|

Új elfogórakétát mutatott be az MBDA

Az európai fegyvergyártó konzorcium, az MBDA Sea Ceptor néven új, hajófedélzeti légvédelmi rakétát tervez a Brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy – RN) számára.

A Sea Ceptor (~ Tengeri Elfogó) alkalmas lenne repülőgépek és szuperszonikus hajó elleni rakéták elhárítására egyaránt, továbbá tervezik szárazföldi telepítésű változatát is. A programot január 30-án jelentették be, értéke mintegy 483 millió font (758 millió dollár).

Fotó: MBDA ,

„A program nagyon fontos része annak, hogy az Egyesült Királyság fenntartsa és fejlessze képességeit a komplex fegyverrendszerek előállítása terén.” – nyilatkozta Peter Luff védelmi miniszter.

A tervek szerint az új fegyver alkalmas lesz akár Mach 3 sebességű célpontok támadására is. A tervek szerint 2016-tól ezzel váltják le a függőleges indítású, szintén az MBDA által gyártott Sea Wolf rendszert az Royal Navy Type 23-as osztályú fregattjain, illetve 2020 után a következő generációs Type 26-osokhoz is rendszeresíteni kívánják.

Fotó: MBDA ,

Az MBDA alvállalkozójaként a francia Thales angol leányvállalata, a Thales UK fogja elkészíteni a Sea Ceptor lézeres közelségi gyújtóját. A megbízási szerződés értéke 11 millió font, és „változó [igényektől függő] mennyiség” legyártásáról szóló opciót is magába foglal. Az MBDA nyilatkozata szerint az új rakéta alkalmas lesz a Rapier mobil légvédelmi rakéta leváltására is, melyet jelenleg használ Nagy-Britannia hadserege és légiereje is.

Szerző: magalenin

—–
Jelen írás a HTKA Lapcsoport által szervezett Hír- és Cikkíró versenyre érkezett és megfelelőnek ítéltetett a publikációra. Amennyiben Te is szeretnél indulni a nyereményekért vagy csak szeretnéd megmutatni a világnak eddig rejtegetett írói vénád, akkor ne habozz, jelentkezz gyorsan! Részleteket ide kattintva olvashatsz!

10 hozzászólás “Új elfogórakétát mutatott be az MBDA”

  1. Először is gratula a cikkhez! Minél többen írtok/írunk híreket/cikkeket, annál színesebb lesz az oldal.

    A témához:
    Nem lesz kicsit kevés az a M3, amikor az USA és az Orosz/Indiai páros is M5 felé kacsingat? Meg mondjuk a ballisztikus visszatérő egység (ala Kína: https://htka.hu/2011/01/03/reszlegesen-bevetheto-a-dong-feng/ ; https://htka.hu/2011/03/17/szolgalatba-allt-a-dong-feng-16/) sem éppen lassú, bár legalább kiszámíthatóbb.

  2. Jó czikk! ha már mindenki elismerte,én se maradjak ki!
    A britek nagyon ráállnak a „kicsi,de erős” vonalra,aminek a hátránya,hogy nem tudnak mindenütt jelen lenni nagyobb erőkkel,hanem sokszor csak jelképessé válik az RN részvétele egy-egy akcióba. A helyükben bevállalnám a két QE-et,meg az új fregattokból legalább,20at rendszeresítenék+akár még 5-6ot, pótolván azokat a meg nem épült Type-45ösöket,akik a megszorítások miatt,most nem szelhetik a vizeket.

  3. Szerintem mar a Sea Wolf is alkalmatlan a feladatara hogy egyszemelyben feleljen egy hajo legvedelmeert. Olyan kicsi a hatotavolsaga hogy egy szuperszonikus ( a hipirol nem is beszelve ) celnal ha az elso muszaki vagy egyebb okbol nem talal akkor nincs esely masodik lovesre az az betalal.

    Mar pedig ugye muszaki hibara lehet szamitani. A HMS Sheffield is tudna errol meselni ha nem lenne a tenger feneken.

    Az uj raketa is valami hasonlo hatotavval fog rendelkezni mert a Rapier es a Sea Wolf is cca egy kategoria. Az az lesz egy 3 M sebessegu celokat elfogni kepes uj raketa cca 5-7 km es hatotavval.

    Baromsag ebbe igy penzt olni ! Ott az ESSM aminek az iranyitasi szisztemajabol adodoan nem csak a 3M de az 5M sem okoz problemat nagy a hatotavolsaga bevalt es olcso.

    Ezen kivul ott a RIM 116 os ami szinten mukodokepesnek latszik , kicsi es mar VAN !

    Europanak a szellemi kapacitasat olyanba kellene olnie ami unikalis amivel a piacon arathatna, es nem valami baromsagba pl EF vagy Rafi, hogy aztan szenvedjenek vele a nemzetkozi piacon .