|

Vietnam India felé kacsingat

Vietnam Oroszország és Hollandia után újabb partner felé szeretne nyitni hadereje kapcsán. A korábbi Kilo, Gepárd, Szu-30 és elképzelhető, hogy Sigma beszerzéseket ezúttal indiai portékákkal és szolgáltatásokkal szeretné megfejelni. Főleg haditengerészete kapcsán, de a légierő sem maradna ki a szórásból.

A hírek szerint négy területen fordultak Indiához segítségért:

  • tengeralattjárós képzés – mint tudjuk India is üzemelteti az orosz Kilo-osztályú tengeralattjárókat, melyből 2010-ben 6 darabra írt alá szerződést Vietnam.
  • Nha Trang kikötőjének modernizálása – mely egyébként az oroszok érdeklődését állítólag újfent mozgató, egykori szovjet, illetve amerikai központként funkcionáló Cam Ranh-öböl közelében található
  • közepes méretű hadihajók szállítása – az orosz Gepárd, illetve a tervezett holland Sigma fregattok, korvettek mellé
  • pilóta (át)képzés a Szu-30 típusra – pont a napokban számolhattunk be róla hogy az idei év vége előtt teljessé vállhat a vietnami Flanker flotta

A BrahMos iránt már korábbról, illetve továbbra is érdeklődő Vietnammal Új-Delhi igyekszik szorosabbra fűzni a stratégiai kapcsolatait, így ezen kérések képzésre vonatkozó részei vélhetően nem okoznak majd problémát. A maradék azonban valószínűsíthetőleg lényegesen komolyabb megfontolás tárgyát képzi majd, lévén India menetközben Vietnam északi szomszédjával, Kínával is birkózik a diplomáciai hadszíntéren. És Kínának ugye nem csak Indiával vannak rendezetlen ügyei, hanem a támogatást kérő Vietnammal is.

11 hozzászólás “Vietnam India felé kacsingat”

  1. Igen, de gyakorlatilag a helyben lévő vietnami hadosztályok megállították őket, elkezdődött a vietnami mozgósítás, de nem kellett már bevetni más egységeket, emellett több nehézfegyverzet állt a kínaiak rendelkezésére. Nem volt túl sikeres számukra, kemény ellenállásba ütköztek, az igaz, hogy Vietnam tapasztalatban erősebb volt, azért az amerikaik megedzették őket az eljárásmódokban.

  2. Sri Lankajelenlegi kormanyzata a polgarhaboru alatt eleg komoly tamogatast kapott Kinatol. Ennek eredmenyekent a kinai haditengereszetnek van egy „utantolto” tengeri bazisa a szigeten.

    Miert irom ezt ?

    Sri Lankai kormanyzat most hatalmas nyomas alatt van a sok sok haborus bunok miatt. Az hogy ezek mind ket oldalon tomegevel megtortentek teny. A „tuloldal” bunosei gyakorlatilag halottak mig a gyoztesek most pozicioban vannak vagy elvezi „megerdemelt” pihenesuket. Igy a haborus mocsok felhanytorgatasa csak a kormanyzati oldalt erinti. Probalja is elharitani az egeszet de eleg kemeny kritikat es nyomast kap a nemzetkozi porondon meg az ENSz tol is es plane a Hagai nemzetkozi birosagtol.

    A dolog ugy all hogy megint kinahoz kell ,majd fordulnia politikai tamogatasert ami azt is jelenti hogy a tamogatasert cserebe kine meg melyeben fog az orszag eletebe behatolni. A problema az hogy a „szomszedban” ott van India aki mar eddig is eleg morcos a kinaiak bekerito nyomulasa miatt. Nem tartom kizartnak hogy ha a kinaiak atlepnek egy hatart akkor az indiaiak nem fognak szarozni es ez lehet egy nyilt konfrontacio is kina es india es kitugyja meg kik kozott.

    A szitu veszelyesebb mint aminek jelenleg a mediakbol kinez. Sokkal veszelyesebb !!!