam volna ebben a tekintetben.

    ui.:
    Olvastam én is azt az írást ami alapján véleményt formáltál a KPG-9-ről.

  32. KGP-9

    Egy érdekes dolog már ami a minőséget illeti.Amikor megtervezték és elkezdték gyártani(betartva a komoly minőségellenőrzést)nem volt semmi baj aztán jött egy hirtelen minőségi visszaesés ami miatt máig nagyon rossz híre van a fegyvernek.

  33. Érdekes témák vannak ám itt, nekem nagyapám(!) mint harckocsizó a 60-as évek második felében újított be 1 AMD-t, ő tökéletesen elégedett volt vele…

    Amúgy miért kellett idehozni a szokásos turbómagyar témakört?

  34. Forest: Komoly tárgyi tévedéseid vannak! Egyrészt, nem „hivatkoztam” Dudira, csak azt írtam, hogy neki, és a még aktív katona bajtársainak jelentene komoly motivációt a Jobbik Honvédelmi és Hadseregfejlesztési programja. Másrészt nem a „teljes ország hadiiparát” szóltam le, hanem arra reagáltam, hogy szerinted nem gyártási-minőségi problémákkal van a baj, én erre hoztam szóba a KGP-9 példáját. ( Amiről egyébként szintén rosszul gondolod, hogy egy _írás_ alapján alakítottam ki a véleményemet róla, de erről nem kívánok bővebbet megosztani! )Különben is, szerintem ami most van, arra kissé fellengzős kifejezés a hadiipar. Majd ha újra Botondot, Csabát, meg repülőgéphez való főegységeket, ( Messerschmitt ) illetve természetesen ezek mai megfelelőit fogjuk gyártani, akkor lesz értékelhető komolyságú hadiiparunk…

  35. Nem értek hozzá, de szerintem amíg nem hoznak 10+ éves fejlesztési tervet, addig csak duma. Lehetne kicsibe kezdeni rohamsisakkal. Kell 5000db amiiből az első 2 évben 1000 + 1000 db-ot leszállít utána éves szinten 400db-ot készít n+1 évig beleértve a közben lejáró sisakokat is. Természetesen kormány váltáson átívelve, tisztán átláthatóan, nem sógor, lyukbarát stb. Lehetne a pkm bázisán 7.62X51 géppuskát, vagy váltókészlettel 5.56 X 45-öst. Mert igazán könnyű NATO géppuskát nem ismerek. Pár tíz embernek hosszútára lehetne munkát adni, amiből 1 komoly fegyvergyár is kinőhetne. Csak erre nem látok semmi esélyt.

  36. ” Vagy esetleg a Határőrségnél szolgált ott volt AK-47 de csak mutatóba azok a fegyverek soha senki nevén nem voltak. ”

    Határőr voltam, a nyugati és a déli határon. Minden határőrnek – sorállományúnak – AK-47 gépkarabélya volt, a tiszteknek AMD-45 !
    Utóbbit használta a rendőrség is – tiszt és tiszthelyettes egyaránt !

  37. „Természetesen kormány váltáson átívelve, tisztán átláthatóan, nem sógor, lyukbarát stb.”

    Olyan nem lesz soha! A fegyverüzletnél mocskosabb politikai biznisz nem létezik! És ezúttal ez nemcsak ránk vonatkozik, a világon nem sok olyan fegyvergyár létezhet, amely nem korrumpálja a polizikusokat. Elég ha a SAAB leguttóbbi viselt dolgait nézzük a cseh Gripen export ügyben, vagy korábban a Dassault Aviation Mirage eladásait, de lebuktak a németek is, az MBB, Thyssen-Krupp, Rheinmetall, stb…

  38. Az az igazság hogy nagy a nyomulás ebben a kategóriában. A potens nálam azt jelenti hogy kevés konkurenciája lenne. Ez régebben igaz is volt. De ma olyan választék, és olyan tőkeerős gyártók vannak hogy ebben a mezőnyben nem nagyon tud kilógni. Ráadásul egy jó terméket gyártani és piacra benyomulni nem ugyan az. A hatásadatokban pedig nincs különbség, hiszen felénk a lőszerválaszték korlátozott. Talán a GM6 ami igazán unikum, és talán a GM3. De azért a GM1 már nem is értem miért van rendszerben. Magyarországon már fegyvercsőgyártás sincs. Vagy rosszul tudom talán? A GM1 tudását az USA-ban engedély nélkül vásárolható steyer HS50 is tudja szerintem az M1 verziója pedig talán többet is. Mondjuk a szomszédoknak nem voltak erkölcsi gongjaik hogy eladják Iránnak (ki tudja kinek), és egy kommersz USA fegyverboltban is fellelhető. Nálunk meg azon kell hozsannázni hogy a buta fegyvertörvény miatt az éles fegyverekből gáz meg légfegyvert csinálnak. Pedig egy egyszerű törvénykezéssel a magyar hadsereget pont ezen a szinten lehetne erősíteni.

  39. Killer Clown

    Nem a KBH az oka hanem a Jobbik.

    comandante

    Akkor nem ugyan arról a potensségről beszélünk.Amúgy az orosz 12,7-es lőszert tüzelő Gepárdok sokkal hatékonyabbak mint a NATO 12,7-est tüzelő rombolópuskák.

  40. Nos én elhiszem. De úgy gondolom,hogy az úgy nevezett nagy kaliberű fegyverrel történő embervadászatnak, igazmondás szempontjából 1000-1200 méternél vége. Romboló puskaként meg a 0,50 lőszerek környékén 400-600 méter a vége. Így a hatásosságról persze lehet vitázni, de olyan eget vető különbség nincs. Persze 1600 métert, meg 2000 métert le lehet írni.
    Meg ugye próbálkozni is lehet vele. Az érdekes az hogy magyar fejlesztők több értekezésben is olvastam, már vagy 10 évvel ezelőtt felfedezték a 20 mm szükségességét. Azon csodálkozom, hogy az eddigi tapasztalatok alapján miért nem kísérleteznek itthon a 20×110 lőszerrel. Az távlatilag is egyedi lenne és a hatásadatok is bámulatosak, hiszen a lövedék bár mi lehet.(akár mikrogránát is) És szerintem jobb lenne mint a steyer nyíl lövedékes tervezete. És eddig csak 2, legfeljebb ha 3 gyártó nyomul ebben a kategóriában.

  41. dudi

    Alapvetően7.62 M240 és tsaira gondoltam, azokhoz képest könnyű. Valamint ha már beléptünk a NATO-ba, legalább a közös műveletekre nem ártana azonos lőszert használni, és a gyalogsági fegyver is befogadhatná a M16 tárát. Korszerű gyártástechnológiával kis létszámmal előállítva gazdaságos is lehetne a gyártás. A műszaki egyetemeket is belehetne vonni a fejlesztésbe.

  42. hcsibor

    A PKM egy nagyon könnyű géppuska és a legjobb a kategóriában.

    comandante

    „De úgy gondolom,hogy az úgy nevezett nagy kaliberű fegyverrel történő embervadászatnak, igazmondás szempontjából 1000-1200 méternél vége. Romboló puskaként meg a 0,50 lőszerek környékén 400-600 méter a vége.”

    Nem véletlen adnak meg minden(!!!))rombolópuskának 1000 méter feletti adatokat!

  43. comandante !

    Brit mesterlövész Afganisztánban 2 480 méterről ölt meg 8,59 mm -es (!) fegyverével két tálib gépfegyverest !

    Az előző rekordot egy kanadai lövész tartotta 2002-től 2 430 méterrel !

  44. Igen. Általában 1500-1800 métert. De az szerintem „puha” célra vonatkozik. „Hatásos célzott lőtáv gjmü méretü célra” 2000 méter SERO Kft. adatai alapján. De ott ezen a távon átütési adat nincs is. Az csak 600 méteren van 10/15mm GM1 esetében. Ők is nem véletlen hogy ha az oldalukat meglátogatja valaki leginkább a GM6-tal nyomulnak. Abból talán ha lehetne még én is szivesen vennék, de erre esély sincs itthon.

  45. comandante

    Azért azt tegyük hozzá a Gepárd családhoz, hogy a nyolcvanas években tervezték (M1), az elvárt lő táv 1200m volt álló célra, ezt röhögve hozza a fegyver. De rosszabb ballisztikai tulajdonságú M3-al is meg lehet lőni ideális körülmények között.

    Az M6-tal pedig semmi gond a célzóberendezése élvonalbeli.

    Az igaz, hogy ráférne egy frissítés a sorozatra az M1 töltése ma már lassúnak számít.

    és mondjon még valaki az elmúlt 20 évből olyan fegyvert amivel ekkora exportot értünk el…

  46. Esetleg még saját UAV kifejlesztésében is lehetne gondolkodni. Bár akár nagyobb méretűt is meg tudnánk csinálni, de nyilván arra nincs tőke és erős a piac is. Viszont zsebUAV-ot, mint amit elvileg most is használnak a magyar katonák Afganisztánban, olyat el tudnánk készíteni, minden szaktudás a rendelkezésünkre áll. Ha merészek akarunk lenni, akár megpróbálhatnánk némi unikumot is vinni bele, pl kézi irányítás helyett némi mesterséges intelligencia segítségével autonómmá tennénk, rajban alkalmaznánk stb.

  47. dudi

    „A puha célpont relatív dolog.Egy AH-64 nem puha célpont pedig 1500 méterről egy Gepárddal ki lehet lőni belőle a pilótát ha az jó szokásuk szerint függeszkedik és úgy tüzel.”

    És eddig mégsem csinálta meg senki… (mármint nem a gepárdal való kilövést, hanem úgy általánosságban a pilóta kiiktatását mesterlövész/rombolópuskával egy harcihelikopterből)

  48. dudi:

    „Gondolkozhatunk esetleg csillagrombolóban is…”

    Igen, de amit írtam az reális is… Most néztem már csináltak ilyeneket, szóval tévedtem mert nem is lenne igazán újdonság. Szakember bizonyítottan van hozzá itthon is, a kis méret miatt moderáltak a költségek is. Lépésről lépésre ki lehetne fejleszteni és közvetlenül hasznunkra válna. Katonaság, katasztrófavédelem stb.

  49. A hazai hadiipar állapota szorosan követi a Honvédségét.
    Addig nem is lesz változás, amíg gatyába nem rázzák a MH struktúráját és költségvetését. A megtett, kétségtelenül biztató lépések ellenére, sajnos egyikben sincs előrelépés, sőt!
    Az a szomorú helyzet, hogy hiába optimalizálná a tárca a költségvetést, hogy jusson benne forrás beszerzésre, ha a válság miatt rövidesen elvonnák a forrást.
    A hazai hadiipar lassú fejlesztését az indítaná el, ha látható lenne évekre előre, hogy van/lesz számottevő fejlesztési forrás és kijelölnék az irányokat is.

    Nem vitatva, hogy van (volt) hazai innováció, mégis az a szomorú helyzet, hogy a „fejlesztések” jó nagy hányada (többsége?) felesleges. Újra feltalálunk valamit, kurvadrágán, amit máshol már jó minőségben és olcsón gyártanak (fegyverállvány, MRAP-torony, Ak-modernizáció, Szép mesterlövész puska stb-stb). Ezeket inkább meg kell venni külföldről.
    A hazai kapacitást (a lőszergyártás mellett) a meglévő eszközök továbbfejlesztésére kellene ráállítani… csakhogy az egészből nem lesz semmi, a fent említett pénzügyi kényszerpálya miatt és amiatt, hogy idehaza szenvedünk a műszaki kultúra furcsa torzulásától, mert nincs becsülete a gépeknek, nem figyelünk oda az állagmegóvásra, a továbbfejlesztésre és idő előtt kivonjuk/eldobjuk, függetlenül a benne rejlő potenciáltól (ez utóbbi összefüggésben áll az országon eluralkodott, élősködő rablólovagokkal, de ez már másik mese).

  50. Ikarosz3:

    „Én azért megkérdezném az illetékeseket, hogy nem kéne mondjuk előbb tehervagonnal próbálkozni, hogy az megy-e, aztán nekiállni az összkomfortos IC-nek?”
    Asszem tiszavas kft-nek hívják az üzemet, ahol teherkocsikat gyártanak (néhány éve tán százas tételben szállítottak rönkszállító kocsikat ausztriába), meg van még egy vagongyár Debrecenben is. Asszem a most beszerzett TRAXX-ok forgóvázai is egy magyar gyárban készültek. Szóval vasutas dolgokban talán nem vagyunk annyira gyengék, mint kb. minden másban.

  51. vilmoci

    Nem vagyok nagy vasút-szakértő, szóval köszönöm a kiigazítást. Bár a rönkszállító még mindig messze van az összkomforttól, de legalább gurul.
    Inkább a hozzáállás, amit példázni akartam, hogy ki volt hangsúlyozva, hogy tizen-akárhány év után most megint gyártunk, és hurrá. Azt a hülye elgondolást kommunikálják, hogy ez csak úgy megy. A hadiiparra ez hatványozottan igaz, néha a legnagyobbak is botladoznak látszólagos apróságokkal. De a Rába meg egyéb felvirágoztatásra „ítélt” ágazatot is féltem egy kicsit, hogy nehogy pofáraesés legyen belőle.

    Amúgy még arra kíváncsi lennék, hogy kik is azok a bizonyos „ellenségeink”.Igazából rossz előérzetem van ettől az ellenségkeresősditől.
    Bár nem is olyan régen még Hende azt találta állítani, hogy elégséges az üzemképes helikopterek darabszáma. Azóta olyan nagyot változott a helyzet?

  52. Szerintem nagyon jó irány ha a hazai gyártás felé indulunk el. A ruházattól, a lövedékálló mellényen át egy sor kézifegyverig gyárthatnánk egy halom dolgot. Ha megnézitek a Rába honlapját rögtön felismerhető, hogy olyan precíziós gépparkal rendelkezi, hogy a futóműtől a páncélzatig bármilyen járművet képes gyártani, akármilyen felépítménnyel. Csak a motort, sebességváltót és az elektronikát kell megvennie más szállítótól. És igen korábban is jó minőségű fegyvereket gyártottunk: Évekig volt nálam AMD-65 (90-es évek közepe Rendőrség) imádtam, annak ellenére, hogy rendőrségi célokra teljesen alkalmatlan volt (épületen belül, kis távolság stb. túl erős volt) ez katonai célokra volt kitalálva. Kár, hogy bevonták őket, ma nincs helyette semmi. Akkoriban volt nálunk összesen 1 db KGP-9 is, amit én mindig egyfajta hazai UZI utánzatnak néztem, soha nem lőttem vele, de szerintem Rendőrségi célokra megfelelt volna. A BV ma is nagy számban használja. Egyébként legenda az, hogy a Rendőrség azért nem rendszeresítette, mert gagyi volt. Sokkal prózaibb oka volt: nem volt rá pénz. Akkoriban még volt AMD tízezrével, még nem adták oda az afgánoknak, így aztán minden más fontosabb volt, mint a fegyvercsere. Jóval később az MP5 rendszeresítve lett, de meg lehet nézni, hogy hány darabot vettek és ki kapta őket: a beavatkozó alosztályok és max az osztályvezetők, hogy szépen betegyék a páncélszekrényükbe és soha ne vegyék elő, de elmondhatják, hogy milyen korszerű és drága fegyverük van. Ugyanez volt akkoriban a néhány száz vásárolt Jerichóval, megkapták az osztályvezetők, az irodisták a többieknek meg maradt a PA. Ami önvédelmi célra nem rossz, nekem szívem csücske, nagyon hozzám nőtt, de rendőrségi célra a hivatalosan 7 darabos tárkapacitás (valóságban inkább 6), a baromi lassú tárcsere, meg a nagyjából 10 méteres pontos lőtávolság komolytalan ha egy komolyabb tűzharc alakul ki.

  53. Dudi kérlek nézd el nekem, hogy nem válaszolok most a kérdésedre, sajnos nem vagyok olyan idegállapotban/hangulatban, hogy egy vitához tudnék hosszú okfejtős, bizonyítós kommentet írni.

    (Amúgy igazad volt! (azt, hogy mivel kapcsolatban, szerintem te is kitudod találni, privátban majd kifejtem…))