|

A Mester nyert Szingapúrban

A nyáron írtunk róla, hogy a kiszivárgott információk szerint újabb csatát vesztett el a koreai KAI T-50 Golden Eagle, mivel az Egyesült Arab Emirátusok után Szingapúrban is az Alenia Aermacchi M-346 Master győzedelmeskedett.

Nos, az akkor még szóbeszéd immár hivatalos tény, ugyanis a szingapúri védelmi minisztérium illetékesei bejelentették, hogy az Ázsia dél-keleti részén elterülő, független városállam az olaszok portékájából vásárolt. Az NGAFT (New Generation Advanced Fighter Trainer for the RSAF) program keretében 12 darab sugárhajtású kiképzőgép kerül szingapúri kezekbe. Az ST Aerospace menedzselésével végrehajtandó beszerzés „repülő” részét így az Alenia Aermacchi, míg a „földhöz ragadt felszerelést”, azaz a szimulátorokat és az egyéb rendszereket a Boeing szállítja. A szerződésben foglaltak szerint az eszközök és a gépek leszállítsa 2012-től kezdődik meg.

Az újabb a veszteséggel úgy tűnik, hogy meglehetősen ingatag lesz a talaj, egyre valószínűbbek tűnik a KAI privatizációjának lehetősége, ami tovább rontja majd a T-50 Golden Eagle exportesélyeit. A gép neve több országban is felmerült, főként Izraelben elképzelhető a koreai gép győzelme. Emellett indítják az európai kiképzőközpont flottabeszerzésén, valamint az amerikai T-38C váltótípusaként is.

2 hozzászólás “A Mester nyert Szingapúrban”