|

Még ősszel bejelentik a Rafale győzelmét?

Érdekes hírt hozott le a minap a svájci Basler Zentung, mely szerint a független ország vezetése hamarosan bejelenti az Northrop F-5E/F Tiger II váltótípusát, amely az eddig exportsiker nélküli Dassault Rafale lesz.

Ahogy már a HTKA is beszámolt róla, Svájcban lehet, hogy az erős frank miatt mégis megtartják az elhalasztott típusváltást, mivel egy több tízmillió frankot spórolhatnak vele. Az újság azt is tudni véli, hogy a befutó a francia típus lesz, míg a dobogó második fokát a Eurofighter Typhoon foglalhatta el, míg a svéd JAS-39 Gripen állítólag csak feleannyi pontot szerzett a légierő ranglistáján, mint a két rivális.

Dassault Rafale az Eurofighter Typhoon ellen ,

A sorrend természetesen még nem publikus, így a gyártók igyekeznek minél közelebb kerülni a tűzhöz. Az EADS még a Wallis-i légibemutatóra is elküldte a Typhoont, a Dassault pedig újra irodát nyitott Svájcban, miután azt a döntés elhalasztását követően egy éve bezárták. Tehát a jelekből úgy tűnik, hogy még az év vége előtt publikussá válhat a győztes kiléte, azonban ekkor még nem biztos a megrendelés, ugyanis népszavazás útján a polgároknak is jóvá kell hagyni a politikusok döntését. Természetesen egy ilyen gazdasági helyzetben nem lennénk meglepve, ha az adófizetők egyből rábólintanának a dologra és nem húznák tovább a típusváltást, hisz nekik sem érdekük megvárni a frank gyengülését.

12 hozzászólás “Még ősszel bejelentik a Rafale győzelmét?”

  1. „…még nem biztos a megrendelés, ugyanis népszavazás útján a polgároknak is jóvá kell hagyni a politikusok döntését.”

    Hmmm…igen, így is lehet. De sebaj, max. 4-500 év, és mi is eljutunk a demokrácia egy olyan fokára ahol Svájc ma tart. A működőképesség svájci szintű eléréséhez már inkább ennél is sokkal de sokkal több idő kell, az életszínvonalukhoz pedig valószínűleg egy földtörténeti korszak is kevés lenne… :-))

  2. Oda soha senki nem fog eljutni ahova Svájc. Egész egyszerűen a sajátos kantonrendszeren alapuló sajátos történeti fejlődés okán. A sokféle – három – kultúrából táplálkozó svájci demokrácia egész Európában egyedinek mondható. Ha csak a háborúikat nézzük ezzel már egy unikumként szemlélhető honvédelmi szerkezetet és stratégiát ismerhetünk meg. Az életszínvonaluk eléréséhez pedig csak egy megfelelő és stabil pénzgyűjtőhellyé kell válnia annak arra aspirál :)) Ja, és feltétlenül hegyek között kell lennie. :)
    Az biztos hogy a magas frank árfolyam miatt erősen gondolkoznak, és amennyire ismerjük a takarékos helvéteket, rövid úton nyélbe is ütik az üzletet ..
    De egyébként egy SH-verzió nem lenne célszerűbb nekik ?

  3. „De egyébként egy SH-verzió nem lenne célszerűbb nekik?”

    Hornet vadászgépeik már vannak, és mivel gazdag országként megtehetik, nyilván szeretnék kihasználni a többféle típus üzemeltetésével járó előnyöket. Pl. ha lezuhan egy gép baleset miatt, és a vizsgálat ideje alatt repülési tilalom sújtja az adott típust, akkor a másik típus gépei még vidáman gyakorolhatnak, és nyomathatják a készenlétet is…

  4. Terminator:
    Szerintem a Hornetek helyettesítéséről szó sem volt, csak az F5-ösök cseréjéről, pláne hogy ’96-os a legöregebb 18-as. Két program volt elektronikai fejlesztésre, egyiknél fegyverzet terén is előre léptek: AIM–9X és sisak display. Meg ha jól emlékszem most van egy újabb, ami után már többfeladatúak lesznek.