|

India újabb Szuhojokat vásárol

India újabb haditechnikai beszerzést fontolgat, ezúttal a nagy megelégedettséggel üzemeltetett Szuhoj Szu-30MKI flottáját bővítené további, saját gyártású példányokkal.

Úgy tűnik, a Szuhoj Szu-30MKI közkedvelt lett Indiában, mivel a Hindustan Aeronautics Limited (HAL) által teljesítendő 180 darabos biztos megrendelést tovább növelték. Az oroszoktól készen érkezett 50 gép mellett a HAL által eddig leszállított gépekkel együtt az IAF elvileg 110 darab Szu-30MKI-t állított már hadrendbe. Ezt fejelték meg tavaly nyáron újabb 42 db, Oroszországból készen érkező géppel. De az indiai iparnak sincs oka csüggedésre, hiszen az Indiai Légierő újabb 42 darab beszerzésén ténykedik, melyeket a HAL gyárthat majd le.

Szu-30MKI

Hamarosan új fegyverekkel bővülhet az indiai Szu-30MKI-k arzenálja – mégpedig hazai forrásból | Forrás: Wikimédia Commons ,

A tervek szerint 2015-re 272 gépesre bővülő Szu-30MKI flotta alkotja / alkotja majd az Indiai Légierő gerincét 2020-ig. A többfunkciós vadászbombázó mellé érkezik majd az MMRCA győztese, továbbá a hazai fejlesztésű Tejas, valamint a 250 darab, ötödik generációs FGFA/T-50.

19 hozzászólás “India újabb Szuhojokat vásárol”

  1. Azért tisztelet parancsoló ez a gyártási ütem.
    Nem sok ország lenne képes egy ilyen modern technikát ilyen nagy db számban előalítani ilyen rövid idő alatt.
    Bár kíváncsi leszek ,hogy 10-20év múlva milyen állapotban lesznek ezek a gépek.
    De akkor is irigylésre méltó.

  2. Yeti, a fegyverkezési ütem nem véletlen, elvégre van egy nem túl barátságos, és meglehetősen instabil Pakisztán a szomszédban. SzvSz India amint a pakisztáni kormány összeomlik, megpróbálja majd gyorsan kiemelni az ellenfél nukleáris arzenálját, és a(z eddig is) kérdéses határtartományokat egyfajta ütköző zónaként megszállja. De ez csak személyes vélemény :)

  3. Csakhogy jó kérdés hogy mi lesz a hadsereggel ha összeomlik a kormány. Mert ugye oda is a mindenféle törzsekből kerülnek be a katonák, bár lehet hogy jó orosz módon és előrelátóan minden említsére méltó parancsnok és főnök pastu vagy velük szövetséges törzs gyermeke.

  4. Még biztosan. de ne feledjük el, hogy a J-20 elvileg csak 1 felszálláson van túl. a Szu-30MKI alapjául szolgáló Szu-27es prototípusát, a T-10-est teljesen újra kellett tervezni a berepülés során észlelt hibák miatt… Aztán meg milyen sikeres gép lett belőle… Szóval majd évek múltán, a fejlesztések előrehaladtával biztosan lehagyja majd a Szuhojt a kínai gép. Különben nagy pofáraesés lesz a kínaiak részéről, hogy az 5. generációsnak mondott gépük egy 4+ generációs vasat sem tud űberelni…

  5. Üdv.!

    „Az Indiai gépek nem Yakhontot hanem BrahMost hordoznak ráadásul hármat!”

    Tudtommal ez csak terv volt, de közben kiderült, hogy komolyabb szerkezeti átalakítás nélkül csak 1 db-ot lehet függeszteni a törzs alá.

  6. K0C1

    Én azt olvastam,hogy csak akkor lehetséges a 3 rakéta ha átírják a az ide vonatkozó üzemeltetési utasításokat + más fegyvert nem is vihet magával a gép és a kerozin szint sem haladhat meg egy bizonyos mennyiséget.