|

Izrael újraindította az Apache-ok modernizálását

Az Izraeli Légierő újraindította a Boeing által gyártott AH-64A Apache típusú helikoptereinek modernizálását, amelyből három már el is indult a „D” (azaz Apache Longbow) variánssá válás útján.

Izrael Apache flottája nagyjából 50 darabra rúg, amelyből 18 darab 2005-től rendszeresített AH-64D, de a legtöbb még mindig az alapváltozatból van. Ezen probléma orvoslására először az új Longbow-kal történő leváltás merült fel, de később inkább a meglévő flotta egy részének azonos szintre hozása mellett döntöttek, azonban a munkálatokat tavaly leállították finanszírozási problémákra hivatkozva.

Talán az AH-64D Saraf-ok is elvesztik sivatagi kamuflázsukat? ,

Úgy néz ki, hogy az anyagiakat rendezték, mivel idén újraindult a program, amelynek keretein belül három AH-64A már az amerikai Boeing gyárban van és a tervek szerint az Izraeli Légerő még az idei év vége előtt visszakapja azokat, persze már modernizált formában.

Eközben Izrael az amerikai hadsereg azon döntésére vár, hogy az meghosszabbítja-e saját AH-64A helikoptereinek üzemidejét, mert ez kihatással lehet a közel-keleti állam gépeire is.

Fontos megemlíteni, hogy Izraelben nem gyári Apache-ok szolgálnak, mivel amerikai társaikhoz képest integráltak rájuk néhány hazai fegyverrendszert is, így ezen gépek megjelölése AH-64A Peten és AH-64D Saraf lett.

Szerző: GrGLy

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

135 hozzászólás “Izrael újraindította az Apache-ok modernizálását”

  1. @sulyid

    Azt nem tudja valaki, hogy block hanyas szinte lesznek majd felhozva a Indiánok?

    Biztosat nem tudok róla, de ha tippelnem kéne, akkor a legújabbra, ami asszem a Block III, esetleg egy kis izraeli elektronikával megbolondítva.

  2. A Longbow egyik lényege nem pont az, hogy el tudja osztani a célpontokat az alapverziós kollégák között, és így nem kell a drágább verzióból annyit reptetni? Vagy a valóság azt igazolta, hogy jellemzően magányosan vagy párban megy bevetésre, és emiatt több Longbow kell?

  3. Feltételezhetően azért van szükség a modernizálásra, hogy még mindig toppon legyenek a kicsikék, mivel éles háború esetén a páncélvadász szerepkört is betöltenék, s a harcihelikopterek még mindig az egyik leghasznosabb dolgok, ha egy várost akarsz elfoglalni.

  4. Szerintem ez a modernizálás a sulyid által említett toppon levésen kívül az amerikai trend követése, mert nagyon nagy többségben ott is már Longbow-k szolgálnak. Illetve a hír utolsó előtti bekezdése is lehet a dolog mögött, mivel ha az USA már nem üzemeltet több alapverziót, akkor talán support se nagyon lesz mondjuk az izraeli gépekhez (nem tudom, hogy az izraeliek milyen hátteret építettek ki az A verziónak).

    @gacsat

    zsidók != Izrael, viszont Izrael == zsidók, mint ahogy arabok != Egyesült Arab Emírségek, de Emírségek == arabok. Remélem észrevenni a leheletnyi különbséget.

  5. Azért még hozzátenném, hogy Izrael sem jelent automatikusan izraelitákat.
    Vannak ott drúzok, beduionok, keresztény arabok, iszlamista arabok, keresztény fehérek, etióp izraeliták, jemeni izraeliták, askenázik és széfárdok is. Nem véletlenül tartják az egész országot egy nagy katyvasznak…. :)

  6. gacsat

    Már miért kéne kidobni a többi nem izraelita elemet az országból? Hát nem jól megvannak ők ott? A muzulmán arabokon kívül jó viszony van közöttük.
    Ráadásul olyan, hogy izraeli kultúra nem igen létezik egységes formában. Éppen ez adja Izrael sava-borsát, hogy a világ minden tájáról vándoroltak oda emberek, akik magukkal vitték a saját kultúrájukat, s ezzel is színesítik az izraeli kultúrát.

  7. gacsat

    Szerencsére az arabok jobban utálják egymást, mint Izraelt… :)
    Meg amúgy is, amíg az arabok nem tudnak iparosítani, addig lehetnek akárhányan, a turizmuson és a különböző támogatásokon kívül nem lesz komoly bevételi forrásuk. Izraelben legalább van fejlett földművelés, hi-tech és elektronikai ipar + enyhén szólva nem kezdő hadiipar is.
    Az arab haderőkkel meg van 1-2 baj, még mindig, amely a jelenlegi állapotok szerint ugyanúgy, mint az előző 60 évben, úgy a következő 60 évben is állandó fog maradni: rosszul kiképzett tisztek, igénytelenség a haditechnikával szemben, korrupció és ami mindennél fontosabb NULLA MOTIVÁLTSÁG. Amíg az IDF katonái a hazájukért harcoltak, azt védték bármi áron, addig az arabokból egyszerűen hiányzott a kemény motiváltság abban a pillanatban, amikor a legnagyobb szükség lett volna rá.

  8. Barátom, ahoz, hogy veszítsetek, puskalövés sem kell. Nektek ugyanúgy harangoztak, mint minden fehér embernek a Földön. Ezek basznak, mint a pocok. Örüljetek, ha az utolsóért közületek a mufti mond 1 imát.

  9. Fade

    Maximum majd a mostanihoz hasonló fal fog állni a 2 ország elválasztó határán. Ezen aztán ne múljon… Úgyis arra akartam volna utalni, hogy Izrael népessége nem fogy, hanem nő a nyugati államokkal szemben.

  10. dudi

    Ezért kell az elrettentés, s az über ales módon kiképzett és felszerelt IDF… Ezért kell őket egymás ellen hangolni, bár ezt a palesztinok is képesek elérni néha (a jordán-palesztin és a libanoni-palesztin viszonyban vannak kisebb nagyon „bökkenők”).

  11. Pont egy Arab-Iráni összefogásnak nagyon kicsik az esélyei, mert valamiért nem igazán színlelik egymást. Szaúd-Arábiával is ugyanaz a baj, mint a többi arab állammal. Vehet akármennyi csili-vili fegyvert, ha hiányzik mögüle a kiképzett és gyakorlott személyzet, főképp ha regionális hatalom is akar lenni az adott ország… Gyakorlatilag 3 iszlám ország is a térség nagyhatalma címre vágyik: Törökország, SzA, Irán. Ezek közül egyedül a törököknek van reális esélyük a dologra. A szaúdiak nagyon-nagyon messzire állnak tőle, az irániaknál meg rezeg a léc, próbálkoznak nagyon-nagyon (ez megbecsülendő) de csak nem szenvednek ki magukból valami olyat, ami tényleg modern és használható is lenne.

  12. Az IDF egyedül 2 hétig sem bírná ha az arab országok összefognának és egyszerre összehangoltan támadnának mindennel ami van.

    No offense, de ’67 és ’73-ban ment…

    Ma, ha Egyiptomot kivonod a képletből és SZ-A-t – ezekkel rendezettnek mondható a viszony – akkor a környéken nincs erő, amin ellnfele lehetne az IDF-nek. Sem minőségileg, sem mennyiségileg.

    Egyébként szívesen látnám annak levezetését, hogy ki vesz részt egy ilyen nagykoalícióban, mivel és miért…

  13. SzA pedig mind anyagiakkal mind fegyverrel mind eloerovel komolyan tamogatta a haboruk nagyjat meg ha formalisan nem is vett benne reszt.

    A jenlgi helyzet pedig ossze se hasonlithato 48, (56), 67, 73al amikor neha csodanak tunik az hogy az idf nyerni tudott. Most mar imho a papirforma az hogy nyer.

  14. molni

    Nálam az arab országok azok akik Allahban hisznek(így egyszerűbb mint kiírni az összeset).

    Fade

    Támogatni egy háborút és tevőlegesen részt venni benne az nagyon-nagy különbség.Lást USA a II.vh-ban.

    „A jenlgi helyzet pedig ossze se hasonlithato 48, (56), 67, 73al amikor neha csodanak tunik az hogy az idf nyerni tudott. Most mar imho a papirforma az hogy nyer.”

    Miért vagy ebben annyira biztos?Egy olyan koalíció ellen ahol minden Allahban hívő Öböl-menti ország részt vesz már a technikai fölény sem olyan egyértelmű…

  15. Nálam az arab országok azok akik Allahban hisznek(így egyszerűbb mint kiírni az összeset).

    Bocs, de nem hiszem, hogy te mondanád meg a perzsáknak – akik annak tartják magukat – hogy akkor ők mostantól arabok…

    Miért vagy ebben annyira biztos?Egy olyan koalíció ellen ahol minden Allahban hívő Öböl-menti ország részt vesz már a technikai fölény sem olyan egyértelmű…

    Lehet sci-fi forgatókönyvekkel számolni, csak felesleges. Egyébként a távolabb levő országok hogyan vennének részt tevőlegsen pl. gy invázióban…? Irak is csak minimális légierővel vett részt anno…

  16. „ha hiányzik mögüle a kiképzett és gyakorlott személyzet”
    Az első öböl háborúban 1 szaudi pilóta 3 iraki gépet lőtt 1xre. Csak érdekességként említem, ettől még amit írsz, igaz.
    Úgy tudom valamelyik háborúban volt jelképes méretú szaudi erő is.

  17. molni

    Valamelyik háborúba beszálltak az irakiak egy kis gyalogsággal (mintha pont azon múlna…).

    gacsat

    Egyszer mindenkinek lehet szerencséje, s akkor is egy a Sza-ihoz képest elavult hadsereggel álltak szemben, aminek maximum a méretét lehetett értékelhető adatnak tartani.
    Egyébként nem csak az számít, hogy a személyzet tud-e vele harcolni, hanem az is, hogy kapnak-e rendes ellátmányt, lőszert, kaját, s az araboknak nem éppen a logisztika a kedvenc tantárgya (én szeretem!:)).
    Amiről még szokás elfeledkezni, hogy a harcoló személyzeten és a logsztikán kívül kiképzett műszakisok is kellenek, akik bármi áron, bármilyen körülmények között ellátják a feladatukat. Az arab műszakisokról pedig tudjuk, hogy mennyire tartoznak az élvonalba.

  18. molni

    Átpakolják a kis seregüket a szomszédos államok valamelyikébe.Felesleges lenne titkolózni mert ma már nehéz úgy háborút kezdeni,hogy azt ne észlelje az ellenség.

    „Bocs, de nem hiszem, hogy te mondanád meg a perzsáknak – akik annak tartják magukat – hogy akkor ők mostantól arabok…”

    Úgy kezdtem a magyarázatot,hogy NÁLAM nem pedig azt írtam,hogy ők minek tartják magukat.

    „Lehet sci-fi forgatókönyvekkel számolni, csak felesleges.”

    Igen valószínűleg ez egy sci-fi,ha annyira feleslegesnek tartod akkor miért írtál hozzá kommentet?Nem zavar,hogy írsz csak érdekel.

  19. Bocs hogy bele kotkodálok de izrael mindig azért nyert mert a Nagy Tesó a hátuk mögül nyomata az ellátmányt. Ha jobban megnézzük hogy a 2.VV alatt mért a németek veszítetek mikor nagyságrendekel a szövetségesek elöt jártak technikailag egyértelmű a válasz: Mert a szövetségesek nem a technikai fejlödésre hanem db számra mentek. Szal ha úgy veszük hogy az arab tesók kicsit felszivnák az infrastruktúrájukat akkor izrael pár éven belül nem is létezne akár milyen tapasztalt fejlet fegyverekel is rendelkezik.

    Ha a Ruszkik anno kicsit több ellátmányt biztosítanak Egyiptomnak és Szíriának talán most a Fügetlen Palesztin állam álna a térképen.

    Szerkesztve a Fórumszabályzat megsértése miatt.

  20. Pláne az a röhejes benük hogy lassan 70 éve mindig ugyan azzal dobáloznak és szítják a feszültséget. Na meg hogy mien nagy a haderejük.
    Öszintén ha nincs az Usa nincs Izrael sem, Vagyis lenne ami most valahol kelet Orosz országban van az Autonóm Zsidó Állam :D Szal amit edig elértek az nem öneröböl történt nem úgy az mohamedánoknál. Mert azért inkább nekik szurkolok mint egy cérnaMETÉLTnek :P

  21. @zsuga01: Ez egy HADITECHNIKA oldal, amennyiben politizálni, népcsoportokat vagy vallásokat szeretnél szidni, akkor csinálj magadnak oldalt vagy blogot, vagy keress fel más fórumokat, de NE ITT tedd! Itt senki sem vevő ezekre!

  22. Nem értem mi a gond az írásommal. Nem bántotam meg senkit, nem diszkrimináltam senkit, nem írtam semmi olyan szélsőséges dolgot amit egy józan ember aki tudd gondolkodni és persze olvasni ne tudna. Ha ez bárkit megsért vagy megkülömbeztetve érzi magát attól elnézést kérek előre és utólag is.

  23. @zsuga01

    Mint a későn idekapcsoló tv-néző lemaradtam a meccs lényegéről, szóval nem tudom Phoenix mennyit gyomlált ki a kommentekből, de a maradékból ítélve az a baj a hozzászólásaiddal, hogy szimplán politikai színezetűek, ez pedig egy (ahogy az egyik szerkesztő is említette) haditechnikai oldal. A politikai témákat nem igazán tűrjük meg itt, mivel parttalan vitákat, majd anyázásokat szülnek és ebből fakadóan rombolják az oldal színvonalát, ami ugye nem válik senki előnyére.

  24. Ott kedődik, hogy a HT rész is ordas hülység. A Yom Kippúr háború alatt a szovjet/orosz fél 100 ezer tonna hadianygot szállított, a jenkik ennek kb. a negyedét / hatodát…

    A németek szinte minden technikai téren alulmaradtak. A tengó háborút lényegében ezért vesztették el. Csináltak egy Enigmát, amit az a „buta és technikailag alulfejlett” ellenség feltört, mert a németek fel sem tételezék, hogy valaki géppel fejtené a kódot vissza.

    Azért, mert a Tigris nehéz volt, attól még nem volt olyan húdefejlett valami. A huszonttonnás Shermanok ellen könnyú volt vitézkedni. A háború végén azért megmutatta az M26, hogy a jenkik is tudnak nagyobb harckocsiból jót csinálni…

    A gyakrolati alkalmazás terén a Me-262 kivételével szinte semmit nem tudtak felmutatni, ami technikailag előremutatóbb lett volna. Az n+1 koncepciórajz és vad ötlet az 0. A V-1 és V-2 is előremutató dolgok voltak, de katonai hasznuk 0 volt.

  25. molnibalage:

    A Szovjetunió, akit megdöbbentett szövetségeseinek tehetetlensége, azonnal felújította a fegyverkereskedelmet és a viszonylagos nyugalomban eltelt hét végére 4 000 tonna hadianyagot küldött Egyiptomba. Eközben az amerikai légierő felderítő SR-71-es repülőgépei által készített képek nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy Izrael atomtöltetű rakétákat állított fel indításra készen a front mögött.[6] Az Egyesült Államok, amely addig passzívan figyelte az eseményeket, közbeavatkozott, hogy helyreállítsa az „erőegyensúlyt”. 1973. október 12. és november 14. között a portugáliai amerikai bázisokról a Nickel Grass-hadművelet keretében 22 325 tonna hadianyagot szállítottak Izraelbe az amerikai légierő C–141 Starlifter és C–5 Galaxy repülőgépei. A szállítmányok között volt többek között 36 db F–4 Phantom II típusú vadászrepülőgép is. Az Izraeli Légierő képességeit jelentősen növelték az arab légvédelmi rakétarendszerek blokkolására küldött radarzavaró berendezések. Az amerikai segítségnek, valamint az arab hadvezetési hibáknak köszönhetően az izraeli hadsereg lassan pótolta a veszteségeit és felkészült a visszavágásra.
    Október 16-án északon megindult egy újabb szír támadás, amelyet még jól képzett jordániai harckocsizók is támogattak. Az erőteljes arab támadás ellenére azonban a hadműveletek nem érték el a céljukat. Ebben jelentős szerepe volt a gyengén kiképzett szíriai pilótáknak, akik az izraeli állások helyett saját csapataikat támadták. Ez káoszt idézett elő az arab csapatok körében, így a szíriai hadvezetés kénytelen volt leállítani a támadást.

  26. @molnibalage

    Ha jobban megnézzük mindig támogatta őket valaki. Bárcsak a mi Honvédelmünk kapna ekkora segítséget mint amit Izrael kapp.

    http://hvg.hu/vilag/20120320_tengeralattjaro_vasarlas_nemtorszag_izrae

    Bf 109:
    A második világháború után Csehszlovákiában Avia S-99 és Avia S-199 néven gyártották. Ezeket a módosított Bf 109G-14-eseket Junkers Jumo 211 motorral látták el. Néhány S-199-est Izrael légiereje állított hadrendbe.

  27. Bf 109:
    A második világháború után Csehszlovákiában Avia S-99 és Avia S-199 néven gyártották. Ezeket a módosított Bf 109G-14-eseket Junkers Jumo 211 motorral látták el. Néhány S-199-est Izrael légiereje állított hadrendbe.

    Nem azért, mert olyan kurva jók voltak, hanem mert ezt tudták. Egyébként a csehek Me-262-őt is gyártottak a háború után…

    Igazából veled feleslegesnek érzem a vitát, mert első pillanatra látszik, hogy elfogult vagy és a tényekre immúnis…

  28. „A gyakrolati alkalmazás terén a Me-262 kivételével szinte semmit nem tudtak felmutatni, ami technikailag előremutatóbb lett volna. Az n+1 koncepciórajz és vad ötlet az 0. A V-1 és V-2 is előremutató dolgok voltak, de katonai hasznuk 0 volt.”

    Azért a V-1 V-2 kicsit megrémittete az angolokat. A Tigrisben olyan felylesztések voltak amit mind a mai napig használnak azért ezt ne felejtsük el. Lehet nem voltak valami kedves emberek ezek az emberek de hogy a haditechnologiában élen jártak azt lekel szögezni. A szövetségesek nem hiába vadászták a Német tudósokat a háború vége felé :)

    Kézi fegyver gyártásban is élen jártak. Nem úgy mint a ruszkik akik egy Amerikai tervező által megálmodot tankra mondják hogy az az ővéké :D

  29. Épen ez az hogy nem vagyok elfogúlt csak reálisan nézem a dolgokat. Ha pl. Izraeli haderő annyira erős akkor mért az Usát várja hogy lerohanja Iránt mikor állítólag annyira erős tapasztalt hadereje van. Szal nem kell annyira lebecsülni a perzsákat és az arabokat. Lehet nincsenek annyira a topon de erősebb fegyverük van mint akármeik nagy hatalomnak a világon :) És az a Hit.

  30. GrGLy

    Az én két vagy három kommentemet kellett törölni a fórumszabályzat megsértése miatt.Elmondtam a véleményem egy világvallás és egy nem annyira világvallás szent írásairól(egyébként egy „kétkötetes sorozatról” van szó)a véleményem ami egyes kommentelők sértőnek éreztek érezhettek hitükből adódóan.

    Amúgy bocs!!!

  31. zsuga01 ha már…

    A T-34essel kapcsolatban ezt írtad : „a ruszkik akik egy Amerikai tervező által megálmodot tankra mondják hogy az az ővéké :D”
    A szovjetek egy futóműmegoldást vettek át, de azt is megváltoztatták, magát a tankot pedig kompletten Ők fejlesztették.
    Kíváncsian várom hogy a Tiger harckocsiban mi volt, amit ma is használnak? Úgy szeretem hogy a legtöbb emberke csak azt szajkózza Tiger így meg úgy… Miközben a Panther sokkal jobb konstrukció volt összességében és abban pl volt olyan újítás ami valamilyen szinten ma is használatos : az Infra éjjellátó.
    A németeknek valóban sok előremutató fejlesztésük volt, de az akkori technológiai szinten nagy részük kivitelezhetetlen volt. Rengeteg energiát és erőforrást öltek olyan fejlesztésekbe amik helyett inkább bevált hadianyagot kellett volna nyomni.

  32. Azért a V-1 V-2 kicsit megrémittete az angolokat.

    Civilek gyilkolására volt jó. Másra nem.

    A Tigrisben olyan felylesztések voltak amit mind a mai napig használnak azért ezt ne felejtsük el.

    Pl.? Nem lózungokat kérek. Konrétumot. Konkrétan az elbaszottá átlapolt futó görgőket azóta sem láttam sehol. Biztos, mert olyan kurvára előremuatót volt…

    Lehet nem voltak valami kedves emberek ezek az emberek de hogy a haditechnologiában élen jártak azt lekel szögezni.

    Nem. Ez alapvetően tévesz mítoszépítés. A németek szinte sehol nem jártak elöl.

    A szövetségesek nem hiába vadászták a Német tudósokat a háború vége felé :)

    Olcsó tudás. Ennyi. Nem azért, mert olyan buták voltak.

    A szokásos téveszméket puffogatod. Kicsit uncsi már.

  33. Sulyid nem akarlak elkeseríteni, de a történelmi tapasztalatok valóban nem ígérnek sok jót Izraelnek. A középkorban az európai keresztény hatalmak óriási személyi, anyagi erőforrások koncentrálásával is kevesebb, mint egy évszázadig tudták tartani a Szentföldet. Mennyiben érdekes a mai helyzetben? Ma is akárcsak akkor a keresztesek, Izrael ellenségekkel van körülvéve,a legközelebbi barátja több ezer km-re van. Ugyan Egyiptommal és Jordániával van békeszerződése, de ezek a szerződések inkább az amerikai ráhatásnak (leginkább az éves amerikai katonai segélynek Egyiptom részére) köszönhető, nem pedig a békülési szándéknak. Egy általános arab támadásban borítékolható, hogy Egyiptom is részt venne, főleg most a diktatúra felszámolása után a várhatóan hatalomra kerülő iszlámista kormánnyal. Kizárólag a technikai fölényre alapozni egy állam biztonságát – normális kapcsolatok helyett a szomszédokkal – nem biztos, hogy bölcs döntés. 1973-ban is erősen rezgett a léc. Biztos, hogy mindig szerencséje lesz Izraelnek? Atomot nem hiszem, hogy bevetnének: egy ilyen lépés örökre kiírná Izraelt a kultúrnépek családjából, az egész világon fellángolna az antiszemitizmus. Vállalhatatlan volna.

  34. molnibalage

    „Civilek gyilkolására volt jó. Másra nem.”

    Drezda.

    Mutas egy harckocsit ami felért a tigrisel mert 3 Sherman kelet 1 Tigvincs kilővéséhez.

    „Nem. Ez alapvetően tévesz mítoszépítés. A németek szinte sehol nem jártak elöl.”

    A nagyon kemény wolfram-karbid (TUC), amit a gyorsacélnál, a lámpák izzószálainál, a rádió illetve a telefonkészülékeknél használtak fel.bioetanolt és biometanolt amelyekből benzint állítottak elő a harcoló német alakulatoknak, a kerozint, ami a világ első sugárhajtású vadászrepülőgépének, a Messerschmitt Me 262-nek volt a naftája. a hidrazin nevű vegyület, amely a V-programnál rakéta-hajtóalapanyag (ADMH: aszimmetrikus dimetil-hidrazin),diglykol rakéta üzemanyagot,Szénböl kőolajat kivónni és még sorolhatnám.

    „Olcsó tudás. Ennyi. Nem azért, mert olyan buták voltak.”

    Az az olcsó tudásból élnek ma az atom hatalmak, a repülőgépgyárak mind pl. Lehet olcsó tudás voltak de többet értek az angol orosz amerikai tudósoknál.

    Az meg hogy drága barátom hogy rajtad szem elenző van arról nem tehetek csak néha oldalra is néz ne csak előre. Hogy én unalmas vagyok akkor mért válaszolsz :D

  35. duckdodgers

    A T–34 fejlesztéséhez a J. Walter Christie, amerikai harckocsitervező prototípusai szolgáltak alapul, melyeket, miután az Egyesült Államok hadserege nem vásárolta meg tőle, eladta a Szovjetuniónak.

    És igazad van a cicával kapcsolatban megszívtam :P

  36. zsuga01

    Igazából 7 Shermannal számoltak úgy,hogy ha egy visszajön az már kisebb csoda de mind1.

    Ami Christie harckocsiját illeti abból csak egy részmegoldást vettek át nem az egész futóművet.

    Kicsit nézz még ennek utána.

  37. zsuga: Igazából amikor jön vki, hogy Tigris így, Tigris úgy na akkor azonnal látszik, hogy felületesen ért hozzá, „megette a prt”. Hozd már pldanak a panthert és hivatkozz arra mint amely a legtöbb nyi/orosz tankal szemben fölényben volt.

    Amikor pedig sorolod a technologiai újitásokat egyrészt pl v1/v2 “Civilek gyilkolására volt jó. Másra nem.” azaz sokkal jobban jártak volna németek ha nem hülyeségeket gyártanak hanem azt az eröforrást értelmes dolgokba fektetik bele. Másrészt uígy sorolni lehet az újításokat a másik oldalon is.

  38. zsuga nem szeretnék parttalan vitába bonyolódni.
    Viszont sokakkal ellentétben én nem állok bele olyan vitába amihez nem értek. Amit leírok azt azért írom le mert vagy biztosan tudom, vagy mert a véleményem. De ha már az én utcámba jöttél akkor itt a kérdés : Hol is fejlesztették ki a Wolframkarbid magvas pct lövedékeket?

  39. A T-34 egészét átt vették. Annyi módositásal hogy Dizel motoros volt ami akkoriban kitűnt és még kapott egy öntött tornyot azt leszámítva mind ezé a Christie

    Igaz hogy Megtorló fegyver volt a V-1-2 de a szövetségesek is csináltak úgyan ilyen terror bombázásokat. Csak nem verik nagydobra mivel a történelmet a győztesek diktálják.

  40. zsuga01

    „A T-34 egészét átt vették.”

    Nincs igazad!Christie harckocsijának minden görgője hajtott volt ezzel szemben a T-34-nél erről nem beszélhetünk+ a rugó útja egy ívet írt le és torziós rugózást használtak az oroszok ellenben Christievel de beszélhetnék még a 100%ban hegesztett volt a teknőről is.

  41. @molni:
    azért a semmi előremutatót nem tettek, hogy finoman fogalmazzak nettó f@szság.
    Egy példa:
    http://www.youtube.com/watch?v=hFSPHfZQpIQ

    Ugyan ez arról szól, hogyan győzték le a német légvédelmet, de igen érdekes, előremutató rendszer szerint működött eszerint.

    Az atombomba fejlesztésben is haladtak, nem csak koncepciórajz volt. A XXI osztályú tengeralattjáró? Az is csak koncepciórajz? Hirtelen több dolog nem jut eszembe, edig biztos volt, kissebb is, nagyobb is.

  42. @Veér István

    Sajnos nincs időm végignézni. Mi a lényege? Mert beletekerva az láttam, hogy elektronikai hadviselés és II. Vh.

    Amiket említesz techdemo szintjén voltak. A bevetett XXI tengók szinte semmit sem értek el.

    Az atombomba fejlesztés totális tévút volt. A németek egy robbanó atomreaktort képzeltek el.

    Nem mondtam, hogy semmi előremutatót nem tettek. Szinte semmi előremutató nem volt, amit CSAK ŐK tettek meg és valóban értelme volt.

    Jönnen itt Me-163-tól kezdve mindennel. A Me-262-őt leszámítve egyetlen „csodafegyer” ért el komoly harctéri sikert, de annak sem volt komoly hatása, az irányított bombák. Nagy hajókat is elsüllyesztettek vele. Ellenben sem a Me-163, sem a He-162, sem egyéb elvadult ötlet nem ért el semmit, ahogy a Zaugkönig sem. Ellenben a hasonló torpedó ellen védelet volt a tengó, ahogy n+1 dolog ellen, amivel kinyírták őket.

  43. @molni:
    javaslom, hogy majd nézzed meg valamikor, amikor van időd, érdekes előadás.
    A lényeg: A német légvédelem működése: Korai előrejelző radarok, jelentéseik befutnak a légvédelmi parancsnokságra, ahonnan koordinálják az ellentevékenységet, indítják/irányítják a vadászokat, légiriadókat. A vadászokat rávezetik. Ha azokon áttörnek, akkor jönnek a 88asok, amik lőelemképzése radaros volt! Nem Günter saccolta, hogy kb 8km magasan lehetnek, meg nem optikai távmérővel vacakoltak, hanem volt az ütegek mellett egy radaros berendezés, és ezzel rendesen irtották az amcsi repülőket eleinte. Ez ellen született meg az elektronikai hadviselés, és ennek a későbbi, 60as évekig tartó fejlődéséről szól a videó.

  44. És ebben mi a nag szám? Az angoloknál már 1940-ben megvolt…

    Az angol radarok már 1941-ben felülmúlták a németeket, lásd Bismarck radarja.

    A jenki radarok már a II.Vh alatt olyan kicsik voltak, hogy egymotoros vadászokba be lehetett tenni.

    Igen, volt egy német hálózat, de semmi rendkívüli nem volt benne, ami nem volt meg szövi oldalon…

  45. A németeknél volt az első sugárhajtású bombázó is ami sok évig nem volt senkinek! A panzerfaust és panzersreck is első volt!
    Úgy tudom a Nebelwerfer is hamarabb volt mint a katyúsa ezenkívül a csatahajók wotan páncélzata is első volt!
    Martini tábornok kutatásai alapozták meg a mai rádiótechnika alapjait!
    A Pantherek infrarendszere se volt senkinek stb stb

  46. A németeknél volt az első sugárhajtású bombázó is ami sok évig nem volt senkinek!

    Az Il-28, B-45 1948 táján már repültek. Minden paraméterben leverték a német gépek. Pont azért nem volt bevetett jem bombázó, amiért vadász. Nem volt rá szükséges a szöviknek.

    A panzerfaust és panzersreck is első volt!

    Khöm, már 1942-ben a Fáklya alatt is bevetették a jenkik. Ez minimum egyidejűség a jenkik felé, de talán picit meg is előzte a német fegyvert.

    Úgy tudom a Nebelwerfer is hamarabb volt mint a katyúsa ezenkívül a csatahajók wotan páncélzata is első volt!

    Egy rakéta sorozatvetőn nem értem, hogy mit kell hanyattesni. A röppentyű elég régi találmány…

    A wotan páncélzat megy egy jó fantázianév. Nem volt sokkal erősebb, mint a többi ország általá gyárott csúcsminőségű acélpáncél, ergo ezt sem értem.

    Ellenben hol volt olyan egyben öntött hk torony, mint a T-34-en?

    Martini tábornok kutatásai alapozták meg a mai rádiótechnika alapjait!

    Leszarom, hogy ki és mit alapozott meg, ha a rádiótechnikai harcban alulmaradtak a németek 42 után.

    A Pantherek infrarendszere se volt senkinek stb stb

    Mindenki úgy kezeli, mint valami csodát. Egyébként már civil használatra a ’30-as évek végén csinált valamit egy Zworykin nevezetű úriember.

    Továbbra is a német mítoszépítés hatásai látom. Nem igaz, hogy ennyire durván megkajálják egyesek ezeket.

  47. Csak még egy megjegyzés, a véleményformálás szabadsága sem korlátlan, csak azon passzusok nem ütik meg ingerküszöbödet.

    Egyébként meg az alapjon az nem egyenlő hazai szabályozással, mert ezen jogok nem egyésgesek.

    Valahol jól lehet röhögni a magafajta trollkon, mert még a saját magad által betett idézettel is magadat égeted azzal, hogy szelektíven idézel és alkalmazol mindent úgy, hogy a te szájízed szerint stimmeljen.

  48. Molni:

    Kicsit sarkosan értelmezed a hadi alkalmazást, egyébként egyet értek veled.

    A Náci Németország egyébként _ipari_ és nem _tudományos_ teljesítménye miatt volt képes végigdúlni Európát.

    Találmányok terén: a németek többnyire szimplán jobban csináltak meg dolgokat (igaz, jóval drágábban is), mint mások.

    Rakéta-sorozatvető kiegészítés: a röppentyő elég erős példa, de a Kínai -Japán háborúben ’37-ben már használtak (asszem 21 cm-es) rakétákat.

  49. Én nem a „csak” németország által kifejlesztet fegyverekről beszéltem hanem arról hogy a németeknek nem az iparuk volt erős. Gyártásteljesítményük messze nem hozta a kívánt szintet saját maguk hibájából persze.
    Walter féle tengók technikai paramétereit senki nem múlta felül sőt meg sem közelítette.
    Kinek volt a második VH-ban olyan harkocsiba építhető 75-90 mm ürméretű páncéltörő lövege amely hagyományos páncéltörő gránáttal 2000 méteres távolságból 153 mm-es homogén páncélt volt képes átütni?
    A Szovjetek ezt kb a 122mm-es kategóriában érték el…
    Ez csak néhány példa

  50. novara:

    akkor ugyan arról beszélünk: ezek mind _ipari_ teljesítmények (nem tömegtermelésre, hanem minőségre akartam utalni).

    Találmányok terén sokkal jelentősebbek voltak a „megfoghatatlan” fejlesztések: pl. Guderian munkásságának hatása a modern harcászatra (bár ez már jóval korábban megfogalmazásra került, mint hogy Hitler hatalomra került).

  51. Nono, nekem a harckocsi guruk elégszer magyarázták el, hogy a szovjet 122 milis löveg az elsősorban nem pct. célra készült, tehát nem hasonlítható össze a kifejezetten pct. néet 75 és 88 milis löveggel.

    A Wlther féle tengó soha nem épült meg bevehető formában vagy nem voltak bevetésre alkalmasak, ergo a kinemszarja le kategória. A háború után épült néhány üzemanyagcellás jenki tengó, de emlékeim szerint hamar kukázták őket, mert nagyon problémás szerkezetek voltak.

    Mostanában jutnak el oda, hogy talán lesz ilyen.

    Egyébként a többi hatalomnak meg nemigen volt szüksége tengókra. A jenki a saját akkori totál hagyományos, extrém nagy hatótávolságú tengóikkal nagyon jól megvoltak. Persze, mert a japók nem érték el tengóelhárítás szinten azt, amit a szövik. Megint miről van szó? Arról, hogy összevetsz egy olyan fejlesztést, amire az egyik oldalnak szükséges sem volt, a másik meg azért fejlesztette, mert annak elődjére alapozott.

    Mikor jön az, hogy a szövi oldalon gyakorlatban alkalmazott eszközeket veti már össze valaki? Hm…? Hol volt olyan német aknaszedő, mint szövi oldalon? Hol volt számítógépesített kódtörés? Hát hol volt az atombomba? A német tengókat a gyakorlati alkalmazásban bevált dolgokkal nyomták le.

    Képtelen vagyok felfogni ezt a német nimbuszépítést. Nem, nem voltak hülyék a tudósaik, de istenek sem voltak. Azon felül lehettek bármilyen okosak, ha a felős vezetésük méretes balfaszokból állt és az ölteteket sorra elkaszálták vagy a baromságot erőltették. Lásd Tiger I 88 vs 75 milis löveg és emiatt túl nagy tömeg. Csak Hitler erőltetése miatt kapott 88-as löveget. V-2-re pazarolt erőforrások és totálisan dilettáns alkalmazása. Ez igaz volt a V-1-re is.

    És még lehetne sorolni…

    A szövetséges oldalon az újítások teret nyertek. Lehet, hogy Percy Hobart-pt páran csadabogárnak hitték, ellenben az angolok nem szenvedtek annyit, mint a jenkik az Omaha parton… (Persze lehet, hogy a védelem is gyengébb volt a többi partszakaszon.)

  52. Novara azért megjegyezném a 88-assal kapcsolatban hogy egy KwK-36 hagyományos pct lövedéke (PzGr-39) még 100m-es lőtávon sem üt át 153mm-t
    a KwK-43 L/71-es lövege igen de az sem hagyományos hanem űrméret alatti wolframkarbidmagvas lövedékkel.
    A másik dolog pedig az : nem hiszem hogy a kétféle 88-ast egy kategóriában kellene kezelni. Míg a KwK-36 megfelel a saját kaliberének lőportöltete ~3 kg, addig a Kwk-43 7 kg-os töltete épp az általad említett 122-eshez hasonló ( Teljes töltet : 4,6kg-os alaptöltet + ~1kg-os 3-as sz. töltet + 2x~0.6kg-os egyenlő súlyú töltet Forrás : 1931/37M ágyú lőszabályzat)

  53. „Nono, nekem a harckocsi guruk elégszer magyarázták el, hogy a szovjet 122 milis löveg az elsősorban nem pct. célra készült, tehát nem hasonlítható össze a kifejezetten pct. néet 75 és 88 milis löveggel.”

    Igaz hiszen tábori löveg módosítása volt mivel ez volt az eggyetlen hatékony löveg a német harkocsik ellen legalábbis a kurszki csata eredményei alapján ez került beépítésre. Kissebb ürméretben akkoriban nem tudták az oroszok sem elérni ezt a teljesítményt.

    A náci numbusz vádat pedig elutasítom…:)

  54. Jahh és még egy apróság : szted hány német harckocsiban volt bemálházva űrméret alatti lőszer? Mert bizonyos infok szólnak olyanról hogy felsőbb utasításra különítettek el wolframkarbidot arra, hogy Rudel Ju-87G-jének BK37eseibe legyen megfelelő muníció. Hogy ez mennyire igaz azt nem tudom, mindenesetre az biztos hogy a németeknél nagy hiány volt a fémekből, miközben az oroszok nagy számban alkalmazták a wolframkarbidmagvas pct. lövedékeket.

  55. Sok mindenben zseniálisak voltak a német tudósok, nekem személyes „kedvencem” erre a Stuka.

    Az alapváltozat (a későbbiekről nincs adatom) olyan stabilra sikerült, hogy az oktatók azzal kezdték a dugóhúzó oktatását, „hogyha végképp nem tudod, mit csinálj, engedd el a botot. A gép kijön a dugóból és egyenesen repül tovább…” (itt gondolom azért magasság nem árt :-D).

  56. Molni
    Ezek szerint a németek a világháborút rosszabb felszereléssel harcolták végig mint az ellenlábasaik! Tudjuk hogy a létszámfölény sem volt az oldalukon!Az eszközeik száma is kissebb volt mint a szövetségeseké! Csak a kiváló kiképzésnek köszönhetik a sikereiket ezek szerint ? Mert más nem maradt…..
    Vagy az is jobb volt a szövetségeseknek? A meglepetésre sem építettek!
    Hmmmm nem értem…..

  57. Ezek szerint a németek a világháborút rosszabb felszereléssel harcolták végig mint az ellenlábasaik!

    Nem végig és nem minden téren, de sok helyen igen. Ez csak most esik le…? Elképesztő.

    Egy fegyvert egyébként nem csak tisztán harcászati paraméterei határoznak meg. Lehetett kurva jó pánéclja és ágyúja a T-34-nek, ha fostalicska optikája volt és a legtöbbnek rádiója sem volt. Ez a gyakorlati alkalmazást igencsak beszűkítette.

    Csak a kiváló kiképzésnek köszönhetik a sikereiket ezek szerint ? Mert más nem maradt…..

    Meg számtalan más tényezőnek. Pl. a szövik ’40-ben az I.Vh. kénylemes tempójában gondolkoztak. A németek szimplán agresszívak voltak és olyan helyen támadtak, amit nem vártak. Azt is leírtam már nem egyszer, hogy a franciáknak csak annyit kellett volna tenni, hogy bezavarnak egy pc. ezredet a háború előtt és megnézik, hogy átjuk -e és mennyi idő alatt. A saját balfaszságuk miatt kaptak ki. A nyugati frontot a légierőt kivéve szinte minden téren papíron fölényben volt a francia-angol koalíció.

    Miután a németek áttörtek a francia hari morál sehol nem volt.

  58. most olvasgatom a tegnap esti balhét.

    szeretem ezt az oldalt. az elmúlt napok két kedvenc eseménye számomra:

    jött ez a betolakodó zsuga és ömlött belőle a baromság. erre az egyébként egymást rendre aprító HTKA közösség összezárt és mintegy zárt falanxot alkotva (egymásnak vállt vetve: dudi, duck, fade, molni talán még veér is) rövid előkészítés után gyors manőverekkel kiűzték a francba innen (némi szerkesztőségi aláfestéssel). :-)

    a másik pedig amikor molni elrendezte az index cikket. :-)

    szép volt fiúk!

  59. A németek a 2. VH-ban egy megalomán vezetésével, falanxban masíroztak áldozni a megalománia oltárán. Nekik nem volt elég jó a jó, mindenből a legjobbat akarták. Az MG-42 és az StG-44 jó fegyver volt, de utóbbi sztem a karbantartás szempontjából annyira nem volt csúcs. Csak éppen elnézték a házszámot, mert a 2. VH nem erről szólt, hanem arról hogy Ki tud tömeggyártásban több hadianyagot kinyomni. Nem csúcstechnikára lett volna szükség hanem nagy tömegben előállított tömegtermékre. Állandó vesszőparipámra pattanok, pedig már sokszor leszólták : sokan fikázzák a szovjet/orosz cuccokat hogy így f*s meg úgy f*s, pedig csak a háborús tapasztalat az amiért olyan amilyen. Az oroszok egész egyszerűen úgy számoltak a hadianyaggal hogy egy esetlegesen kirobbanó háború esetén x idő alatt így is úgy is odaveszik a cucc y %-a, ergo teljesen felesleges jobbat csinálni. Persze ez már csak részben igaz, de csak addig amíg hagyományos háborúról beszélünk.

  60. dudi alapvetően egy átlagos német lövészraj tűzereje nagyobb volt. erről volt is valahol egy iromány, (talán a „Wehrmacht katonái”) amiben taglalják a felépítésbeli különbségeta hadviselő felek közt. A lényege az hogy a németeknél rajonként volt egy MG-42 mint könnyű géppuska/golyószóró, ezért aztán még ha vesztettek is pár embert a tűzerejük közel azonos maradt.

  61. Nem vitatom azt, hogy az Stg-44 előremutató fegyver volt. Az oroszoknál ugye egy lövészrajnál Moszin-Nagantok, és PPS-ek voltak esetleg Gorjunov géppuska. Az ami csapatokat viszont annyira nem sajnálnám le M-1 Garand, M-1 karabélyok, Thompsonok, BAR az M-3 tré volt de közelhrcban megtette… persze egy komplett StGvel felszerelt raj alapvetően nagyobb tűzerő, de nem az volt az alapfelállás.

  62. duckdodgers

    Először azt tervezték a németek,hogy rajonként kiosztanak egy-két StG44-et aztán rájöttek,hogy sokkal több értelme van tömegesen bevetni ezért igyekeztek minél több rajt StG44-el kompletten felszerelni.
    Azt nem tudom,hogy ezek a rajok kaptak-e MG-42-t vagy nem.Ha nem akkor valószínűleg az adott századnak volt egy támogató szakasza amiben volt egy komplett géppuskás raj.

  63. igen ezt én is tudom, de a források így említik szerintem ezzel már Te is találkoztál.
    „In the German Heavy Machine Gun (HMG) Platoon, each Platoon served four MG 34/MG 42 machine guns, used in the sustained fire mode mounted on tripods.”
    A németeknél egyébként csak repfedélzetiben volt 13mm és 15mm-es űrméret ahogy én tudom.

  64. Azért az amerikai gyalogság kézifegyvereit énsem szólnám le.
    Átlagosan szvsz nekik volt a legnagyobb tűzerejük a háborúban, mert bár az stg jó volt, de nem állt túl nagy számban rendelkezésre, úgy tudom a Karabiner 98 K volt a háború végéig a meghatározó lövészfegyvert, míg az amiknál a Garand, M1 Carabine, Thomson, M3 nagy száma miatt szinte minden katona félautómata vagy autómata fegyverekkel volt felszerelve.

  65. dudi

    „Soha nem értettem miért lesz nehézgéppuska az MG42 egy állványtól…”

    Javaslom szaladj vele egy „Cooper”-t allvanyyal es anelkul. Rogton megerted miert hivtak nehezgeppuskanak.

    Sot !!!

    Hivtak meg „Rohadt nehez Kurv@ nehez geppuskanak is”

    :-))

  66. „a Tiger harckocsiban mi volt, amit ma is használnak”
    Azt hiszem a parancsnok célkijelölője. A saját periszkópján kijelöli a célt, és a torony odafordul. Lehet persze, hogy az a Királytigrisen volt.

    Kicsit OFF, mert személyes: Ugye, semmibe sem vagyok szakértő, hát megkérdeztem az Index Fórum tankos alcsoportjában, hogy mi a fene az a függőleges ovális nyílás a T55ös tornyán, a cső jobb oldalán. Ablak. Na de, akkor vízszintesen hogyan céloz? Itt tört ki a közröhely, hogy mekkora marha vagyok, hogy még ezt sem tudom. Hát, odafordítják a tornyot, ahová célozni kell. Voltam én minden, csak okos nem. És bizony kis idő múlva kiderült, hogy bizony, már meg is csinálták rég azt a rendszert, amit én elsőre természetesnek gondoltam volna. Ez a fentebb említett német autómata célzórendszer.
    Olyan ez, mint az orosz rakéta a perzsamacskán. Vagy a több radarból álló integrált célkövető rendszer. Kicsit távolabb kell álni, és akkor látjuk a fáktól az erdőt.

  67. Tudomásom szerint a Tigerben nincs ilyen rendszer, de a Tiger B-nél sem hallottam róla pedig egy pár könyvem van a témáról. Alapvetően az optikai irányzékuk és a 88-as „pontlövő” kombinációja tette olyan rettegetté ezeket a harckocsikat. A Tiger I-esben majd később a Tiger II-esben is használt TZF-9b egy binokuláris irányzék, ennek továbbfejlesztett verziója a TZF-9c és d pedig monokuláris nézőkével ellátott típus. Mind2 típust gyártották bi és monokuláris típussal is.