|

Sűrgősen szükség van az új gépekre

Annak ellenére, hogy Dilma Rousseff brazil elnök szeptember végén azt közölte Nicolas Sarkozy francia miniszterrel, hogy a 36 korszerű vadászbombázó beszerzésére kiírt F-X2 tender döntését legkorábban 2012-ben hozzák meg, vannak, akik a beszerzést korábban lebonyolítanák.

A brazil védelmi miniszter, Celso Amorim szeptember 29-én azt nyilatkozta, hogy az idei költségmegszorítások ellenére sürgősen szükség van a többmilliárdos verseny lezárására és győztes kiválasztására.

„2013 végére az Anapolis bázison állomásozó 12 Mirage gépünk közül egyik sem lesz repülőképes állapotban, emiatt mielőbb meg kell hozni döntésünket a váltótípusról. Szükségünk van modern harci repülőgépekre az Amazonas és a határvidék védelmére.”

Amorim elmondta, a döntést legjobban befolyásoló tényező a technológiai transzfer mértéke, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a fejlődő brazil ipar a jövőben képes legyen modern vadászbombázók gyártására, majd a későbbiekben saját típus kifejlesztésére és előállítására is.

No, de térjünk vissza Rousseff és Sarkozy találkozására, ahol francia lapértesülések szerint elhangzott egy felettébb érdekes mondat, miszerint a brazil miniszter a Dassault Rafale típust favorizálja, így amikor a 2012 során meghozzák a döntést, igyekszik majd a gall „kacsa” pártját fogni. Ez pedig akár a Rafale győzelmét is jelentheti, mivel a beszerzendő típusról szóló végső döntést a brazil miniszterelnök hozza ma meg, aki a következő választásokig történetesen Dilma Rousseff. Kíváncsian várjuk tehát, hogy mit szólnak ehhez az amerikaiak és a svédek, továbbá megismétlődik-e Brazíliában a 2009-es botrány.